Ултиматум: Извоз у ЕУ или блокада граница!

Произвођачи млијека дали су властима БиХ рок од пет дана да ријеше проблем извоза млијека у Европску унију или да забране увоз из Хрватске, наводећи да ће у супротном блокирати границе.

Босна и Херцеговина 28.08.2015 | 13:39
Ултиматум: Извоз у ЕУ или блокада граница!

На овакав потез мљекари су се одлучили огорчени одлуком Европске комисије да, због жалбе Хрватске, забрани БиХ извоз у ЕУ и то исти дан када је извоз коначно требало да крене.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потврдио је јуче да је Хрватска уложила жалбу на извоз млијека из БиХ, а исту информацију је потврдила и Весна Пусић, хрватски министар спољних и европских послова.

"Ми из Хрватске увозимо велике количине млијека и не правимо никакве баријере. Тражићемо реакцију Европске комисије и њеног комитета да би били одбачени захтјеви хрватске стране", наводи Шаровић.

Надлежни комитет Европске комисије ће жалбу разматрати 16. септембра, а до тада извоз из БиХ у ЕУ није могућ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац је истакао да најновији потез ЕУ показује да свако може да ради шта хоће са БиХ.

"То је потцјењивачки потез Хрватске и покушај да се уништи наша привреда и пољопривреда. Властима БиХ даћемо рок од пет дана да ово питање ријеше или да забране увоз из Хрватске. Ако то не ураде, заједно са мљекарима из ФБиХ блокираћемо границе и нећемо више дозволити да Хрватска потцјењује БиХ", рекао је Усорац.

Предсједник Удружења произвођача млијека ФБиХ Мехмед Никшић каже да ће се Хрватска овако понашати све док у Сарајеву сједе људи са двојним држављанствима, којима је главни град Загреб, а који примају плате у БиХ.

"Ти људи су одговорни и видјећемо хоће ли реаговати. Ако Хрватска не повуче своју жалбу, ми нећемо чекати 16. септембар, већ ћемо изаћи на границе и својим тијелима забранити увоз било каквих производа из Хрватске у БиХ", казао је Никшић.

Говорећи о могућим контрамјерама против Хрватске, Шаровић је рекао да оне за сада нису опција, али да је могуће да се и о њима разговара и да ће размотрити даље конкретне потезе.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић је истакао да посебно забрињава чињеница да нико у БиХ још не зна због чега је жалба уложена и да ли су уопште испоштовани рокови предвиђени за то.

"Ако се ради о жалби Хрватске, за претпоставити је да се иза свега крије захтјев те земље да им се и након што су ушли у ЕУ дозволи коришћење погодности које су имали као чланица ЦЕФТА. БиХ не смије пристати на то. Очекујемо да ће институције реаговати и да ће од 16. септембра бити омогућен несметан извоз у ЕУ", казао је Благојевић.

Групација произвођача млијека и мљечних прерађевина Спољнотрговинске коморе БиХ саопштила је да је у понедјељак заустављен већ уговорен извоз мљекаре "Ливно" и "Млијекопродукта", чиме им је учињена економска штета.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је јуче послије састанка у Делегацији Европске комисије да је БиХ уложила протестну ноту, јер сматра да жалба није поднесена у року и да ће идуће седмице бити одржан још један састанак са директоратом који их је обавијестио о суспензији.

Из Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске саопштено је да нема основа за приговор било које земље чланице ЕУ и да очекују да ће надлежне институције на нивоу БиХ предузети све неопходне мјере да би ови проблеми били превазиђени и БиХ поново добила зелено свјетло за извоз.

"Највећи прерађивач млијека у Српској, компанија "Млијекопродукт" је била спремна да у понедјељак извезе прве количине млијека и млијечних производа, што би представљало велико растерећене, јер ова компанија има мјесечне залихе од 5,5 милиона литара млијека и млијечних производа", навели су у Министарству.

БиХ никада није извозила млијеко у ЕУ, а након што је испунила строге захтјеве, извоз је требало да почне 26. августа.

Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, потврдио је за Клиx.ба да ће почетком сљедеће седмице у Бриселу бити одржан састанак с представницима ЕУ на коме ће разговарати о извозу млијека из БиХ у ЕУ. Наиме, Калаба и Душан Нешковић, помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ ће, највјероватније у понедјељак или у уторак, у Бриселу разговарати с директором Директората за здравље и безбједност хране (ДГ САНТЕ).

Извор: Глас Српске/Клиx

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

горан

28.08.2015 11:58

Једино рјесење је забрана увоза свих роба из НДХ како у БиХ тако и у Србији да се стока конацно науци реду и да схвате да они нису америка него пропала балканска банана дезавица.ВРАТИТИ ИСТОМ МЈЕРОМ ПА ДА ВИДИТЕ КАКО ЦВРЦЕ КО ЗАПРСКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

28.08.2015 18:00

Јап тако је бро

Name

никола

28.08.2015 18:06

апсолутно треба подржати Ваш предлог!

Name

Суперхик

29.08.2015 08:05

Надам се да цемо најзад схватити да је насе најбољеее. Јер ко не воли своје , не воли га ни други. 7 дана куповањем само домацих производа 100 нових радних мјеста , за 1 мјесец , цуда. Имамо ми све боље и квалитетније него сви други. А , куповином увозног сами себе униставамо и постајемо материјал за зезанцију.

Name

Србин

28.08.2015 12:16

Не треба куповати ниста хрватско.Заобилазити конзум и меркатор.Па нека хране само своје у....е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрелац

29.08.2015 04:54

Апсолутно бојкотовати све хрватске производе!

Name

Комсија

28.08.2015 12:22

Има прехрамбени производа Србијанског.Македонског поријекла а не Тодорицевог смеца.Упамет не купујте ниста ХРВАТСКО јер они за нас и пакују сама говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

29.08.2015 19:17

Сви се требамо удружити и не куповати ништа што је из Хрватске .

Name

јасно је све

28.08.2015 12:23

Ова жалба Рватске је иницирана из Босне од стране Додика и Човића. Не дају да власт на нивоу БиХ убере поена зато што су омогућили извоз млијека из БиХ у ЕУ. Млијеко ће се извози тек ако се њих прими у Вијеће министара. Клипани не одустају, циљ оправдава средство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

28.08.2015 15:08

Хоце г..... да ниста не фукционисе, па да окриве СДС и њиховог министра Саровица, који је способнији од цијелог СНСД.

Name

РЕ јасно је све

28.08.2015 18:12

Богами мудро збориш,није искључена та опција,могуће је

Name

РЈЕСЊЕ

28.08.2015 12:26

НЕ ПИСЕМ ИЗ РЕВОЛТА АЛ ОНИ НАС ГЛЕДАЈУ КО СТОКУ БИХ И СРБИЈА МОРАЈУ СКЛОПИТИ ЈАК ЕКОНОМСКИ САВЕЗ ИНАЦЕ НЕМА НАС НИГДЈЕ УТУСИЦЕ НАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњо

28.08.2015 12:41

Ја одавно купујем само домаће производе ал ово је за ТОТАЛНИ БОЈКОООООТ. Јесу паметни, нама могу уваљиват шта хоће а ми њима ни млијеко!!! БОЈКОТ НАРОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 21:11

Лукави латини, не могу сакрит мржњу и завист ни код најбаналнијих ствари. Разлог је очигледно "брига за Хрвате у БиХ", -нема њима ништа свето па ни босански Хрвати,само то овима никако из гузице у главу. Обавезно блокират границу и вратит сву њихову робу, идиоти себични. , сваке године имају милионе ноћења из БиХ, је ли ти мало рошави папку Милановићу ?

