Кварови рак-рана и ове гријне сезоне

Нову сезону гријања широм БиХ обиљежили су стари проблеми, односно кварови на терену, због чега пуне руке посла имају стручне екипе градских топлана.

Република Српска 10.10.2015 | 07:43
Кварови рак-рана и ове гријне сезоне

Дотрајала опрема, стара деценијама, мука је која већ годинама мучи руководства и раднике предузећа за испоруку топлотне енергије, и то баш сада, када су неке од њих почеле да пуштају гријање, док друге за који дан треба да им се придруже.

"При пуњењу система водом долази до кварова који се до тада не могу уочити. Дакле, то се не може предвидјети док се систем не напуни водом. Међутим, све техничке екипе су на терену и сваки квар ће бити отклоњен одмах. Наравно, много тога је већ урађено између двије сезоне", увјерава Жаклина Мијатовић, портпарол бањалучке "Топлане".

Она је потврдила да ће већ првог дана овог викенда Бањалучани осјетити топле радијаторе, када ће бити "топла проба", док дан касније почиње и редовна испорука топлотне енергије.

Да проблема на терену имају, потврдио нам је и Радомир Марјановић, директор "Градске топлане" Бијељина, који истиче да је захладило, тако да би, можда, већ почели с испоруком топлоте, али су имали квар на главној мрежи.

Мрежа је, додаје он, у лошем стању и стара је 35 до 40 година, па када ријеше проблем на једном, појави се на другом мјесту.

"Напунимо систем и када се набије притисак - процури. Пара немамо да замијенимо једну комплетну трасу која би требало да буде замијењана. Тај квар је ријешен и планирано да иза недјеље кренемо с испоруком топлоте. Међутим, вјерујте, није искључено да дође до нових кварова", испричао нам је Марјановић.

И Неврес Арнаутовић, директор предузећа "Централно гријање" Тузла, истиче да су евидентирали мање кварове, те да их елиминишу.

"Ипак, систем под земљом пет мјесеци није био у функцији, тако да имамо мањих кварова, али мање-више скоро сви имају добро гријање", казао је Арнаутовић.

Он додаје да су од 1. октобра почели да пуштају гријање у склопу такозване технолошке пробе.

"Дакле, и дан и ноћ пуштамо гријање, иако још сезона није почела. Ми пратимо температуре и када се три ноћи заредом у 21 сат температура спусти на 12 степени, или испод, почиње и званична гријна сезона", навео је Арнаутовић.

Зеничани се, сигурно је, неће огријати прије 15. октобра, када, како нам је потврђено, званично почиње гријна сезона у њиховом граду.

"До тада, циљ нам је да сви неопходни радови на припремама буду успјешно обављени. Када се вода пусти у систем, дешавају се проблеми, како на вреловодним инсталацијама, тако и на топловодним, које су у надлежности корисника. Имамо ту цурења на вентилима, на вертикалама и слично, али имамо и дежурне екипе и све успјешно завршавамо", наводи Елвир Бошњак, извршни директор за техничке послове у зеничком предузећу "Гријање".

Из предузећа "Топлане Сарајево" кажу да проблема због кварова нису имали и подсјећају да су протеклих дана гријали по потреби, у зависности од тога колике су температуре биле, а топли радијатори ће, могуће је, Сарајлије имати и у ову недјељу, за када је најављено свјежије вријеме.

Иначе, иако су протеклих дана температуре широм БиХ биле ниске, ријетко када су се спуштале испод 12 степени, што је вриједност која је, ако се у 21 сат понови три вечери заредом, оријентир за топлане да пусте гријање.

За наредне дане метеоролози најављују промјењиво вријеме, често с кишом, и температуре које ће ујутру бити од седам, а поподне до 19 степени.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар