"Овако више не може, Европа мора поправити везе са Русијом"

Европа мора да поправи везе са Русијом и не сме да дозволи да о томе одлучује Вашингтон, изјавио је јуцепредсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Република Српска 09.10.2015 | 09:16
"Овако више не може, Европа мора поправити везе са Русијом"

ЕУ се прошле године прикључила САД у увођењу санкција Москви након припајања Крима Русији, да би санкције додатно пооштрила након интензивирања сукоба на истоку Украјине, преноси Ројтерс.

Везе Москве и Запада додатно су ослабљене након што је председник Русије Владимир Путин отпочео бомбардовање у Сирији. Москва тврди да њени авиони гађају циљеве Исламске државе, док Запад верује да су мета противници сиријског председника Башара ал Асада.

Јункер наводи да тензије морају бити ублажене, иако тај став није претерано популаран.

"Морамо начинити напоре да остваримо практичне односе са Русијом. То можда не звучи привлачно, али то се мора урадити, овако даље не може", рекао је председник ЕК.

Амерички предсједник Барак Обама је прошле недјеље оптужио руског колегу Путина да током ваздушних напада у Сирији не прави разлику између терористичких група и умјерених побуњеничких снага с легитимним интересима у договореном окончању грађанског рата.

Обама је оцјенио да је руска војна умјешаност у Сирији вежба самоодбране која ће удаљити сиријски сукоб од рјешења.

Јункер, међутим, наводи да Европа мора да има другачији приступ.

"Русија мора да буде третирана на коректан начин. Не можемо да дозволимо да нам односе са Москвом диктира Вашингтон", казао је он.

Санкције ЕУ Русији требало би да буду продужене крајем године, за шта се залажу готово све чланице ЕУ, иако су неке од њих озбиљно погођене контрамерама Москве, која је блокирала увоз прехрамбених производа са Запада.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

др

09.10.2015 08:02

Мислим да би цијелој европи било боље имат добре односе с Русима него с Америком која само угрозава мир у цијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

09.10.2015 08:55

Америка хистерише , јер Руси уништавају , инфраструктуру , војну опрему и уложен труд за обуку коју су они поплаћали за Исил , наравно измисливши га прије свега . Ко су умјерене снаге у Сирији , оне немају име ?! Паметни и поштени , муслимани широм свијета , требају дубоко да буду захвални , православним , руским пилотима што бране ислам од Исилових најмљених плаћеника ... и на крају сигурно је , да и посланик Мухамед и Исус Христос стоје " горе " раме уз раме и посматрају , шта се догађа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

09.10.2015 09:52

Биће једно време тешко док буде "велики газда" падао. То је као кад у селу пропада богат човек и најамници тешко преживе.Али кад преживе то их ојача и пуним плућима дишу. Европом не треба сматрати Енглеске "хоштаплере",који су јуче били у Београду и видјели сте реакције Вучића "заглибио". Дај Боже да нисам у праву и да се "исчупа" помоћу Русије и Немачке.Ови су икрени и поштени. Германи и Словени требају свеколико помирење и ту је основа европе засноване на "Архетипу Европског Човека", а који је настао на делима Гета,Сарвантеса,Достојевског,па зашто не рећи и Његоша , Андрића , Меше селимовића и др. Словени имају душу , Германи су марљиви и радни.Ту је велика снага у споју тога.Додуше и Латини имају "мудрост",а што је добра карактерна особина,али се она употребљавала по "каубојској диктатури" и није била врлина већ мана. Латини своју мудрост требају да користе у просперитет Европе и тада су добро дошли.то тројство би било чврсто ,као онај "кварк" од три дела у атому,а који никад нико није видио ,а камоли разбио.Ово разумеју физичари,али дали је и човек дио те велике замисли од кванта до сложене материје. За уједињење Гемана и Словена и др. с добрим намерама до победе нормалног Европског Човека НАПРЕД. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО.Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.10.2015 10:17

Европа европљанима! Носиоци европског развоја и европске безбедности треба да буду на линији Москва, Берлин, Париз. Британце одстранити из те приче, они су подмукла нација и живе од сплеткарења. То је моја визија Европе којој нико ништа не би могао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.10.2015 10:39

Америка је највеца курва која седи на водама многим, опијена вином курварства својега!! Тако казе Јован Јевандјелист у Светом Писму. То је обецана земља само за Јевреје који из ње владају целим светом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

09.10.2015 11:16

Напокон неко да отворено казе да америка диригује Европом.ЕУ би боље било да се окрене РУСИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.10.Ктобар 2015

10.10.2015 01:09

Европа може опстати,само када се реши,Америке,морате знати да,Америма не одговара,Европа.Јер Америка живи на принципу завади па владај.Европа ако не буде елимисала,Америку из својега домена,брзо ће се распасти,Европа.Жан-Клод Јункер је добро проценијо,Америку на коју карту игра,Америка,Европа се мора окренути чим пре,Русији,јер Европа увелико губи што је увела санкције,Русији.Русија на челу са,Путином добро урадила што је узела у своје руке напад у,Сирији.Ова ситуација садашња у,Сирији не иде на руку,Америке јер,Америка је та што подржава,зло у Сирији.Америка ради на истом принципу као у,Ираку,Либији,Авганистану и Србији.Зато сада,Америка настоји да завади,Русију и Турску зарати,Руски авиона што су улетели у,Турски зрачни простор из,Сирије.Морате да знате да,Америка не може опстати без мешања у унутрашњости туђих држава.Јер живе као паразити на туђи начин.Зато се мешају свуда по свету.Америка губи утицај у свету као супер сила,и доживеће велики крах у свету.Путин је урадио добар потез у,Сирији.Турска ако буде слушала,Америку растуриће је Курди,Турску а то иде у прид,Америци да може продавати наоружање,Курдима.Ускоро ће се распасти и Нато Алијанса.Пуно поздрава ,БЕЕНУ**********

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.10.2015 14:25

Господине Јункер, ви сте један међу првима којем је дошло из задњице у главу. Ипак си се малопрерачунао да ће вас Руси дочекати раширених руку. Ко високо лети тврдо атерира, клечаћете ви пред руским ногама дуго.

ОДГОВОРИТЕ