Подсјећање: Викиликс и министарка Голић

Сребренка Голић, бивша саветница премијера Републике Српске Милорада Додика, објашњава да је она сама чиста од било каквог криминала, али тврди да се већина Додикових саветника лично обогатила далеко изнад својих званичних примања. Владику Григорија описала као опасног лажова

Република Српска 02.10.2015 | 10:30
Подсјећање: Викиликс и министарка Голић

Крајем маја, Сребренка Голић, бивша саветница премијера Републике Српске Милорада Додика, одступила је са своје позиције шефа кабинета. Вратила је истовремено и чланску карту СНСД. Голићева је била лојалан саветник Додику и њена оставка је дошла као шок за посматраче и јавност у Републици Српској. Била је у блиском контакту са Оделење Амбасаде у Бањалуци, наводи се у поруци коју су америчке дипломате написале 20. јуна 2008. после дугог разговора 23. маја 2008. са Сребренком Голић.

"Имали смо дуги разговор са узрујаном Голићевом, која је рекла да су главни разлози за њену оставку професионални. Постајала је све више фрустрирана са "хаосом у кабинету", и да је била искључена, маргинализирана и понижена. Голићева се пожалила због необразованих, некомпетентних саветника које је недавно запослио Додик. Додала је да је атмосфера у кабинету оптерећена "злом" и "интригом". Голић је додала да су Додикови кључни саветници умешани у несумњиву финансијску корупцију, али је била врло опрезна да не уплете самог Додика у било какав криминал. Објашњава да је она сама "чиста од било каквог криминала", али тврди да се већина Додикових саветника лично обогатила далеко изнад својих званичних примања.

Рекла је да је одбила да потпише било какве незаконите документе које су јој подносили на потпис различити министри, те да је урадила све што је било у њеној моћи да онемогући приступ криминалаца и ратних злочинаца Додику.

Голићева је рекла да је често тражила од Додика да обрати више пажње на изненадно и необјашњиво богаћење својих сајетника, али да је Додик одбијао да је слуша или није бринуо због тога. Увијено је рекла да је због одбијања да учествује у корупцији остала изван Додиковог круга.

Изразила је разочарење због оног што је описала као “повећани” српски национализам унутар СНСД и Владе Републике Српске. Рекла је да “Додик није иста особа каква је био пре пет или чак три године“, и да је дозволио да буде заведен од својих саветника.

Окривила је требињског владику Григорија, међу осталим, за Додиков повећани национализам, описујући Григорија као “опасног лажова“. Голићева је говорила како оживљавање националистичке реторике и емоција међу Србима подсјећа на 1992.

 

У разговору са америчким дипломатама, Голићева се описивала као “Југословен“ из мешаног брака, говорећи да, као несрбин, све више осећа да није добродошла у кабинету нити у партији.

Додала је да како су њен муж и син Срби осјећа Србе као свој народ и да дијели њихову судбину. Рекла је да је била наивна да толико верује СНСД-у, откако се придружила као седамнаести члан партије још 1996.

“Упркос оставци са позиције и из партије, очито је да она остаје лојална Додику, којег је једино критиковала што јој је лагао обећавајући да ће бити министар, али је није именовао током две владе.“

Голићева је највише љутње показала због Гордана Милошевића, Додиковог спољно-политичког саветника. Описала га је као једног од младих, нових саветника који су запослени јер говоре енглески, иако немају академске квалификације (“Милошевић има само средњошколско образовање“, приметио је писац депеше).
Голићка је рекла да је Милошевић позајмљивао новац за цигарете када је упослен као записничар, али да је недавно завршио из градњу велике нове куће и набавио нова кола.

Голићева је, такође, критиковала Додиковог кључног саветника Славка Митровића, описујући га као опасну особу која има лош утицај на Додика. Рекла је да Митровић, који се сам описује као неплаћени саветник премијера, значајно доприноси Додиковом повећаном национализму и да је он припремио већину, ако не све, ватрене уводнике и колумне који се често појављују под Додиковим именом у медијима Републике Српске.

У коментару депеше коју је потписао амбасадор Инглиш каже се да њене тврдње о корупцији у Додиковом кабинету подсећају на сличне тврдње које све више круже међу локланим посматрачима и у новинама.

“Оставка Голићеве и њене опсервације дају веродостојност тврдњама које смо чули и од других да је Додиков приступ политици промењен и да он није прагматични, социјалдемократски политичар какав је био. Другим речима, да је његова националистичка реторика више од саме реторике. То може бити и због тога што је све више окружен тврдо линијашким и корумпираним савјетницима. То може бити симбол ароганције и жеље за тоталном контролом, која је постала очита после надмоћне победе његове партије на октобарским изборима 2006. године“, пише у Инглишовој депеши о Додиковом кабинету.

Владика Григорије и његови променљиви односи са Додиком су описани у једној депеши која је послана из сарајевске амбасаде 4. аугуста 2009. године.

Владика Григорије је описан као “изнимно лукава особа са посебном способношћу да предвиди догађаје даље него већина политичких лидера у Босни“. Предвиђа се да ће бити значајан амерички саговорник или у својој епархији или на вишој позицији у Београду још дуго времена, што сугерише и његов избор у Синод СПЦ.

Његове тенденције су далеко од демократских и инклузивних, што захтева правилан и срдачан, али не претерано пријатељски приступ. Наглашава се да Григорије нема проблематичну ратну прошлост, као Качавенда, и да има шире погледе и везе, него Јефрем и други у православној хијерархији.

Посебно се анализира његов утицај на политику у Републици Српској, напади на новинаре и утицај на младе свештенике.

(29.01.2013.)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

мрка капа

02.10.2015 08:44

И она је иста као они...Поуздано знам да је средјивала послове без икаквих конкурса...само нареди И цаооо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.10.2015 09:09

Питање за министарку: Да ли је ово тацно? Изјасните се...

Name

Рајко

02.10.2015 09:15

Наравно да је тацно. Викиликс је открио много веце политицаре од Голицеве. Све лопов до лопова!

Name

министарка

02.10.2015 09:54

Јесте , тачно је !

Name

даље

02.10.2015 12:39

Не знам ста је тацно или не, АЛИ С КИМ СИ ТАКАВ СИ!

Name

Симеријанац

02.10.2015 12:46

Е бас сте кома хехе Овај Никола поставља питање Голицевој а неко други му као одговара хехе Па Никола душо зар ти мислиш да Голићева нема паметнијег посла него као и ти блејати по интернету.

Name

Конкурс

03.10.2015 09:03

Па знамо ли уопште некога ко се запослио преко конкурса? И онда причају, исти ти који запошљавају, како нам је уништено здравство, школство итд, као да је неко други за то крив.Запосле их и онда су недодирљиви. Вјероватно сте сви имали искуства са тим недодирљивим и неспособним. Није тешко замислити како изгледа тај спој.

Name

валтер

02.10.2015 08:50

У овом тренутку, не улазећи дубље у ангажман госпође Голић до сада, како рече од 1996 године, могу рећи да је коректна изјава или садржај овог текста.Видјећемо, вријеме ће показати.Оно што се могло примјетити да је жена образована, комуникативна, добар оратор и вредан министар и мислим да је за сада- довољно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

02.10.2015 11:38

Засто је калкулатор најбољи цовјеков пријатељ? Зато сто на њега увјек мозес рацунати.!

Name

посматрач

02.10.2015 11:43

Ха, ха, ха оратор, образована, вокабулар раван нули, медиокритет као и њена сестра "успјешна " директорица Српских пошта. Боже ме сацувај оваквих кадрова!

Name

Симеријанац

02.10.2015 12:48

Шефе па ти као да си за Голићеву чуо први пут! Просто невјероватно

Name

С за П

02.10.2015 08:57

Неће ивер далеко од кладе,сви сте ви исти који сте у том владајућем триу, оставке или бјежанија себи сте сами зацртали, а ми да прогледамо на своје очи из ове ваше десетогодише пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

02.10.2015 08:57

САД ЦЕ МИЛЕ РЕЦЕ ОВО СУ СПЕКУЛАЦИЈЕ ЗЕЉКА ЦЕ РЕЦИ ФАКТИЦКИ ОВА ЗЕНА ЛАЗЕ А ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ ЦЕ РЕЦИ МИ СРБИ СМО ПОСТЕН НАРОД МИ НЕЗНАМО УКРАСТИ СУНЦЕ ЛИ ВАМ КАЛАИСАНО КАД ЦЕ ЛИ ВАС СТИЦИ КАЗНА З А ОВЕ ЛОПОВЛУКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало,мало

02.10.2015 09:04

Господја је универзална.Мало Босњакиња,мало Српкиња и мало Хрватица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

02.10.2015 09:11

СВИ МОРАТЕ ОДГОВАРАТИ ПРЕД СУДОМ. СВИ МОРАТЕ ВРАТИТИ ПРОТИВ-ПРАВНО СТЕЧЕНУ ИМОВИНУ. И МАЛА И ВЕЛИКА МАЦА ЛОВЕ МИШЕВЕ! СРЕБРЕНКА ЈЕ ТЕШКА КАО БРОД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

02.10.2015 09:25

И гос Сребра воли злато и еврице као сви из власти а и овај нас владика који све висе ради осим свог посла. Реци це Зеки ово је измисљено.Хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бета

02.10.2015 09:35

Довољно је само да су и она и њена рођена сестра (директорица Пошта РС) запослене па да буду обезбијеђене обје породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

02.10.2015 09:58

Поуздано, лопов !

