ОЕБС контролише рад Суда и Тужилаштва БиХ

ОЕБС, на основу Дејтонског мировног споразума, има право приступа предметима ратних злочина.Тако бар тврди шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, који очекује да ће, након одлуке Високог судског и тужилачког савјета, Тужилаштво БиХ дозволити приступ тим предметима, да би до краја новембра била завршена анализа о стању у бх.правосуђу.

Босна и Херцеговина 05.09.2015 | 16:15
ОЕБС  контролише рад Суда и Тужилаштва БиХ

,,Анализа ОЕБС-а о стању бх.правосуђа када је у питању процесуирање ратних злочина садржаће идеје, савјете и препоруке за побољшање рада'', тврди Мур и додаје да анализа неће задирати у конкрентне предмете нити је циљ наметање рјешења већ жеља да помогну породицама жртава.

На питање да ли је ОЕБС, као институција која надзире рад правосуђа у БиХ, дијелом одговоран за то што је бх.правосуђе у катастрофалној ситуацији и што жртве чекају правду 20 година Мур одговара:,,Ми јесмо дијелом одговорни јер не можемо само сједити са стране и посматрати.Не желимо утицати на рад Тужилаштва БиХ али морамо нешто предузети''.

Упитан шта су чекали 20 година и да ли је инсистирање на анализи рада Суда и Тужилаштва БиХ повезано са најавама референдума у Републици Српској, Мур одговара да референдум не долази у обзир, јер ентитети не могу организовати референдум о питањима из надлежности БиХ.

,,То је став међународне заједнице и високог представника и ова анализа нема везе са референдумом.То је потпуно одвојено. Већ годинама од неких партнера са свих нивоа власти у БиХ чујемо да су незадовољни радом Тужилаштва.

Ова анализа треба да покаже да ли је могуће побољшати рад Суда и Тужилаштва БиХ. Мислимо да је могуће'', истиче Мур.Тужилаштво БиХ још званично није пристало да ОЕБС-у дозволи приступ предметима, али Мур каже да ће без обзира на то извјештај о стању правосуђа бити готов до средине новембра јер о раду Тужилаштва БиХ имају информације и из других извора.

Иначе у Мисији ОЕБС-а у БиХ ради 45 особа задужених за питања владавине права и годишње се за те послове потроши милион и по евра.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Око соколово

05.09.2015 14:30

Ово све је унапријед смишљено да се помогне Додику да изгура ову годину. Додик пријети рефередумом. Затим иду политичка препуцавања, онда реагује такозвана медјународна заједница, затим представник ОЕБСа на крају изјави да ће контролисати тужилаштво. Додик одустаје од референдума. Докле ћете дозвољавати да вас водају на кратком оглаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

005

05.09.2015 14:53

Што пре се отјера криминалац са власти то ће бити боље за све. Овако је ово утопија за све грађане осим наравно кумова и једне групе одабраних криминалаца.

Name

љубо

05.09.2015 14:59

Обавезно и у Тузиластво Бања Лука па да видите ста се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисер

05.09.2015 15:24

Казу да озбиљно размисља да усвоји овог Мура, он и Миле су свеједно као родјена браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мур

05.09.2015 17:30

Мур је играц Дамира Фазлица коме су Додик и Цовиц обецали извоз струје.Корнерова коју је ангазовао била је тузилац Зупљанину и Брдјанину. Зена је тески србомрзац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Временска прогноза

06.09.2015 08:25

Мјестимично наопако, уз подршку са стране.

ОДГОВОРИТЕ