Богаташи имају мање пријатеља

Ову појаву психолози објашњавају чињеницом да новац утиче на то колико зависимо од других, па богаташи тако остају у свом "социјалном кавезу".

Занимљивости 10.10.2015 | 08:40
Богаташи имају мање пријатеља

И БОГАТИ плачу, уверавају нас теленовеле, а ново истраживање показује да богаташи имају и мање пријатеља од сиромашнијих. Мада су у прилици да путују, имају чак дупло мање пријатеља, који не живе у њиховом граду или земљи него људи нижег социјалног статуса, установили су истраживачи са Одељења психологије на Универзитету у Кембриџу.

Научници су до закључка дошли на основу две студије, локалне и глобалне. Прво су испитали зараде и листе фејсбук-пријатеља 857 Американаца. Испитаници из ниже класе имали су 50 одсто више пријатеља на свим континентима него добростојећи.

У другој студији, анализирана су пријатељства формирана на друштвеним мрежама од 2011. до данас. На основу 57 милијарди пријатељстава, истраживачи су закључили да становници сиромашнијих земаља попут Нигерије имају највећи број међународних контаката - у просеку 35 одсто. Американци, Британци и Аустралијанци имају мање од трећине странаца на листи својих пријатеља.

Ову појаву психолози објашњавају чињеницом да новац утиче на то колико зависимо од других, па богаташи тако остају у свом "социјалном кавезу". То, по њиховом мишљењу, није добро, јер блокира лични напредак, за који је неопходна размена идеја и информација, а то је посебно изражено у интеракцији са људима друге културе, тврде психолози.

Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар