Велики преокрет у политичком покеру

Покретна политичка трака је заустављена, сковани планови и чврсте намјере бар за сада остају само жеља. Тако, у најкраћем, гласи најновији рапорт с политичке сцене БиХ.

Босна и Херцеговина 28.08.2015 | 07:50
Велики преокрет у политичком покеру

Крајем прошле и почетком овое седмице све је личило на велики преокрет – потпуну реконструкцију Савјета министара и Владе Федерације – да би јуче узавреле страсти спласнуле што значи да државна и федерална Влада остају у актуалном саставу.

„Главни хирург“ операције страначко-персоналне промјене главних државних и федералних органа је Драган Човић.

Расплитање клупка

Прошлог петка Милорад Додик је отишао Драгану Човићу у Мостар да изгланцају све детаље плана о уласку СНСД- а у Савјет министара и федералну извршну власт. Дан касније, Фахрудин Радончић отишао је Човићу у Мостар и дозволио могућност да његов СББ уђе у нову парламентарну већину на нивоу БиХ и нивоу Федерације. У понедјељак је Бакир Изетебеговић саопштио да ће СДА радо ући у коалицију са СББ-ом и ХДЗ-ом 1990. на нивоу Федерације уз напомену да СДА подржава Савјет министара и његов рад.

У понедјељак су за исти сто „без радозналих очију“ сјели Младен Иванић, Младен Босић и Драган Чавић, а у уторак су се у Сарајеву, нимало случајно, састали Иванић и Мартин Рагуж. Иванић је саопштио да нема промјене Савјета министара, а што се тиче Владе Федерације то је „сасвим друга прича“. Прекјуче је Босић јавно пренио став свог СДС-а и Савеза за промјене – у парламентарној већини на нивоу БиХ нема мјеста за Радончићеву и Додикову странку.

Те странке нису компатибилне с политичким програмом СДС-а и покретањем борбе против корупције – објаснио је Босић. Истакао је оно што је дан прије њега казао Изетбеговић – коалиција на државном нивоу у којој су СДА, СДС, ХДЗ, ДФ, ПДП и НДП остаје и у њеном саставу неће бити никаквих промјена.

Само што је Босићева изјава дошла до њега, Радончић је рекао да СББ неће улазити у коалицију са СДС-ом.

Јуче је Радончић преко бањалучких медија поручио да Човићу није обећао улазак СББ-а у коалицију са СДА и ХДЗ-ом и у власт пребацујући тако терет на леђа предсједника ХДЗ-а. Казао је да његов СББ није спреман размишљати о уласку у власт и да је то једина истинска опозициона странка у Федерацији. То заправо значи да СББ сада неће ни у Владу Федерације што је у складу с Човићевим и Радончићевим ранијим ставом да реконструкција федералне извршне власти подразумијева реконструкцију Савјета министара.

Јуче су лансиране приче да постоји план по којем би федерални премијер Фадил Новалић могао одступити и на његово мјесто доћи шеф СББ-а, али је јасно да се након Радончићеве изјаве, без обзира од кога долазиле, ради о шпекулацијама или покушајем намјерног „креирања нереда у врху СДА“.

Вода се сада ипак избистрила – Човићев, Додиков и Радончићев посао на успостављању нове власти у држави и Федерацији који су многи већ видјели као завршен, остаје – незавршен.

Ко је у цијелој овој игри која траје већ мјесецима, а прво финале је имала у протеклих пет дана, добио, а ко изгубио?

Интереси и рачунице

Јасно да је свако у старту имао своју рачуницу коју је “подебљавао“ како су дани и тајни разговори и договори пролазили. Човићева је да с Додиком и Радончићем у потпуности преузме контролу над цијелом државом како би њих тројица и дефинитивно себе ставили у позицију првих у Хрвата, Срба и Бошњака, гурнули у јарак, прије свих, СДА и СДС и отворили себи пут за побједу на сљедећим изборима.

Додиков план подразумијевао је уништавање СДС-а, ПДП-а и НДП-а који му што се тиче „његовог ентитета“ проузрокују несаницу, а преузимањем полуга у државној власти ријешио би се онога што му смета – од Суда БиХ и Тужитељства БиХ до свега осталог што му до циља стоји на путу. Уз то, обезбједио би Човићу оно што тражи – успостављање нове изборне јединице, односно трећег ентитета.

