Кокеза: Ставићемо тачку на нечасне радње у српском фудбалу!

Потпредседник Фудбалског савеза Србије и први човек ФС Београда о предстојећим изборима, жељама, плановима и актуелним сумњивим дешавањима у домаћој Суперлиги.

Фудбал 06.10.2015 | 23:00
Кокеза: Ставићемо тачку на нечасне радње у српском фудбалу!

Док се изборне активности у фудбалској Србији полако и сигурно захуктавају и док са терена свакодневно стижу информације које указују да ће борба за најразличитије позиције унутар фудбалског система бити суровија него икад, Славиша Кокеза живи у нади да ће прилику да владају, почев од најнижег до највишег нивоа руковођења, добити најквалитетнији кадрови с којим тренутно располажемо! Као потпредседник ФС Србије који је задужен за ресор регуларност такмичења, господин Кокеза је пре неколико дана покренуо процедуру за утврђивање свих околности под којима је одиграна утакмица између ОФК Београда и Спартака, чиме је свима јасно ставио до знања да неће презати од екстремних мера, све у циљу оздрављења српског лоптања.

Тај потез многи су доживели као својеврсно истицање кандидатуре за новог председника ФС Србије, међутим, челни човек ФС Београда, на такве коментаре само одмахује руком, говорећи да је посвећен тренутним бројним обавезама, али и лаконски констатује да до марта има више него довољно времена...

На почетку разговора, Славишу Кокезу смо упитали у каквој атмосфери се одвијају предизборне радње у оквиру ингеренција ФС Београда и да ли се осећа предизборна грозница?
"Фудбалски савез Београда спроводи предизборне активности у мирној и стабилној атмосфери. Изабрали смо Изборну комисију која ће да спроведе изборне радње у складу са упутствима Фудбалског савеза Србија".

Жарка Стевановића, председника региона Запад, борба за фудбалску власт у унутрашњости Србије подсећа на Дивљи запад и борбу за неосвојене територије! Како бисте то прокоментарисали и добијате ли информације да се сличне ствари можда догађају и на вашем терену, у смислу уцена, претњи итд?
"Чуо сам за нека дешавања у региону Запад од председника Жарка Стевановића и мислим да ће он и сви људи из овог региона, у складу са Статутом ФСС, изборним правилима и демократским начелима, да спроведу изборе. То ће омогућити да овај регион, после избора, води онај ко буде имао подршку већине фудбалских радника из овог региона. Што се тиче региона Београд, ситуација је мирна и стабилна и не очекујем никаква турбулентна дешавања".

Верујете ли да ће ови избори избацити у први план поштене и вредне фудбалске раднике, а да ће вечити власници функција, мутиводе и паразити, коначно бити удаљени са сцене?
"Поштујем све оне који раде у фудбалу и дају му своју енергију, знање, време или новац. Највећи број људи који ради у фудбалу то чини волонтерски из љубави према овом спорту. Наравно, има и оних других. Ја нећу никоме да лепим етикете и да унапред тврдим да ли је неко власник функције или искрено ради за фудбал. О људима судим према њиховим делима а не према причама. Свакоме ко буде изабран, пружићу руку сарадње, јер желим да радим са свима а какав ће наш однос бити, зависиће од резултата рада. Верујем да ће на овим изборима у органе ФСС бити изабрани они који су најбоље што фудбалска Србија има. Такође верујем, да ће на одговорне функције којих је много у нашој организацији долазити они који живе за фудбал а не они који живе од фудбала".

Да ли изборна правила и процедура уопште обезбеђују маневарски простор да би се тако нешто догодило?
"Изборна правила су дефинисана Статутом ФСС и она омогућавају свим кандидатима да се демократски кандидују и учествују на изборима".

Очекујете ли да ће Томислав Караџић поново истаћи кандидатуру, располажете ли с каквим информацијама?
"Ово питање није за мене већ за господина Караџића. Он, као и сви други, има довољно времена до марта да процени да ли ће се кандидовати или не".

Како замишљате ФСС за годину, а како за пет година?
"У протеклом периоду веома је много урађено на фудбалској инфраструктури како у изградњи “куће фудбала”, тако и обезбеђивању терена, рефлектора и изградњи нових стадиона. То је добра основа да наставимо да радимо на решавању других проблема које има наша организација. ФСС треба да буде прихваћен од свих љубитеља фудбала без обзира за кога навијају, неопходно је да поново створимо култ националне репрезентације и да помогнемо нашим клубовима да поново буду конкуретни у Европи. Важно је да се пласирамо на следеће велико такмичење не само због финансија већ и због промоције фудбала. Неопходно је да тесније сарађујемо са државом и локалним самоуправама на побољшању инфраструктуре и афирмацији ове игре. И на крају, у тесној сарадњи са државом и УЕФА и ФИФА, морамо да се боримо против свих нечасних радњи у спорту, јер свака таква радња наноси ненадокнадиву штету нашем фудбалу".

