Брадати мушкарци су већи сексисти

Истраживање објављено у магазину “Арцхивес оф Сеxуал Бехавиор” показало је да су мушкарци с брадом – или било којим другим типом маља на лицу - склоњии заступању сексистичких ставова од голобрадих мушкараца.

Занимљивости 30.11.2015 | 08:20
Брадати мушкарци су већи сексисти

Аустралијски истраживачи испитали су више од 500 мушкараца између 18 и 72 године старости из Индије и САД, пише Псyцхологy Тодаy.

Након узимања у обзир неколико различитих фактора, попут националности, образовања, сексуалне оријентације итд., истраживачи су утврдили да су мушкарци са било каквим типом маља на лицу у знатно већој мери испољавали одлике непријатељског сексизма.

Непријатељски настројени сексисти слажу се са изјавама попут “жене су инфериорне у односу на мушкарце”, као и “жене желе да држе мушкарце на узици”.

Оваква схватања су у супротности са ставовима тзв. бенигних сексиста, који се слажу са изјавама типа “жене би требало да буду заштићене” и “мушкарац би увек требало да плати вечеру”.

Научници нису пронашли везу између брадатих мушкараца и бенигног сексизма, пише "Неwсер".

Истраживал Џулијан Олдмедоу претпоставља да непријатељски настројени сексисти пуштају браду због онога што брада представља у друштву.

“Мушкарци са патријархалнијим погледом на свет могу бити склони ојачавању своје мужевности и доминације пуштањем браде. Само трећина испитаника није изразила никакве сексистичке ставове”, рекао је Олдмедоу.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар