Како се сачувати од алергије на амброзију

Концентрација полена амброзије, једне од 24 врсте корова која има највише алергених својстава, повишена је три до четири пута од уобичајених вредности. Шта да радимо да се не угушимо?

Регион 05.09.2015 | 09:45
Како се сачувати  од алергије на амброзију

"Важно је да људи почну да узимају терапију чим крену симптоми алергије, а не да чекају погоршање целокупног здравственог стања", каже  др Невенка Димитријевић, из Дома здравља "Вождовац" и додаје да су најугроженији житељи Новог Београда, док су нешто мање концентрације алергена амброзије забележене у центру града.

"Људи примете да се нешто дешава са њиховим организмом и зато траже нашу помоћ. Проблем настаје када се алерген закачи за слузокожу носа, изазива свраб, а уједно се јавља и провидан секрет који не може да се заустави. Човек може да има чак и нападе гушења. Важно је да људи почну да узимају терапију чим крену симптоми алергије, а не да чекају комплетно погоршање здравственог стања", истиче др Димитријевић.

Како би се избегао контакт са поленом, стручњаци саветују избегавање шетњи у раним јутарњим сатима, када га има највише у ваздуху. Потребно је чешће мењати постељину и боравити у климатизованим просторијама.

У септембру, осим главних, цветају и бочне гране амброзије па зато има више полена. Није свеједно да ли смо бомбардовани повећаном концентрацијом овог полена три или 20 дана. Уколико наредних дана не буде падала киша, биће још више полена амброзије, који тренутно ветар доноси из Војводине.

Зато је важно да алергичне особе избегавају боравак у природи, а тек у касним поподневним сатима смеју да изађу у шетњу. Битно је и да по повратку промене гардеробу и оперу косу.

"Често нас ових дана људи зову да питају где могу да отпутују како би се заштитили од повећане концентрације полена у ваздуху. Саветујемо им одлазак на море или на Златибор", истиче Мирјана Митровић-Јосиповић, координатор за праћење алергена у Агенцији за заштиту животне средине.
Честице ове коровске биљке ветром могу да се преносе на велике раздаљине, па овај коров за годину дана може да се рашири чак и до 20 километара у пречнику.

Како се сачувати

– Избегавати одлазак у природу за време сунчаног и ветровитог времена
– После боравка на отвореном простору обавезно опрати руке и косу и променити гардеробу
– Не сушити веш напољу у време високих концентрација полена
– Носити наочаре за сунце и шешире у току дана
– Водити бригу о хигијени кућних љубимаца јер они такође скупљају полен


Извор: Политика
 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Семберац

05.09.2015 09:24

У насем граду нити ко коси амброзију нити комунална полиција опомиње домацинства да то раде. И гријех и срамота. Толико како Градска управа мисли о суградјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вровац

05.09.2015 14:34

Ја накосим амброзије, прострем је, легнем на њу и одспавам. Увијек закључим да нема боље постеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.09.2015 07:04

Амброзија ће се косити кад Мићо кихне,.аутоматски по кијању екипе специјалаца ће изаћи у поља!У случају да кихну Мијо и Томица или пак Драган Радикал,сазива се ванредна сједница на којој ће се донијети одлукао даљем поступању!А то што народ кише,ко ј..е народ,има још година до избора!

ОДГОВОРИТЕ