БиХ без страха: Безвизни режим сигуран

Ако би којим случајем Европа због масовног прилива избјеглица укинула Шенген, за грађане БиХ то би значило да свака појединачна земља ЕУ одлучује о уласку у властиту земљу, односно да ли страним држављанима треба или не треба виза.

Босна и Херцеговина 02.09.2015 | 08:31
БиХ без страха: Безвизни режим сигуран

Ипак, Бакир Даутбашић, секретар Министарства безбједности БиХ и шеф Мониторинг тима за праћење примјене безвизног режима, каже да у овом тренутку нема никаквих званичних информација о могућности укидања Шенгена.

"Немамо никаквих службених информација да је Шенгенски споразум упитан. Све оно што је пред нас постављено одлуком о безвизном режиму испуњавамо и на одлуке о укидању или суспензији Шенгена ми не можемо утицати нити смо дио тог споразума, али оно што је сигурно, немамо никаквих службених информација да би се такво што могло догодити", рекао је Даутбашић.

Према незваничним информацијама, уколико би се ЕУ одлучила да укине или на одређено вријеме суспендује Шенген, што је мало вјероватно, једино Њемачка би могла тражити визе за грађане БиХ, јер у тој земљи има одређени проценат лажних азиланата из БиХ, односно држављана БиХ који без икаквих оправданих разлога траже азил.

У свим осталим земљама ЕУ проценат лажних азиланата из БиХ је занемарив или их уопште и нема, због чега практично и не постоје разлози за евентуално увођење виза уколико би Шенген био укинут.

Подсјећања ради, неке земље ЕУ попут Аустрије већ су пооштриле контроле на својим границама, па се тако у понедјељак из правца Мађарске на улазу у ову земљу формирала колона аутомобиле и камиона дуга преко 50 километара. Сва возила и путници који су улазили у Аустрију су контролисани, а чак је и воз са 400 миграната који је кренуо из Мађарске за Минхнен заустављен на граници са Аустријом. Поједини опозициони политичари из Аустрије чак су тражили да, као што је урадила Мађарска, буде изграђен зид који би спријечио улазак избјеглица којима је циљ доћи до Њемачке и у тој земљи затражити азил.

Недавно је и Ангела Меркел, њемачка канцеларка, рекла да, ако се Европа не сложи о праведној расподјеле избјеглица, шенгенска зона би била доведена у питање.

Она је за 24. септембар најавила пакет мјера за регулисање питања избјеглица појашњавајући да ће се њима убрзати азилантски поступак, отворити више прихватних центара и дефинисати ко има, а ко нема перспективу останка.

"Људи се морају брзо вратити у своје земље поријекла. Ако се Европа не сложи о праведној расподјеле избјеглица, онда ће шенгенска зона бити доведена у питање", рекла је Меркелова.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

02.09.2015 08:14

До када јер бојим се уколико буде најава да би визе биле укинуте најмање пола популације ове мафијаске дрзаве би "исцурило" у пар дана из ње !

ОДГОВОРИТЕ