Удар државе на цркву

Владин нацрт закона о слободи вероисповести уздрмао је Црну Гору јаче него априлски земљотрес 1979!

Регион 05.09.2015 | 13:22
 Удар државе на цркву

На ноге су се дигли Митрополија црногорско-приморска, верници, политичари, историчари, правници... који указују да је ударио на духовно биће државе и народа.

Митрополит Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије састали су се с лидерима ДФ, СНП и ДЕМОС и закључили да нацрт закона омогућује држави да се меша у унутрашње устројство цркве.

- Ово је закон о одузимању цркви имања, храмова и свих права и слобода у Црној Гори - сматра владика Јоаникије.

Члан председништва ДФ Милан Кнежевић оцењује да се преко нацрта покушава створити такозвана државна религија. За историчаре је документ директан атак на духовни и национални идентитет Срба у Црној Гори.

- Иако се интеграцијом са осталим епархијама СПЦ Митрополија цетињска 1920. вратила у природно историјско окриље, циљ данашњих властодржаца је да тај светли историјски и духовни тренутак буде поништен одлуком световних власти, што је канонски недопустиво - каже професор Предраг Вукић.

СПЦ у Црној Гори не постоји од 1920, како тврде идеолози црногорске националне заједнице, већ у свом мисионарском контексту егзистира од 1219.

- Свиђало се то некоме или не, СПЦ је на територији актуелне Црне Горе титулар православља од времена Светог Саве до данас. Коме треба бољи доказ од манастира Мораче, који је подигао кнез Стефан Немањић, синовац Светога Саве, 1252? Или од манастира Ђурђеви ступови, такође из немањићког раздобља, 1213, чији је ктитор жупан Првослав, брат од стрица Светог Саве.

Први српски архиепископ Сава Немањић подигао је, на основу веродостојних историјских извора, манастир Врањину на Скадарском језеру 1224. Зашто тврдим да је нацрт овог закона усмерен искључиво против СПЦ?

Између осталог, зато што је седиште Римокатоличке цркве која делује у Црној Гори и у Риму и у Хрватској, па предложене законске норме не предвиђају политички обрачун и с римокатолицима.

Вукић подсећа да је Которска бискупија била под директном јурисдикцијом Ватикана од 1932. до 1969, када је подређена Сплитској надбискупији, која је седиште дијацезе на 80 одсто простора црногорске обале, од Дебелог бријега до Сутомора.

- Према уговору Владе и врха Исламске заједнице у Црној Гори, спорна питања у Исламској заједници на овим просторима решава Врховно исламско старешинство Турске са седиштем у Анкари. И то никоме не смета - закључио је Вукић.

МИНИСТАРСТВО

У Митрополији црногорско-приморској указују на то да ресорно министарство поводом овог питања није остварило никакву комуникацију с представницима Православне цркве у Црној Гори.

НЕДЕФИНИСАНА "ВЕРСКА ЗАЈЕДНИЦА”

 Свештеник Бранко Тапушковић је написао на фејсбук-профилу да се новим нацртом закона брише име црква и подводи под неку недефинисану категорију "верске заједнице".

 - Замислите сад ово: Законом ми се одузимају сви преци и почињем да постојим ја као индивидуа, без утемељења у пореклу, што се, примера ради, тражи у поседовном листу под ставком "порекло имовине". Законом ми се бришу темељи мог постојања!

Законом ми се бришу из породичног стабла отац, ђед, прађед, чукунђед... да се не зна чији сам! И да, сходно томе, пођем у Владу ЦГ да ми лупе печат шта сам! Брука!

Извор: Вечерње новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МА

05.09.2015 11:31

То све спремају Ватиканске подрепусе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

окац

05.09.2015 12:33

Уврнути окац кривог врата це бити казњен од Бога и сви ови његови закони су апсолутна нула.

Name

Освит

05.09.2015 11:54

Међурелигијски дијалог је цивилизацијска нузност наравно и екуменизам,то су питања до којих смо стигли на путу ка саврсенству бозјем и која нузно треба договарати и ускладивати ради будуцности свијета и доприноса вјере непрестаном бољитку.Умјесто тога ми православни доводимо у питање унутар вјерски дијалог и имамо због тога огромне проблеме да су нам два највеца православна нарада Руси и Украјинци у рату.Господо свестеници немојте крвити дрзаве јер саврсено добро знате да су ти приједлози закона досли исто од свестеника који не мисле као ви.У име Бога и Православне Цркве ви свестенство морате се измеду себе договорити а тај договор це сигурно прихватит свака дрзава.Немојте дозволити да арбитразу и пресуде меду вама доносе они који не припадају цркви једноставно на то немате право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре освит

05.09.2015 13:11

Тај твој дијалог и екуменизација који се завршава ако нећете милом онда ћете силом има за резултат унијаћење и католичење.Црна Гора је све више и више маријонетска држава под патронатом Италије па и сједиште будуће цркве треба пренијети у Ватикан.Погледајте само таблице МН..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

05.09.2015 14:30

Зар Мило Ђукановић као духовно чудо свога оца Митрополита "православног" Амфилохија није некада долазио на Цетиње код њега по савјете? Какав је отац такав је и син! АНТИСРБИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

06.09.2015 06:34

Вратити комунизам

ОДГОВОРИТЕ