Орландо Блум са избјеглицама и у Београду

Као амбасадор добре воље Уницефа, популарни холивудски глумац завршио дводневну посету Македонији и Србији

Забава 02.10.2015 | 13:30
Орландо Блум са избјеглицама и у Београду

ПОСЛЕ посете Прешеву, где се сусрео са децом која су, како је рекао, "путовала једном од најопаснијих избегличких и мигрантских рута у свету", холивудски глумац Орландо Блум је у својству амбасадора добре воље Уницефа, у среду по подне обишао и оне који су на том путу стигли у Београд. И у нашем главном граду са малишанима се дружио у дечјем кутку, који је Уницеф у Србији, у сарадњи са Данским саветом за избеглице, опремио играчкама и образовним материјалом.

- Оно што сам видео је само део напорних путовања деце избеглица и мигранта. Веома је узнемиравајуће. Замислите који је то очај који тера породице да напусте своје домове - рекао је Блум. - Посетио сам кутке који деци омогућавају да имају детињство, макар на неколико сати дневно. Ова деца нису слике на екрану, већ стварни људи којима је потребна помоћ.

Како "Новости" незванично сазнају, популарни глумац који је већ као амбасадор добре воље био у мисијама у Либерији, Непалу и Русији, апеловао је да се земљама, попут Србије, које прихватају избегличке колоне на њиховом путу ка западној Европи, пружи већа материјална помоћ. У нашем главном граду обишао је и места на којима се задржавају избегличке породице из Сирије, Авганистана и Ирака - хотел "Бристол" и парк преко пута Економског факултета. И ту је у најнепосреднијем контакту био суочен са њиховом личном драмом, што га је веома потресло.

Иначе, током дводневног боравка у Македонији, на југу Србије и у Београду, Блум је инсистирао на томе да стекне што аутентичнију слику, па је према речима очевидаца, и пешачио Миратовачким пољем, куда избеглице улазе из Македоније у Србију. Трудио се да разговара са што већим бројем људи, упозна се са тешкоћама на које наилазе.

Узбуђен, у једном тренутку спонтано је и људски одреаговао видевши жену са дететом у рукама како плаче у Центру за регистрацију избеглица у Прешеву. Била је уплашена, јер јој је муж остао напољу. Блум је интервенисао да се породица не раздваја. Захвална жена му се, потом, бацила у загрљај. Највише је, ипак, био дирнут сусретом са децом. Истовремено, био је и импресиониран колико у кутку за децу Уницефа, малишани уз игру успевају да на тренутак поново буду само деца и забораве страхоте кроз које пролазе. Из Београда се Орландо Блум вратио у САД.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар