БиХ губи пројекте из енергетског сектора?

Секретаријат Енергетске заједнице са директором Јанезом Копачем на челу, не одустаје од предложених санкција за БиХ због неусвајања енергетске стратегије на државном нивоу.

Босна и Херцеговина 01.09.2015 | 07:45
БиХ губи пројекте из енергетског сектора?

У дневни ред наредног засједања Министарског савјета ЕЗ већ је уврштена тачка која се односи на санкције према БиХ.

БиХ већ дуже времена не испуњава обавезе према европском пројекту за енергетски развој, а судећи према спорости у функционирању и нестабилној већини, тешко да ће до рока за санкције услови бити испуњени.

Преузете обавезе

БиХ ће, према свему судећи, остати без око 100 милиона евра вриједних енергетских пројеката које финансира Европска унија.

Управо ће чланови Министарског савјета ЕЗ 13. октобра у Тирани донијети званичну одлуку хоће ли прихватити одлуку директора Копача да се БиХ оштро казни због неусвајања енергетске стратегије, али прије свега државног закона о плину, који је требао бити усвојен још у јулу 2014. године.



Шта тражи ЕУ

Према документацији до које је дошао “Дневни аваз”, на дневном реду Министарског савјета ЕЗ одлука о суспензији је под тачком 7.

Енергетска заједница, према сазнањима “Дневног аваза”, поново тражи од ЕУ да обустави садашњу и будућу финансијску подршку одобрену властима и фирмама у БиХ за пројекте на листи Министарског савјета пројеката ЕЗ.

Ради се о изградњи хидроелектрана (ХЕ) Дабар, Средња Дрина, КТГ Зеница, далековода Бања Лука – Лика, Плевља - Вишеград,  изградња плиновода Слободница - Босански Брод - Зеница, Плоче – Мостар – Сарајево/Загвозд – Посуше/Травник, али и Личка Јесеница – Тржац – Босанска Крупа.

Позив ЕУ на сарадњу

Европска унија, у складу с чланом 6. Уговора, позвана је да предузме одговарајуће мјере за суспензију финансијске подршке која се додјељује Босни и Херцеговини у секторима које покрива Уговор о енергетској заједници, стоји такође у предложеним санкцијама према БиХ.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

неутрални

01.09.2015 06:01

Већина пројекта је у РС, а Додик опструише. Боље му је да у четири ока договара са Кинезима него да поштује неке тамо европске стандарде и критерије, макар била гратис средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

01.09.2015 06:07

Ово је из сарајевске кухиње! Мало,мало па траже нешто на нивоу БИХ! КОМЕ ТРЕБА ТАКВА ЕВРОПА?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

01.09.2015 06:35

ГОСПОДИНЕ ДРАГО ДОБРО ЗБОРИТЕ О ЗАХТЈЕВИМА ЕУ АКО ИМАТЕ НЕКОГ ДРУГОГ КО ЖЕЛИ ДА УЛОЖИ НОВАЦ У ПРОИЗВОДЊУ ЕНЕРГЕТСКИХ ПОСТРОЈЕЊА, ИЛИ СТЕ ВИ МОЖДА СПРЕМНИ ДА ФИНАНСИРАТЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ПРОЈЕКТЕ... А КИНЕЗИ, ПА И ОНИ УЛАЖУ САМО АКО ИМАЈУ ЈАСАН ИНТЕРЕС И ГАРАНЦИЈЕ - НИКО НЕ УЛАЖЕ НОВАЦ, А ДА НЕ ОЧЕКУЈЕ ПРОФИТ... А ДОДИКОВУ "ПЈЕСМУ И ПРИЧУ" ОСТАВИТЕ ЗА ВАШАРСКЕ ШАТОРЕ И ТАКМИЧЕЊА ЛАЖОВА, ЛОВАЦА И РИБОЛОВАЦА...

Name

неутрални

01.09.2015 06:36

@Драго Како мислиш да неки плиновод или далековод који прелази државну границу и који пролази кроз више земаља и све ентитете, кантоне и дистрикте у БиХ не буде на нивоу Босне и Херцеговине?

Name

БОЈКОТ

01.09.2015 06:42

Одлицно си примјетио. Савјетујем ти да их све бојкотујес и немој се прикљуцивати на њихову струју. Јос боље, искљуци се и са ове коју имас. Ко зна одакле је досла, а и нас цес, тако ископцан постедити клаустрофобицно-националистицких коментара

Name

Јојса

01.09.2015 06:49

Ова само могу болесни и неспособни политичари пропустити и одбити. Па ово је барем добробит за све грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицко

01.09.2015 07:11

За некога је свијет мали, а за некога село велико. Само у торове се позабијати док сви не поцркамо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим Босну

01.09.2015 08:36

БиХ се и сама губи већ од 1991. године,тако да је ово само још један доказ да не постојећа држава не може да буде држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нетрални

01.09.2015 10:29

Каква је, таква је, БиХ је постојала, постоји и постојаће. Они који је негирају биће највећи губитници у коначници. И већ јесу када се погледа стандард, демографска слика, економија итд...

Name

Ре Гастабајтер иостали

01.09.2015 09:22

Нигдје осим за ову тзв државу непстављају се политицки услови када је економија у питању! Тачка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.09.2015 10:41

Како Додик мозе знати ста је у интересу народа? Нигдје нисам видио оволико будала као у РС-у. Подрзавају цовјека који им је толико зла нанио, само да би другим народима напакостио. Не води се политика тако. Али имам осјецај, да це заврсити да дозивотној робији ако овако настави.

ОДГОВОРИТЕ