Да ли сте свесни да ће вас док радите у ФСС, увек гледати као на Звездиног човека?
"Мало је фубалских људи у Србији који не навијају за Звезду, Партизан или Војводину. Зато су највиши руководиоци Савеза углавном присталице једног од ова три клуба, уз ретке изузетке када су на одговорне функције долазили људи из мањих клубова попут ОФК Београда. Садашњи председник ФСС је био председник Партизана, легендарни Миљан Миљанић кога је поштовала читава фудбалска Србија, био је звездаш. О мени треба да суде према делима. Ја верујем да је важно да наш фудбал напредује и да је то добро и за Звезду, и за Партизан, и за Војводину и за остале клубове. Ми треба да унапређујемо лигу, да промовишемо фер плеј, да јачамо клубове, да враћамо публику на стадионе. А тада нека побеђује онај ко је у том тренутку најбољи. Када буде тако, неће бити изненађење да првак буде неко трећи а не само Звезда или Партизан. А зашто тако не би било ако неко највише уложи у тим и најбоље игра. Ја желим такав фубал и знам да ако то радим, да ће ме поштовати прави навијачи свих клубова".

Помињали су данас медији да ћете одузети шест бодова Спартаку баш како би показали да сте решени да докажете да сте за радикалне резове и за прочишћење у српском фудбалу. Има ли ту истине?
"Одлуку о кажњавању доноси Дисциплинска комисија на основа доказа, Статута и других аката фудбалског савеза. Комисију чине часни људи који знају да раде свој посао, свесни су одговорности и доносе најбоље могуће одлуке. Као потпредседник Савеза, задужен за регуларност такмичења, одмах пошто су се у медијима појавиле сумње у вези са утакмицом ОФК Београд – Спартак, иницирао сам покретање поступка. Све остало је у рукама надлежних органа у које имам пуно поверење. То ћу да урадим и у сваком другом случају".

Како планирате да са Савеза скинете етикету полигона за нечасне послове?
"Управо оваквом реакцијом каква се догодила после сумњи у вези са утакмицом ОФК Београд – Спартак. Да реагујемо на сваку сумњу, да оне за које утврдимо да су се бавили нечасним радњама одстранимо из фудбала, да тесно сарађујемо са државом, да едукујемо фудбалере и фудбалске раднике о томе како да се боре против оваквих појава и да у јавности промовишемо часну фудбалску игру. Ја сам захвалан Синдикату фудбалера, пре свега председнику Мирку Поледици на томе што су покренули причу у вези са утакмицом која се сада испитује. Мислим да овај синдикат треба више укључити у рад фудбалске организације. Такође, предложићу Мирку Поледици да ФСС и овај синдикат, заједничку организују едукацију фудбалера о томе како да не учествују у нечасним радњама и како да заштите своја права".

Можете ли у Савез да доведете спонзоре као у Звезду?
"Фудбалски савез скоро да нема спонзора и та ситуација мора да се промени. Да бисмо довели спонзоре неопходно је да се промени перцепција јавности о фудбалској организацији, да се створи култ националног тима као поноса народа, да покажемо да све чинимо да искоренимо нечасне радње у фудбалу и да промовишемо спорт и праве вредности. Верујем да све то можемо да учинимо, али да будем искрен, успех у довођењу спонзора највише зависи од тога какве резултате постиже наш национални тим".

Хоћете ли да путујете у Алабанију и на који начин доживљавате овај окршај нашег националног тима?
"Путоваћу у Албанију са нашом репрезентацијом како бих момцима који бране боје Србије дао подршку".

Шта сте помислили кад сте сазнали имена наших ривала у групи за пласман на СП у Русији?
"Данас нема лаких ривала у европском фудбалу. Чињеница је да је група на први поглед, по именима репрезентација, лакша од других. Али, будемо ли ушли у квалификације са ставом да смо фаворити, не пише нам се добро. Ми смо репрезентација која се није пласирала на последња три велика такмичења и немамо права било коме да претимо. Нисмо фаворити. Будемо ли свесни да почињемо од нуле, будемо ли створили позитивну атмосферу око националног тима, будемо ли имали јединствену фудбалску организацију која ће стајати иза тима и будемо ли имали подршку јавности, имамо шансе да се пласирамо на Светско првенство које се одржава у Русији".

Пецкају ли вас пријатељи у шали како је Звезда почела да побеђује чим сте се ви и остали чланови управе повукли са Маракане?
"Ја сам звездаш и мени је драго да Звезда побеђује био ја у управи или не".

Сигурно и даље пратите дешавања на Маракани и предизборну тензију и препуцавања, гарнирана са лицитирањем имена председничких кандидата. Кога бисте волели да видите на месту првог човека Црвене звезде?
"Ја сам поднео оставку на све функције у Црвеној звезди и криза која се летос десила само је убрзала моју одлуку. То сам иначе намеравао да учиним како бих могао потпуно да се посветим раду у фудбалској организији. Догађаје у Црвеној звезди у вези са изборима, пратим као њен навијач и само преко медија. Звезди желим да што пре изабере новог председника и руководство и тиме обезбеди стабилност и сигурност у клубу".

Све гласније се помињете као главни фаворит за новог председника. Видите ли себе на месту челног човека нашег фудбала?

"Ја сам председник Фудбалског савеза Београда и потпредседник Фудбалског савеза Србије. Све моје амбиције су везане за ове функције и трудим се да радим добро, у интересу фудбала и да оправдам поверење оних који су ме гласали. Тренутно не размишљам о другим функцијама. Између осталог, до марта има више него довољно времена".

Коментари / 0

Оставите коментар