У ГРАС-у касне плате већ неколико мјесеци

Грађани Кантона Сарајево већ годинама немају адекватан јавни градски превоз.

Босна и Херцеговина 05.09.2015 | 07:30
У ГРАС-у касне плате већ неколико мјесеци

Ред вожње у Кантону Сарајево не постоји, а и ако постоји, тај ред не поштују ни возачи, а ни диспечари.

Грађани су огорчени, посебно када је у питању минибуски и тролејбуски саобраћај. Кажу да тролејбуси, минибуси и аутобуси возе кад могу, а неријетко и кад возачи хоће.

С друге стране, из Управе КЈКП "Грас" тврде да чине све како би ситуацију поправили.

Авдо Ватрић, генерални директор овог предузећа, истиче да су купили 15 нових тролејбуса и да је девет већ у промету.

"Прошле године смо набавили 30 аутобуса. Ријеч је о донацији из Турске. У Женеви смо купили 15 тролејбуса. Девет је већ укључено у саобраћај, шест тролејбуса је прошло сву потребну процедуру на царини, те сада чекају на регистрацију. Још шест тролејбуса би требало да стигне до краја мјесеца. Имамо обећану донацију 20 трамваја из Турске. Један смо прихватили како бисмо испитали да ли одговара инфраструктури Сарајева. Трамвај се показао јако добрим, те смо позитивно одговорили на захтјев. Очекујемо да још 19 трамваја стигне до краја септембра", каже Ватрић.

Истиче да остаје непокривен минибуски возни парк, те да им је надлежно кантонално министарство дало налог да могу расписати тендер за набавку 10 рабљених минибуса, који су им, како наглашава Ватрић, заиста потребни.

"Влада КС нам је одобрила и 300.000 КМ за резервне дијелове и за то је расписан тендер. С овом донацијом дијелова у обавези смо да оспособимо тридесетак возила. Надам се да ћемо у септембру имати 75-80 аутобуса у саобраћају. С 15 нових тролејбуса очекујемо да ћемо имати 30 возила на улицама, с 10 минибуса ћемо затворити и тај возни парк, а трамвајски ће и даље бити на висини задатка. Учинићемо све како бисмо грађанима Сарајева пружили комфор, превоз достојан главног града и покрили све линије", каже Ватрић.

У овом предузећу постоји и други крупан проблем, а то су велика дуговања, посебно према радницима, када су у питању доприноси.

Наиме, КЈКП "Грас" доприносе радницима не уплаћује још од 2009. године, а од априла ове године Синдикат предузећа, у договору с Владом Кантона Сарајево, пристао је да се радницима умање плате за 10 посто, како не би дошло до отпуштања.

Из Синдиката истичу да је пристанак на умањење плата безболнија варијанта од отпуштања радника.

Међутим, плате у овом предузећу и даље касне, тако да је радницима тек исплаћена плата за мај.

Право на пензију остварила су 124 радника КЈКП "Грас", али чекају да Влада КС усвоји ребаланс буџета, па да Фанду ПИО ФБиХ уплати 2,5 милиона КМ, како би се ови радници коначно могли пензионисати.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар