Испуњени сви услови за извоз млијека у ЕУ

Умјесто 16. септембра, како је било предвиђено, Стални комитет за прехрамбени ланац и здравље животиња Европске комисије засједаће средином сљедеће седмице, вјероватно 9. или 10. септембра, и могуће је да ће већ од тада БиХ моћи да извози млијеко и на тржиште ЕУ.

Босна и Херцеговина 02.09.2015 | 12:26
Испуњени сви услови за извоз млијека у ЕУ

То је јуче "Независним" потврдио Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, након састанка који је у Бриселу одржао са руководством Директората за здравље и безбједност хране.

"Они су жељели да се то што прије заврши и помјерили су сједницу Комитета за половину сљедеће седмице. На тој сједници ће се расправљати о приговору који је раније уложен. Добра је вијест да се у Комитету гласа простом већином, што значи да нико не може уложити вето. Послије тога ће листа, која се односи на извоз млијека, одмах бити враћена, јер одлука не треба да се објављује нигдје", појаснио је Калаба.

Како сазнајемо, током састанка у Бриселу представницима Канцеларије за ветеринарство БиХ није предочен разлог због којег је Хрватска затражила да се стопира извоз млијека из БиХ у ЕУ. Ипак, најважније је да охрабрујуће вијести свакако постоје.

"Сигурно је да ће листа, која се односи на извоз млијека, бити враћена, односно да ће бити позитиван исход гласања", навео је Калаба.

Након ове вијести из Брисела, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, изјавио је да је оптимиста, јер су, како је нагласио, сви аргументи на нашој страни.

"Ми смо испунили све потребне услове које су од нас тражиле надлежне инспекцијске службе у протеклом периоду. Прошли смо мониторинг. Не стоје, заиста, аргументи Хрватске, тако да сматрам да је то са њихове стране било у потпуности непотребно", казао је Шаровић.

На службеној страници Европске комисије раније је објављена листа мљекара из БиХ који своје производе могу извозити у ЕУ, а то су "Милкос" Сарајево, "Мљекара Ливно", "Меггле мљекара" Бихаћ и "Млијекопродукт" Козарска Дубица, које су, дакле, почевши од 26. августа, добиле зелено свјетло за извоз, али је све истог дана стопирано након жалбе коју је уложила Хрватска.

Адин Факић, директор сарајевске мљекаре "Милкос", истиче да су већ годинама спремни да своје производе пласирају на тржиште ЕУ.

"Чуо сам за нови термин када би требало да засједа Комитет. Очекујем да ће сљедеће седмице бити донесена позитивна одлука, којом ће бити одобрен почетак извоза млијека и пласман на тржиште ЕУ. Ми смо у вези с тим питањем оптимисти", навео је Факић.

Из дубичког "Млијекопродукта", међутим, засад не желе да прејудицирају шта ће се десити сљедеће седмице, али и додају да су за извоз спремни.

"Ми смо били спремни да почнемо са извозом и раније. Опширније коментаре засад не можемо давати, док не видимо шта ће се десити", навели су из "Млијекопродукта".

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, казао је да чекају одлуку Сталног комитета за прехрамбени ланац и здравље животиња Европске комисије те да очекују да ће она бити позитивна.

"Ми мислимо да ће одлука бити правична, што значи у корист БиХ. Задовољни смо оним што су постигли у преговорима. Нећемо вршити притисак на министра Шаровића да уводи реципрочне мјере, јер по оном што смо чули да се дешавало у Бриселу, мислим да су се људи понашали сасвим нормално. Чекамо одлуку и мислимо да ће побиједити правда", навео је Усорац.

Протест у Градачцу

Око 30 произвођача млијека с подручја Тузланског кантона протестовало је јуче испред продајног објекта хрватског "Конзума" у Градачцу, исказујући своје негодовање поводом забране извоза млијека из БиХ у ЕУ.

"Ову забрану одмах треба укинути и дозволити нам извоз у Европску унију, јер сматрамо да смо довољно конкурентни и технолошки опремљени да то можемо да радимо", поручили су мљекари.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар