Udar države na crkvu

Vladin nacrt zakona o slobodi veroispovesti uzdrmao je Crnu Goru jače nego aprilski zemljotres 1979!

Region 05.09.2015 | 13:22
 Udar države na crkvu

Na noge su se digli Mitropolija crnogorsko-primorska, vernici, političari, istoričari, pravnici... koji ukazuju da je udario na duhovno biće države i naroda.

Mitropolit Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sastali su se s liderima DF, SNP i DEMOS i zaključili da nacrt zakona omogućuje državi da se meša u unutrašnje ustrojstvo crkve.

- Ovo je zakon o oduzimanju crkvi imanja, hramova i svih prava i sloboda u Crnoj Gori - smatra vladika Joanikije.

Član predsedništva DF Milan Knežević ocenjuje da se preko nacrta pokušava stvoriti takozvana državna religija. Za istoričare je dokument direktan atak na duhovni i nacionalni identitet Srba u Crnoj Gori.

- Iako se integracijom sa ostalim eparhijama SPC Mitropolija cetinjska 1920. vratila u prirodno istorijsko okrilje, cilj današnjih vlastodržaca je da taj svetli istorijski i duhovni trenutak bude poništen odlukom svetovnih vlasti, što je kanonski nedopustivo - kaže profesor Predrag Vukić.

SPC u Crnoj Gori ne postoji od 1920, kako tvrde ideolozi crnogorske nacionalne zajednice, već u svom misionarskom kontekstu egzistira od 1219.

- Sviđalo se to nekome ili ne, SPC je na teritoriji aktuelne Crne Gore titular pravoslavlja od vremena Svetog Save do danas. Kome treba bolji dokaz od manastira Morače, koji je podigao knez Stefan Nemanjić, sinovac Svetoga Save, 1252? Ili od manastira Đurđevi stupovi, takođe iz nemanjićkog razdoblja, 1213, čiji je ktitor župan Prvoslav, brat od strica Svetog Save.

Prvi srpski arhiepiskop Sava Nemanjić podigao je, na osnovu verodostojnih istorijskih izvora, manastir Vranjinu na Skadarskom jezeru 1224. Zašto tvrdim da je nacrt ovog zakona usmeren isključivo protiv SPC?

Između ostalog, zato što je sedište Rimokatoličke crkve koja deluje u Crnoj Gori i u Rimu i u Hrvatskoj, pa predložene zakonske norme ne predviđaju politički obračun i s rimokatolicima.

Vukić podseća da je Kotorska biskupija bila pod direktnom jurisdikcijom Vatikana od 1932. do 1969, kada je podređena Splitskoj nadbiskupiji, koja je sedište dijaceze na 80 odsto prostora crnogorske obale, od Debelog brijega do Sutomora.

- Prema ugovoru Vlade i vrha Islamske zajednice u Crnoj Gori, sporna pitanja u Islamskoj zajednici na ovim prostorima rešava Vrhovno islamsko starešinstvo Turske sa sedištem u Ankari. I to nikome ne smeta - zaključio je Vukić.

MINISTARSTVO

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ukazuju na to da resorno ministarstvo povodom ovog pitanja nije ostvarilo nikakvu komunikaciju s predstavnicima Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

NEDEFINISANA "VERSKA ZAJEDNICA”

 Sveštenik Branko Tapušković je napisao na fejsbuk-profilu da se novim nacrtom zakona briše ime crkva i podvodi pod neku nedefinisanu kategoriju "verske zajednice".

 - Zamislite sad ovo: Zakonom mi se oduzimaju svi preci i počinjem da postojim ja kao individua, bez utemeljenja u poreklu, što se, primera radi, traži u posedovnom listu pod stavkom "poreklo imovine". Zakonom mi se brišu temelji mog postojanja!

Zakonom mi se brišu iz porodičnog stabla otac, đed, prađed, čukunđed... da se ne zna čiji sam! I da, shodno tome, pođem u Vladu CG da mi lupe pečat šta sam! Bruka!

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MA

05.09.2015 11:31

To sve spremaju Vatikanske podrepuse ?

ODGOVORITE
Name

okac

05.09.2015 12:33

Uvrnuti okac krivog vrata ce biti kaznjen od Boga i svi ovi njegovi zakoni su apsolutna nula.

Name

Osvit

05.09.2015 11:54

Međureligijski dijalog je civilizacijska nuznost naravno i ekumenizam,to su pitanja do kojih smo stigli na putu ka savrsenstvu bozjem i koja nuzno treba dogovarati i uskladivati radi buducnosti svijeta i doprinosa vjere neprestanom boljitku.Umjesto toga mi pravoslavni dovodimo u pitanje unutar vjerski dijalog i imamo zbog toga ogromne probleme da su nam dva najveca pravoslavna narada Rusi i Ukrajinci u ratu.Gospodo svestenici nemojte krviti drzave jer savrseno dobro znate da su ti prijedlozi zakona dosli isto od svestenika koji ne misle kao vi.U ime Boga i Pravoslavne Crkve vi svestenstvo morate se izmedu sebe dogovoriti a taj dogovor ce sigurno prihvatit svaka drzava.Nemojte dozvoliti da arbitrazu i presude medu vama donose oni koji ne pripadaju crkvi jednostavno na to nemate pravo.

ODGOVORITE
Name

Re osvit

05.09.2015 13:11

Taj tvoj dijalog i ekumenizacija koji se završava ako nećete milom onda ćete silom ima za rezultat unijaćenje i katoličenje.Crna Gora je sve više i više marijonetska država pod patronatom Italije pa i sjedište buduće crkve treba prenijeti u Vatikan.Pogledajte samo tablice MN..

ODGOVORITE
Name

Михаило

05.09.2015 14:30

Зар Мило Ђукановић као духовно чудо свога оца Митрополита "православног" Амфилохија није некада долазио на Цетиње код њега по савјете? Какав је отац такав је и син! АНТИСРБИ!

ODGOVORITE
Name

nn

06.09.2015 06:34

Vratiti komunizam

ODGOVORITE