"Сумњам да ће се одлука спровести"

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић одржао је конференцију поводом одлуке Уставног суда БиХ којом је Дан Републике Српске 9. јануар проглашен неуставним.

Босна и Херцеговина 27.11.2015 | 14:08
"Сумњам да ће се одлука спровести"

Уставни суд БиХ јуче је донио одлуку да члан 3б Закона о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ је донио одлуку након захтјева члана Предсједништва БиХ, Бакира Изетбеговића, за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.

"БиХ је и српска и бошњачка и хрватска и свих грађана који у њој живе. То је потврдила и ова пресуда. Не стоје тврдње да се овим штети Републици Српској и да ја не прихватам Републику Српску. Напротив, прихватам Републику Српску и нисам против њених интереса", казао је Изетбеговић на почетку конференције.

"Не би ми сметала ни једна српска слава, само не треба мевлудима и славама обиљежавати државне празнике, јер ни ми не правимо ни мевлуде ни тевхиде за државне празнике", казао је он.

Он је додао да прихвата све оно што стоји у Дејтонском споразуму и да је својим радом помогао развоју Републике Српске.

"Низ инвестиција које су ушле у Српску директна су посљедица онога што сам ја радио. Мени је драго да је то тако. Републици Српској требају да прихвате сви њени грађани, а не само Срби. Треба одредити датум који би сви прихватили као свој", казао је члан Предсједништва БиХ.

Он је казао да се у 9. јануару као празнику у Републици Српској не могу препознати муслимани, католици и грађани осталих религија.

"Позивам власти да спроведу одлуку Уставног суда БиХ и да исправимо све дискриминаторске одредбе на свим нивоима", додао је Изетбеговић

Уставни суд БиХ је ову одлуку донио прегласавањем, а Изетбеговић каже да политички аргументи нису превагнули у корист његове апелације.

"Неспокојан сам што није био консензус када је у питању одлука. Увијек бих поднио апелацију којом се исправљају неправде у БиХ. Ако има било шта што погађа било кога у Федерацији, ја ћу се потрудити да то исправим", поручио је Изетбеговић.

Он је као могући празник свих грађана у Републици Српској предложио дан потписивања Дејтонског споразума.

"Сумњам да ће одлука бити спроведена у року од шест мјесеци. Али, прије или касније, свака одлука Уставног суда БиХ ће бити спроведена и пресуде ће бити примјењене. Прихватам Републику Српску, нисам против њеног интереса", казао је Изетбеговић на крају.

(Н1)

 

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

е

27.11.2015 13:16

Н И К А Д - а мозда ни тад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

хкл

27.11.2015 14:46

Је.ес дрзаву у којој се не провиде одлуке Уставног суда, треба је одма укинути!

Name

Цинг цанг

27.11.2015 15:51

Бакир је овим само помогао Додику, свјесно. О аферама више ни ријечи. Сада могу наставити "дерати" народ и државу Бакир, Човић и Додик...а ми да се занимамо оваквим темама. Е, мој народе!!!

Name

с

27.11.2015 17:26

Никад робом!

Name

Михаило Микић

27.11.2015 19:48

БАКИРЕ, двојом изјавом ти тврдиш да су РС створили такође са СРБима муслимани и Хрвати. НИСУ! Муслимане и Хрвате који су добровољно као Југославени били најприје у ЈНА а затим у Војсци Републике СРБске могао си на прсте избројати. Осим тога они су остали у ВРС као СРБи а не као Хрвати и муслимани!

Name

ГЛИГОР

27.11.2015 13:32

ГОСПОДИНЕ ИЗЕТБЕГОВИЋУ, 21.НОВЕМБАР ЈЕ АРАНЂЕЛОВ ДАН ТАКОЂЕ ПРАВОСЛАВНИ ВИЈЕРСКИ ПРАЗНИК.МИ ЋЕМО СЛАВИТИ ОНАЈ ДАН КАДА ЈЕ РОЂЕНА РЕПУБЛИКА СРПСКА,А ТИ НИТИ БИЛО КО ДРУГИ НАМ НЕЋЕ ОДРЕЂИВАТИ ШТА ЋЕМО И КАДА СЛАВИТИ. ВИ СЛАВИТЕ ШТА ГОД ХОЋЕТЕ ТО ЈЕ ВАША СТВАР,А У НАШЕ СВЕТИЊЕ НЕ ДИРАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМРТ ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ

27.11.2015 14:19

Свака част Глигоре. Само ниси то требао сада помињати, требало је прихватити и 21.новембар тако да бисмо имали два дана Републике, а Бак би имао поново разлог за апелацију.

