"Измјене устава нису услов за ЕУ"

Република Српска може да буде мирна, јер на конференцији о западном Балкану у Бечу нико ниједном рјечју није споменуо било какве измјене Устава као услов за наставак европског пута БиХ.

Босна и Херцеговина 30.08.2015 | 10:52
"Измјене устава нису услов за ЕУ"

То је за данашњи „Еуроблиц“ (субота, 29.8) рекао министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак по повратку из Беча. Црнадак је додао да РС може без страха да настави са редовним активностима у процесу европских интеграција.

Каже да је из Беча послата јасна порука кључних људи да проширење Европске уније није блокирано и да Европа од тога неће одустати све док земље западног Балкана не буду њене чланице.

Шеф дипломатије БиХ најавио је дугоочекивану градњу моста у Градишци већ у 2016. години, што је врло важно и за Републику Српску, али и БиХ јер директно повезује аутопут Бањалука-Градишка са аутопутем Београд-Загреб.

На питање може ли Хрватска евентуално да направи проблем и блокира градњу моста, Црнадак објашњава да се то не може десити јер је коначна потврда у Бечу резултат комуникације БиХ са ЕУ. Обезбијеђени су и услови за почетак градње моста у Свилају, што је такође резултат заједничког пројекта земаља западног Балкана са министарског састанка који је претходио у Бриселу.

Црнадак је рекао и да је непријатно изненађен коментарима бившег и садашњег министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића и Неђе Трнинића у вези са пројектима у Бечу, који су изјавили да РС није задовољна пројектима кандидованим за конференцију, те да је градња моста у Градишки резултат њиховог рада. Црнадак каже да би министар саобраћаја и веза РС, као и његов претходник, требало да имају паметнијег посла с обзиром на расуло које имају у ’Жељезницама РС’, ’Поштама РС’, бањалучком аеродрому.

Осим градње два моста, Европа је заинтересована и за пругу Шамац-Чапљина, те за спајање аутопута од Бањалуке до Травника, реконструкцију сарајевског аеродрома и луке Брчко, те комплетну путну комуникацију за аутопут 5Ц.

Послије Берлина прошле и Беча ове године, наредна конференција о западном Балкану биће одржана крајем августа 2016. године у Паризу, те 2017. у Риму.

Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Крајишник

29.08.2015 13:34

Шта је овај радио прије него постаде министар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитицари

29.08.2015 19:33

Битније од тога ста је госп. Црнадак прије радио и какво искуство има, је свакако чињеница да је он неупоредиво бољи министар од својих претходника - Златка Лагумдзије и Свена Алкалаја. Цовјек до сада није дао нити једну погрешну изјаву или направио неки гаф. Крајисник, Ви сте очигледно необавијестени, али ево за Васу информацију податак да је госп. Црнадак својевремено обављао функцију замјеника министра одбране БиХ.

Name

мики

29.08.2015 20:40

Добар цовјек.

Name

болле

30.08.2015 00:41

Цовјек је професионални политицар 'Катица за све', тј као нас Дациц. Јуце био помоцник министра одбране, данас је министар иностраних послова, а сутра ммозе постати рецимо министар образовања или цак председник вијеца министара [владе БХ] - све зависи како це његова странка проци на изборима и са ким це уци у коалицију А ако којим слуцајем СНСД удје у владу на нивоу БХ - нога му је

Name

Зеро

30.08.2015 16:04

Ре аналитицар,Ова Бецка конференција и њемацко енглеска иницијатива су рад Лагумдзије,Игора постујем и цијеним али он је само уцесник нецијег рада прије.

Name

ГАСТАРБАЈТЕР

29.08.2015 18:20

БИО СПИКЕР НА БИГ РАДИЈУ И НАВОДНО ПРОДАВАО КОШУЉЕ, ДОБРО ПРЕНОСИ ДИРЕКТНЕ РАДИО ПРЕНОСЕ СА СПОРТСКИХ ДЕШАВАЊА У ДРУГОЈ СРПСКОЈ ФУДБАЛСКОЈ ЛИГИ... А ЕКОНОМСКИ ФАКУТЕТ ЈЕ НАКНАДНО ВАНРЕДНО ЗАВРСИО ПОСЛИЈЕ 10 ГОДИНА СТУДИРАЊА, ШТО СЕ ТИЧЕ ЕНГЛЕСКОГ САМО "ЈЕС" И "НО" - ПИШЕ ЕНГЛЕСКИ ОНАКО КАКО ГА И ГОВОРИ, АЛИ НЕ КОРИСТИ ЋИРИЛИЦУ - ТО ЗНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре болле

30.08.2015 07:23

У тзв. владу БиХ неће ући никада јер напросто не постоји та институција. Овај помало мете у туђим двориштима а у свом ништа до сада није урадио. И даље у МиП-у битишу криминалци који су на разне начине заслужили да буду у затвору а не по амбасадама као возачи амбасадора или друго особље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

30.08.2015 12:13

Није тацно..ресавају се питања и у МИП-у..знам поуздано,јер је задњих 8 година се накотило разних сацекуса, али Игор и екипа коју сада има у МУП-у це да реси,,полако тек је поцело...Видецете резултате, а ви СНСД ..ста да вам казем,нема цас у Сарајеву јер се ту брани РС а ви је никада доле нисте бранили вец урусавали..

Name

босанац

30.08.2015 09:05

Господин Црндак, цовјек с моралом и карактером и идејом која заступа на исти нацин све народе БИХ. Таквих људи нам фали и у РС и у федерацији да би људи зивјели пријатељски и комсински све похвале за господина Црндака.

ОДГОВОРИТЕ