Под истрагом вехабијска упоришта

Анализирају се сви подаци, а чека се и исход истраге о нападу на првог човјека Оружаних снага БиХ генерала Анту Јелеча.

Босна и Херцеговина 26.11.2015 | 11:00
Под истрагом вехабијска упоришта

Под надзором државног Тужилаштва јуче су настављене интензивне активности на расвјетљавању два терористичка напада која су се у размаку од свега неколико дана догодила у БиХ, пише Вечерњи лист БХ.

Један тим истражује терористички напад на припаднике Оружаних снага БиХ у Рајловцу и главнина тих активности усмјерена је на откривање могућих помагача убијеног терористе Енеса Омерагића.

Истражиоци су, наводно, увјерени како Омерагић није могао дјеловати потпуно самостално, како се то покушава приказати у дијелу домаће јавности. Тому у прилог иду изјаве познаника, рођака и сусједа да се Омерагић у посљедње вријеме интензивно дружио с екстремистичким вехабијским скупинама.

Истрагом се покушава утврдити и ко је и како Омерагићу омогућио набавку аутоматског оружја којим је извршио напад.

Саслушано је више особа које се на одређени начин могу довести у везу с овим злочином, а за цијелу истрагу се, како дознајемо, занимају и сигурносне службе из иностранства.

Истовремено, заједнички истражни тим под надзором Тужилаштва БиХ интензивно истражује напад на Полицијску станицу у Завидовићима.

Само неколико сати након што је бачена ручна бомба на зграду полиције истражиоци су привели и испитали већи број особа, а дознаје се како су у питању безбједносним службама од раније познати екстремисти из вехабијског покрета који је врло активан на ширем подручју Завидовића. У близини овог града неколико је села, попут Бочиње, у којима су се настанили припадници вехабијске заједнице. Полиција признаје како све упућује на тероризам, пише Вечерњи лист БиХ.

Посљедњи терористички напади у БиХ, али, и обавјештајни подаци, приморали су безбједносне службе на појачање осигурања свих значајних државних, полицијских и инфраструктурних објеката у цијелој земљи.

Анализирају се сви подаци, а чека се и исход истраге о "инциденту" за који се службено не признаје да је био напад на првог човјека Оружаних снага БиХ генерала Анту Јелеча. Испред његова возила у тунелу близу Мостара припадник Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ и син бившег представника АИД-а за Херцеговину Златко Хумо бацио је топовски удар, а само захваљујући присебности Јелечевогвозача, избјегнуте су озбиљније посљедице.

ОБА проводи своју истрагу о цијелом случају, док је Жупанијско тужилаштво у Мостару журно цијели догађај окарактерисало тек као изазивање опште опасности.

У тренутку напада с Хумом су у аутомобилу, који је власништво породице Максумић из Мостара, биле још двије млађе особе које нису запослене у ОБА-и.

Министар МУП-а Републике Српске Драган Лукач изјавио је како серија терористичких напада у БиХ није резултат случајности и да је сигуран како Исламска држава има своје "пипке" у БиХ. Рекао је и како неколико стотина људи из БиХ ратује у Сирији, а од 40 до 50 њих вратило се у БиХ.

"Вратили су се из Сирије с радикалним идејама и идеологијом зла", казао је Лукач.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

26.11.2015 13:00

Па сто Лукац не хапси багру кад зна ко су или му газда Бакир не да инаце нема фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.11.2015 13:37

Па они су федерацији не мозе тамо Лукац да их брани.Досадно је висе и спомињати да је тамо и пдрска и организација исламских терориста.А главни спонзор Бакир.