Name

xx

27.11.2015 13:32

Одцијепи се Додик, ста цекас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фотограф

27.11.2015 14:24

Нема ниједне нити православне нити католицке нити било које друге религије гдје дрзавни празници , празници институција ,празници фирми имајају крсне славе . Па тога нема ни у Србији . Једина дрзава на свијету која има такву политику прослава је Република Српска. Мозда це од тога на оном свијету народ имати користи. Па ваљда су ради тога политицари РС огорцени на Бакира

Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

27.11.2015 13:36

Добро си рекао Баки кад си рекао да сумњаш да ће та срамна одлука бити спроведена. Ово ме подсећа на онај злосрећни референдум 1. марта што га спроведосте. Далеко вам лепа кућа и немојте више да нас смарате са тзв. грађанском државом и братством и јединством. Вала је доста више са вашим прегласавањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

27.11.2015 13:38

Ја стварно не разумијем ове људе. Као хоце да ураде нешто а унапријед знају да од тога нема ништа. јефтини трикови за прикупљање још јефтинијих поена. жалосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.11.2015 13:39

Јос једна одлука ције су посљедице дестабилизација земље и јацања моци сефова кланова.Народ који толерисе овакве политицаре нема никакву будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

27.11.2015 15:04

Ви сте Босњаци ал у ку..у. Мозе се оставити коментар без да се нагласава које си вере. Ево ја сам православац из Зенице и не подрзавам 9 јануар.

Name

Самир

27.11.2015 13:44

Бошњак сам из Републике Српске. Ово је срамно понасање Бакире. Чачкаш гдје не требаш. Живио 9. јануар - дан Републике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГУГЛ

27.11.2015 14:22

Свака част Самире. Доказао си да има још разумних људи, а Баки ко Баки, користи прилику да затрује ионако затроване међунационалне односе.

Name

Јањарац

27.11.2015 14:24

И ја сам Муслиман из Јање и подржавам 9. Јануар да остане Дан Републике. Бакир нека се кани ћорава посла и нека не потпаљује ватру. Доста је било свађе и ратова. Треба да се ради. Али пошто су Бакир и остали на власти све покрали, немамо гдје ни радити.

Name

св. стефан

27.11.2015 18:37

Да видим да се срби зову муслиманским именима... цудно као и цијела ова прица. Ради ли ко? Има ли посла? Маните се национализма. Сви морамо зивјети заједно хтјели или не. Опаметите се људи.

Name

елБосни

27.11.2015 13:57

И мене бас интересује ста цека.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

27.11.2015 14:08

Не видим ништа спорно у овоме што Бакир говори. Из сваке реченице му се види да му је доста рата и будаласања. Сам је прије пар дана у једном интервјуу говорио како му вјенчани кумови нису муслимани. Значи, жели договор, али је проблем што су наши политичари на простору некадашње Југославије толико неспособни и безидејни. То су људи који се у политику разумију колико и ретардирани парамецијум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛАЛ ВЕРА

27.11.2015 14:42

Баш си МАЛИ. Морам ти признати да си изабрао веома прикладан псеудоним.

Name

Глас Разума

27.11.2015 14:51

У праву си господине. Нисам за Бакија али посто смо мултикулурална дрзава требали би одвојити све дрзавне празнике од вјерски. То би онда било несто сто би спајало све народе а не као до сада. Ми немано нити један заједницки празник у овој дрзави.

Name

Талибан

27.11.2015 14:10

Бакире, ти знас да то неце никада бити спроведено. Било би постеније да си одмах признао, а не да нас замајавас, да знамо куда це мо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

27.11.2015 14:20

Ј**о те Вучић а ти њега. И сви заједно Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

27.11.2015 14:24

Даље прсте од Републике Српске злотворе.Гледај ти да рјесис проблем са вехабијама и тероризмо радикалним исламом.То би био приоритет и теби и свим правосудним институцијама.А не да доливас стално бензин и бензином гасис ватру.Нецемо тако постици сузивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

27.11.2015 14:29

Ништа му не вјерујем. Он није спреман да изговори пуним именом Република Српска, већ увијек на прессу каже РС., а прича о некаком признању Дејтона и Републике Српске.У правом тренутку је забио прст у око Босићу и Савезу за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.11.2015 14:50