Name

бошњак

28.08.2015 13:16

Ја не купујем ни хрватско, ни српско још од 95'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Продана дуса

28.08.2015 13:21

Ста вриједи кад се ПИК-ови производи пакују у Трну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прокључало

28.08.2015 13:30

Напокон да се неко у овој земљи буни. И пријети бриселским марионетама у (државним/ентитеским) "институцијама". Камо среће да нас има више таквих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 13:55

Ако буде организираних блокада граница према Хрватској , јавите ми како и гдје да додјем рацунајте на мене !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

28.08.2015 13:57

Нама идиоти попут Додика праве проблеме око назива босанског језика, умјесто да постујемо једни друге, увазимо права и разлицитости, а онда заједно устанемо против политика типа ове блокаде од стране Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОИЗВОДЊА

28.08.2015 14:22

Подрзавам блокаду граница. Из Хр.увозе у БиХ све и сваста. А цине све да застите своју производњу. Позивам народ да поцну бојковату хрватску робу. Нека то буде одговор за ову забрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удбаш Мане

28.08.2015 14:58

А шта на ово каже хрватски Црни Груја олиимга Карамарко? За изборе спреман као и на друге ствари још спремнији? Ако он опали паљбу по Миланчету Малом и Пушићки а двојац бх крадезеоваца Чова Ћирилица и Баја их почну бранити, знаћемо одакле је вјетар кренуо и зашто. А заправо се све зна: избацитии "неспосообни и издајнички" СзП и поштопото убацити бајине дрекавце на државни ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолџа

28.08.2015 15:10

Стоп хрватском терору! Власти БиХ коначно морају показати зубе и најоштријиом контрамјерама одговорити безобразлуку који годинама проводе хрватске власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

29.08.2015 19:22

Само оштро ,не куповати ништа што је из Хрватске .....

Name

ал паћино

28.08.2015 15:28

Нису Хрвати криви за млеко, то су Немци наместили а њих потурили.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

28.08.2015 15:35

Само домаће , а дукат , подравку итд. заобилазит надалеко. Само гледају искључиво себе и како да напакосте другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хрт

28.08.2015 16:04

Хрвати по ко зна који пут показују своје право лице.

Name

Мирко Брдар

28.08.2015 16:42

Дајте људи доста висе демагогије. Ста ми то имамо извозити? Субвенције за млијеко нисмо добили 6 мјесеци. А о томе нитко јавно не говори. Тај исти Усорац је све друго али није преставник мљекара. Ми са оваквом производњом без субвенција смо пропали и са и без извоза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметно

28.08.2015 17:31

Мљекари сви на границе и блокирајте све што долази из Хрватске нисам мљекар али придружујем се коначно показати да ни ми нисмо бандијере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.08.2015 17:35

Само бојкот хр производа, бојкот конзума е то је најбоља казна јер БиХ као дрзава теско да мозе забранити увоз из Хр јер се висе не тргује директно са Хрватском вец са ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

28.08.2015 18:28

Мени не треба забрана...ја не купујем "њихово" млијеко а и сви би требали куповати "насе" производе Цак су наси производи и из ФБиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 21:15

Из Тузле сам али пијем задње двије године млијеко " Натура " Козарска Дубица , РС,БиХ !То је нас заједницки новцаник , да нема "политицара" обицан народ(и) би се помирили јако брзо !

Name

Милован

28.08.2015 20:03

Много су безобразни.Од сутра не купујем производе из Хрватске.Досада нисам обрацао пазњу на то јер сматрам да је здрава конкуренција потребна ,али ово је преврсило сваку мјеру.Није то први пут да они тако раде.Пола продавница у Б и Х су хрватске а вецина туриста је такодјер из насе дрзаве.Ми смо један од највецих увозника хрватских производа, а они се понасају арогантно и похлепно.Немам ниста против никога, али треба постовати друге и бити реалан.Од сутра строго цитам гдје је произведено несто и купујем из свих земаља осим из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијо Омерагиц,Кладуса

28.08.2015 21:34

Ја прицам годинама,нико не слуса.Срби и Муслимани у БиХ морају заједно инаце нас неце бити.Нит је Додик Србин нит је Бакир муслиман,то су обицне гуликозе народа спремне на све.Са њима двојицом нецемо сјест на зелену грану.Брат њихов родјени је Цовиц из Загреба па ви сад видите како це те презивит са биједних 300км.

Name

Хрватцка

28.08.2015 23:51

...подмукла нација..

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

29.08.2015 05:40

Само забранит увоз свих производа од злотвора.Они не могу ни са ким.Ни са словенијом границна линија нити са Србијом цирилица им смета. Са Босном Млијеко,која је то банда и совинисти.

ОДГОВОРИТЕ