ОДГОВОРИТЕ
Name

књаз милос

02.10.2015 10:01

Небих се освртао на комплетан текст и да ли је истини или не, вец само на једну реценицу: " Голићева је говорила како оживљавање националистичке реторике и емоција међу Србима подсјећа на 1992." .... Ово је тотално тацном јер ако је неко синоц гледао емисију Пецат на РТРС могао је цути највеце ДИВЉАЊЕ новинара и згадило ми се да нецу висе никада у зивоту притиснути канал гдје је РТРС, а такодје нити цланке гдје су ти медији укљуцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

02.10.2015 10:21

РТРС је медиј под утјецајем Додика. Сире мрзњу према другим народима! Вратимо се економији и запосљавању!

Name

РеМики

02.10.2015 12:51

Чууууј вратимо се хехе оно као некад смо били економично и запослен. Мики без љутње али ниједне данас висе. Молим те

Name

Бањалучанин

02.10.2015 10:03

Корумпирана је до грла. Проваљена је у вези Пициног парка. Није јој било тешко гледати како полиција по налогу Милорада Додика туче и хапси дјецу Жељка Вулића у њиховој родјеној кући! Потписала је дозволе Милу Радишићу (Додику) за бесправну градњу у Пицином парку. У вези смрдуље се морају такодје провести истраге, и све јој одузети а њу стрпати у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрака

02.10.2015 10:21

Оцекујем на дневнику РТРС-а да казу да је Асанз пијаница и пробисвјет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

звотник

02.10.2015 10:52

Проверите ста све има садасњи саветник Драгицевиц? Тај се тек обогатио( мада це сигурно неко реци ма није он има таста који ради у ЦХ он му дао хахха). Багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

револуција

02.10.2015 11:19

Само револуција нас мозе спасити, да гамад растјерамо. Који след. Додје политицар исти је. Поставити странца да нас у ред доведе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навлакуша

02.10.2015 11:49

Ову ће Миле растурити сад (јер ни сама није чиста) и покупити поене. Биће да га нападају без основа. П. С. Нека се уђе ревизијом у јавна предузећа па да се види све. Овако је само празно политичко препуцавање. Дајте податке из Пореске управе па да видимо како стоје ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

02.10.2015 12:32

Примице се референдум биће тога јос. Домаћи и страни пријатељи и неки од скора Срби који су завољели нам Драгу БИХ не мирују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.10.2015 12:46

Прво попови па топови па лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса из Ниса

02.10.2015 13:36

И садасњи директор РТРС Драско Милиновиц је био савјетник направио куцицу на брду, бори се свим средствима да ова власт остане, борице се до задњег новинара...они цуте и пису...миссле и за себе да несто купе од ове власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин

02.10.2015 13:40

Засто Сребренка не казе да је била нико и ниста прије Додика.Гдје јој је муз прије рафио а гдје и која функција сада,гдје јој је син и која функвија гдје јој је сестра и колико узима новца при запосљавању кога она лазе највецу корист је она имала,Ста је са дозволама за хидроцентрале за пицин парк Радисиц и она постена па бар нек цути због ње и њене породице бице крив Додик.Дали је рекла гдје љетује и друге бахатости срам је било лазов обицни и дволицна улизица.И сада ста тразите урадице и наплатице се обицна лопуза и улизица она постена,Па зна народ које она и какав је криминалац а тако се продаје колико је њено богаство и ста има и постена мало сутра.Сви се цупају на Милу а сви стекле да незнају ста имају и гдје су њени запослени на будзету,

ОДГОВОРИТЕ
Name

цси

03.10.2015 06:37

Истина јел вецина сарадника у Снсд-у људи блиску врху партије су полтрони који су се заиста обогатили узели паре на незаконит нацин само зато сто су у партији, а глупосони зесци назалост то це се снсд-у разбит о главу сто су тим полтронима дали велик приступ цак и за разлику од писмених и постених људи и цланова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

03.10.2015 10:16

Код Сребре је 'све по закону', само не питај за неколико првих корака и потеза....

ОДГОВОРИТЕ
Name

васо

03.10.2015 15:40

Најбоље је бити политицар И пјевац тренутно у цијелој бивсој Југи..само они праве паре а остали једва да презивљавају немају новца ни за храну... то је демократија..И то је обецање од 91 сто це народ јести са златним касикама...кад народу додје пет до дванест дрзите се политицари..а И ви пјеваци...

ОДГОВОРИТЕ