Еволуција брусхалтера

Прошло је више од 100 година откако је направљен грудњак. Први патент датира из 1914. године када је регистрован у САД. Све до данас, они остају међу најважнијим комадима женске одеће.

Мода и љепота 09.11.2015 | 17:00
Еволуција брусхалтера

За његов настанак наводно је одговорна Мери Фелпс Џејкоб, којој се није допадало како корсет изгледа испод свечаних хаљина.

Пре једног бала, Мери је са својом слушкињом направила први грудњак од две марамице повезане ружичастом врпцом. Када је почела да добија поруџбине, схватила је да може да заради и тако је почела да дизајнира прави модел који ће бити мањи од корсета, али ће пружати неопходну потпору грудима.

За време Првог светског рата, жене су почеле да одбацују корсете и да носе грудњаке, а ускоро су их прихватиле и даме у Азији, Африци и Латинској Америци.

Године 1917, америчка војна влада затражила је од жена да престану да купују корсете, што је, наводно, довело до уштеде од 28.000 тона метала, од којег су могла да се саграде два војна брода.

Током двадесетих година прошлог века, постали су још краћи, али је било посебно важно да не истичу облине, јер је тада у моди била дечачка грађа.

Године 1922, Ида Розентал и њен супруг приметили су како не одговарају сви грудњаци свим женама, па су уложили у бизнис и створили прве грудњаке за жене различите старосне доби и грађе. Пет година касније, Вилијам Розентал осмислио је прве брусхалтере за дојење.

Изглед грудњака мењао се кроз тридесете године, а у деценији након тога осмишљен је легендарни облик буллет бра, намењен врхунској заштити.

Девојке које су га носиле испод уских џемпера изгледале су као да имају велике шпицасте груди, али, таква је била мода.

Буллет бра постаје још популарнији током педесетих, кад га с поносом испод тесних хаљина носе холивудске диве попут Мерилин Монро и Лане Тарнер, а настају и први грудњаци за тинејџерке.

Током шездесетих и седамдесетих, грудњак губи свој оштар изглед и постаје нежнији и привлачнији, али многе жене га одбацују због хипијевских идеја о „слободној љубави“.

Крајем седамдесетих година, поновно се враћа у моду, а 1975. године настаје први пуш-ап грудњак. Како пролази време добија на финоћи и током осамдесетих се све више продаје у нестандардним бојама, а и број различитих модела расте. Било је важно да добро стоји испод уских хаљина од растегљивих материјала.

Продаја специјализованих грудњака за трчање расте током деведесетих, а жене лудују за пуш-ап моделима. Тржиште су затим преплавили грудњаци пуњени водом, гелом и разним умецима.

Данас припаднице нежнијег пола бирају између безбројних модела који одговарају свакој прилици.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брус Ли

10.11.2015 19:27

То је еволуција неморала. Јесте да се свима нама свидја кад је зена без одјеце, али ипак не мозе се пореци куда нас је та еволуција довела.

ОДГОВОРИТЕ