Ја бих ово процитао Па размислио Па коментарисао. Убит ће вас национализам. Национализам се конзумира умјерено ако поцнес пуно неваља оле улијево?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

27.11.2015 15:24

Глупљи коментара одавно нисам процитао. Људи сватите вец једном да ентитети нису дрзаве. Сваки ентитет има свој устав који мора бити ускладен са уставом БИХ у којем стоји да су конститутивни народи срби хрвати и босњаци.Знаци РС није српска дрзава мада само име говори тако али у уставу није тако.Уставни суд је уграден у Даyтонски споразум да неби било дискриминација у ентитетима и он има функцију да ентитети не злоупотребљавају своје владе и да не доносе одлуке које су противуставне.Ја разумијем да то неким људима није драго али то је Даyтон.Многима се несвида тај споразум али је тако.Ако хоцес да будес постован морас постовати друге али ево вец 20 година јос то нисмо сватили.Па се онда политицари богате преко наси леда користе гузву.Нико србима немозе забранити да славе дан који хоце али исто тако немогу срби наметати другима да славе дан који неце.Знаци у будуце 9 јануар неце бити празник у РС.Срби це славити без обзира на то сто није празник и цему толика полемика.Не бавите се глупостима и позивања на ратове јер то ником нетреба.Сретно

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАКЦИЈА НА ГЛУПОСТИ

27.11.2015 16:45

Глупљег и неписменијег коментара одавно не прочитах. Пре свега, ''не би'', ''не може'' и ''не могу'' се пише одвојено, а не као ти што написа аналфабето. Друго, СРБИ И СРБИН и СРПСКА се пишу великим почетним словима, или ти то нас зај.баваш?! И треће, БиХ није класична држава него заједница две државе, нешто као конфедерација. И чертврто, нико те не тера да славиш 9. јануар, али нећеш ни ти ни Баки нама бранити да га славимо, без обзира на тзв. Уставни суд бих. Јасно?! И срећно и теби, ако си нам искрено пожелео срећу уз напомену да је и мени (нама) доста ратовања и да нико од нас и не позива на сукоб.

Name

XY

27.11.2015 15:31

БАКИР ЧАЧКА, А ТО МУ ЈЕ У ГЕНИМА. АЛИЈА ЈЕ ИЗАЗВАО РАТ У БиХ. ЗНАМО ДА СУ СЕ СРБИ ЗАДЊИ НАЦИОНАЛНО ОРГАНИЗОВАЛИ ЈЕР СЕ ЗНА КАД ЈЕ КОЈА НАЦИОНАЛНА СТРАНКА ОСНОВАНА. ДА СУ МУСЛИМАНИ ХТЈЕЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ РАТА НЕ БИ НИ ВИДЈЕЛИ И БИЛО БИ БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО. ОВАКО БИЛО КАКО БИЛО НЕКА НАС У НАШИМ НАЦИОНАЛНИМ ТОРОВИМА САМО ДА СЕ НЕ РАТУЈЕ. ПОЛИТИЧАРИ СУ ПРОФИТИРАЛИ У РАТУ, А НАРОД ЈЕ ИЗВУКАО ДЕБЉИ КРАЈ. НЕКА СЛАВИ КО ШТА ХОЋЕ, А МИ ЋЕМО ДАН РС ПРОСЛАВИТИ СВИЂАЛО СЕ ТО НЕКОМ ИЛИ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вељко

27.11.2015 16:25

Никакав то суд није када не суди правилно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

27.11.2015 23:30

Не свиђа се Бакиру 9 јануар дан Републике Српске-његов проблем. Ни мени се не свиђа њихов 1. март а ни 25. новембар а у Федерацији БиХ га славе-њихова воља њихово право. Али неће Бакир одређивати шта ће се славити у Републици Српској а ни како.Он настоји да негацијом 9. јануара негира и постојање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Неће моћи мој Бакире него види ти шта ћеш са муџахединима и вехабијама у Федерацији БиХ, докле ћеш их моћи сакривати и бранити јер нису сви "стари рокери" у Маочи и другим мјестима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

28.11.2015 08:13

Није ово главни циљ. Главни циљ је помоћи Додику да се скрене пажња са афера.

ОДГОВОРИТЕ