Црногорци законом обесправљују цркву?

Нацрт закона о слободи вјероисповијести Црне Горе има много противрјечности, правно је неупотребљив и омогућава држави да се мијеша у унутрашње устројство Цркве, поручено је након састанка Његовог високог пеосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија са представницима опозиције.

Регион 04.09.2015 | 07:48
Црногорци законом обесправљују цркву?

Састанку је, осим митрополита Амфилохија, присуствовао Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, те представници Демократског фронта, Социјалистичке народне партије, Демоса, као и независни посланици Велизар Калуђеровић и Невен Гошовић.

Епископ Јоаникије рекао је да Нацрт закона обилује противрјечностима, те да је у појединим дијеловима апсолутно неприхватљив јер задире у унутрашње устројство Цркве.

"Осим тога, овај нацрт закона, омогућава властима и држави да се мијешају у унутрашње устројство Цркве, а ограничава и вјерске слободе", рекао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије сматра да би се овај законски акт могао назвати закон о одузимању Цркви имања, храмова и свих права и слобода у Црној Гори, те да су због тога забринути.

"Ипак, и оптимисти смо и позивамо све да се укључе у овај дијалог и да помогнемо Црној Гори и властима, који су очигледно у овој материји не сналазе, да буде донесен што бољи и савремен закон на добро свих", поручио је епископ Јоаникије.

Члан Предсједништва Демократског фронта Милан Кнежевић каже да су се на састанку сагласили да је предложени нацрт правно неупотребљив и неприхватљив, јер крши уставна права и слободе.

"Нацртом се покушава на опасан начин створити такозвана државна религија", сматра Кнежевић.

Он је рекао да ће њихове даље активности поштовати процедуру, односно да ће заинтересовани чланови, симпатизери и грађани Црне Горе бити укључени у јавне расправе у Бијелом Пољу, Котору и Подгорици.

"На тим расправама ћемо аргументовано учинити све да се овакав нацрт закона повуче.Потребан је законски акт који одговара друштвено-политичком амбијенту и утемељен је на историји и духовности Црне Горе", поручио је Кнежевић.

Функционер Демоса Горан Даниловић рекао је да у нацрту закона има ствари које се врло тешко могу поправити и да се разговор мора водити паралелно и са онима који су га припремили.

"Охрабрен сам и чињеницом да Митрополија и Епархије контактирају и људе из других еснафа, не само опозиционе посланике, те да се разговара и са предсједником државе и представницима Владе, којима се покушава објаснити да ово није документ који се може преточити у приједлог закона", рекао је Даниловић и додао да је ово драконски закон.

Он сматра да треба покушати на свим нивоима наћи заједнички језик да би се брзо добио приједлог закона који би било елементарно коректан, прије свега, за три традиционалне вјерске заједнице - православну, католичку и исламску, а онда и за све вјерске организације у Црној Гори.

"Елементарно коректан значи да нема пријетње, да се ни од кога не тражи да мијења сједиште, да се не тражи да мијења територијалну конфугурацију, да се од Српске православне цркве не тражи да буде нешто друго и да јој се наметне обавеза да поштује некога ко није за поштовање", рекао је Даниловић.

Он је позвао Владу Црне Горе и вјернике да погледају нацрт који је понудило ресорно министарство и кажу да ли је то оно што желе за Црну Гору.

"Ако је то оно што желе, онда мислим да се са тим људима више не може разговарати", закључио је Даниловић.

Митрополија црногорско-приморска раније је затражила да Министарство за људска и мањинска права Црне Горе повуче из процедуре Нацрт закона о слободи вјероисповијести, прошири Радну групу са експертима и представницима цркава и вјерских заједница, те да се припреми нови нацрт.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

МНегри

03.09.2015 21:49

"Охрабрен сам и чињеницом да Митрополија и Епархије контактирају и људе из других ЕСНАФА " Јел ово по чрногорски?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

03.09.2015 22:46

Шта сте друго могли очекивати од црногорски црвених усташа који се због корице хлеба јавно одрекоше своје свете СРБске народности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

педерчино

03.09.2015 22:47

Чупава и треба да вам држава стане на пут пљачке , лоповлука и испирања мозга наивним .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дорац

04.09.2015 01:46

Паразитски зивот је лагодан и не одрице га се нико лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макарије

04.09.2015 05:25

Ста попови уопште састанче са странкама?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

04.09.2015 07:10

КО ИЗГУБИ ВЈЕРУ, ИЗГУБИО ЈЕ СВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

04.09.2015 10:16

Ко поповима вјерује. Па Дуриц се састаје са сарадником и јатаком Абу Хамзе. У Нису смјенили Јована јер се закацио са Иринејем око пара.Казу,досли у Цркву да се посвете Богу и молитви а њима је висе до пара и власти него свима нама колико нас има заједно. То је све поремецено и перверзно дибидус. Црквену имовину потпуно приватизовали као да им је цаца то у насљедје оставио.Па то припада народу и дрзави. Ста да додје папа Фрањо и казе да хоце да прода Трг Св Петра или да стави под хипотеку цркву Св Петра у Ватикану па одмах би га стрпали у лудару!

ОДГОВОРИТЕ