Пола свијета оградило се струјом и жицом

Планета “испресецана” разним оградама, државне границе постале струјна и минска поља. Таласи миграната се преливају преко свих баријера без проблема.

Свијет 30.08.2015 | 10:23
Пола свијета оградило се струјом и жицом

Немоћ Брисела да реши, без преседана најтежу мигрантску кризу на тлу Старог континента, поједине земље Европске уније покушавају да премосте - зидовима. Изградња баријера на граници није овдашњи “пелцер”, али се успешно примила.

Мађарска подиже жичану ограду високу четири метра на граници са Србијом, уз образложење да јој отуд долазе избеглице са Блиског истока, Африке и Азије. Турци су почели изградњу бетонског зида на граници са Сиријом, а у 2018. години, нићи ће стотине метара бодљикаве жице на међама између Русије и Естоније и између Русије и Украјине.

Анкара је повећала безбедност дуж својих граница, да би спречила стране џихадисте да улазе у Сирију, а милитанте у Турску. Зида 45 километара дугу бетонску баријеру, а већ се стартовало са деоницом од 12 километара у близини града Рејханли. Ово место у провинцији Хатај, главна је тачка за кријумчарење и прелазак људи из Сирије у Турску.

У Талину планирају да дигну зид са бодљикавом жицом висок два и по метра, у дужини од 108 километара. Покрио би две трећине границе са Русијом. Вредност посла премашује 70 милиона евра. И украјинска влада је покренула пројект изградње зида дуж границе са Русијом који, такође, треба да буде изграђен 2018. године.

Кенија планира да се зидом одвоји од Сомалије, да би спречила упаде исламских екстремиста Ел Шабаба на своју територију. Иран се ограђује од Пакистана, Индија је то већ урадила, а сад исте планове има и на граници са Бангладешом. Бразил зидом жели да заустави шверцере из Парагваја. Исти мотив навео је Индију да зида и на граници са Бангладешом, пошто је његова ограда ка Пакистану оправдала очекивања.

Израелци су се одвојили од Палестинаца, руковођени политичким мотивима. Идентичан циљ, мада из сасвим других, економских разлога, имале су САД кад су се зидом одвојиле од латиноамеричке беде.

Џорџ Буш млађи је одлучио 2005.године да заустави талас миграната са сиромашног југа, па је подигао хиљаду километара дугу ограду на трећини границе са Мексиком. Пет година и много милијарди долара касније, пројект је обустављен, пошто се испоставило да ће ограда, макар “подржана” термалним камерама и дроновима, пасти на испиту заустављања сиротињског стампеда који иде “трбухом за крухом”.

Американци су подизали зидове и по Блиском истоку. Године 2007. саградили су ограду и у ирачком граду Адамија, у намери да раздвоје тамошње шиите и суните и прекину талас насиља.

Чврста граница између Кувајта и Ирака, коју чине разне баријере, директна је последица инвазије Садама Хусеина на Кувајт 1990. године. Укупна дужина ограде је 190 километара. И на граници Ирака са Саудијском Арабијом постоји зид дуг чак 900 километара. Његову изградњу је наредио саудијски краљ Абдулах да би се заштитио од терориста.

Бодљикава жица постављена је и на граници између Грузије и Јужне Осетије. Градња је почела одмах после рата 2008. године, али је видљива од пре две године. .

Већ 60 година, један од “чувенијих” зидова стоји између две Кореје. Демилитаризована зона дуга је 248, а широка четири километра. Прелаз из једне у другу Кореју спречавају ограде кроз које је спроведена струја. Додатно га “ојачавају” минска поља и противтенковске баријере. Од 1974. године зид дели и Кипар, на турски и грчки део.

На листи најпознатијих зидова на свету је и онај на Западној обали, који је изградио Израел. Дуг је око 700 километара. С друге стране зида, остало је око 23.000 Палестинаца.

Берлински зид пао је пре четврт века, а у престоници Северне Ирске, Белфасту, још стоји 99 зидова. Први је изграђен пре 40 година, са циљем да спречи сукобе између католика и протестаната.

Извор: Новости

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Драго

30.08.2015 08:32

Европа плаца цех за америцку хеемонију. Изббјеглице,емигранти и све штоуз то иде су анери осмислили. Све се одвија далеко од Америке а када це Европа прогледати велико је питње. Од нестанка Де Гола Европа се претворила услугу највецег хегемона створеног икад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгојр

30.08.2015 08:47

Ти знас.

Name

Хазим

30.08.2015 12:29

Слазем се

Name

ре Драго

30.08.2015 15:40

И ја се слазем!

Name

Логика...

30.08.2015 08:46

Па зар немамо сви ОГРАДЕ измедју себе као комсије... Ајде да русимо своје ограде па да сетамо,газимо и кидамо плодове нецијег рада и труда...Цовјек је увијек у еволуцији...Еби га досло ново доба. Педери владају и имају веца права, сколовани запослени код несколованог, а ето и ограде су сада ин..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедин Потомак Једанкроз Један

30.08.2015 08:55

Нека виде Вуциц и Дациц за каквом Европском фамилијом јуре. Па се питам како це у Европску Унију кад је оградјена бодљикавом зицом као Гвантанамо. Брацо Срби и сестре Српкиње, уједините се у одбијању Европског Казамата и западно америцких послусника Само уједињење свих православних дрзава са братском Русијом И Кином. Зивели најаци Срецно и Непобедиво. Поздрав Свим Дединим Потомцима. ЦЦЦР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бутрос гхали

30.08.2015 12:00

У праву си ал мало у к...у. Запитај се ако не ваља Европска унија засто су аутобуси пуни Срба који хрле у ту Европу?

Name

Фикрет

30.08.2015 08:55

Све усминкају у рукавицама, као демократски, могли су минско поље поставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

30.08.2015 09:15

СВАК ОД СВАКОГ САД СЕ ОГРАДјУЈЕ, СВУД ТОРОВИ И БЛЕКА СЕ ЦУЈЕ...

Name

јаворка

30.08.2015 10:01

Нико их неце само Србија хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

30.08.2015 10:51

Зицом и струјом се оградило пола свијета и сад је уреду и све , цвијета'...

Name

Освит

30.08.2015 11:57

Некад су зидови и ограде спрецавале ратне походе данас ограницавају слободу кретања не само људима иако мислимо да припада само нама,односно насим елитама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

30.08.2015 12:38

Слицно несто Аусвицу

ОДГОВОРИТЕ