Радончић би себи лично прокрчио пут до Савјета министара и заузимање позиције предсједавајућег државне Владе, али и преузимања битних министарских функција у Влади Федерације и већини кантона. Јасно је да од тога што је СББ прва опозициона странка он нема неке практичне користи.

Изетбеговић је, нема сумње, показао да није нимало политички наиван – лукаво је и јавно пружио руку Радончићу и Додику отворивши им врата федералне Владе истовремено затварајући врата Савјета министара. Знао је да су то карте којима сигурно добија. Тако је и било и зашто не рећи – одиграо је партију покера која ће му се тек исплатити. Изиграо је обојицу, али и Човића коме је јавно демонстрирао да ни он ни СДА нису „мали од кужине“ и да су „орах од којег лако пуцају зуби“.

Вјешто су се у овој „коцкарској игри“ поставили искусни Босић и још искуснији Иванић знајући да се њихов Савез за промјене ништа не би питао, послужио само за једнократну употребу и био одбачен до нестанка с политичке сцене. И Изетбеговић је свјестан да би евентуалном реконструкцијом Савјета министара и Владе Федерације СДА све изгубила.

Босић, Иванић и Чавић уопште се не мијешају у „унутрашње политичке и међустраначке односе у Федерацији“ или то чине с пуно опреза, а одлично се слажу са СДА-ом и ДФ-ом у државној власти.

Неслужбено сазнајемо да је јуче било неколико разговора између Изетбеговића, Иванића и Босића. Из цијеле ове ситуације могла би профитирати Демократска фронта Жељка Комшића коју у коалицији на државном нивоу и даље желе СДА и Савез за промјене без обзира што се Човић томе противи.

Како год било, прва партија политичког покера је одиграна, побједници немају времена за ликовање јер их чека друга у којој ће главне карте бити испод стола и у рукавима. А конкретне социјалне и економске реформе још су на чекању.

Извор: Дневни лист

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Новица

28.08.2015 06:16

Човић треба да каже ЗАШТО ЈЕ СТОПИРАН ИЗВОЗ МЛИЈЕКА И МЛИЈЕЧНИХ ПРОИЗВОДА ИЗ БИХ! Даље треба га натјерати да јавно каже да се по принципу реципроцитета ЗАБРАНИ УВОЗ МЛИЈЕКА МЛИЈЕЧНИХ ПРОИЗВОДА ИЗ ХРВАТСКЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

28.08.2015 07:24

Овдје је све ЈАСНО!Намагарчени су Додик и Радончић, наравно и Човић(Али њему одговара и овако).А Босић,Иванић,Комшић и Бакир су одиграли професионално и разбили снове мафијашке тројке!Мислим да је највише изгубио Додик,јер се надао апсолутној власти и контроли а најнаивнији је испао Радончић!Већ је себе видио као премијера Савјета министара и на папиру већ распоредио своје људе на функције а онда кад га је Бакир откачио изјавом да може само у федералну Владу али не и у државну власт(Савјет министара), онда као он сад не жели у Власт и остаје у јокој опозицији од које нема ништа.Радончић је утвари покушао да изигра Никшића и Комшића и да изадје из опозиције али кад му није успјело, сад се с.ебо скроз!

Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 07:35

Слазем се са вама , јер он је Предсједник Предсједниства БиХ , дакле "глава" дрзаве !

Name

ВЈЕСТАКА ВИЛИЦА

28.08.2015 15:11

Тацно Радонциц је испао ле..ат.Ста це цовјек тај говори,а не отвара уста.Ако отвори испадосе зуби.

Name

нула

28.08.2015 06:18

Само ви , свој пос'о , к'о да нас нема , не обраћајте пажњу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корак

28.08.2015 06:18

Па ово више није нормално. Сву ову багру на власти и опозицији треба отјерати што даље одавде. Па господо драга које су ваше функције? Шта радите ви осим што сплеткарите и правите коалиције да би друге надмудрили. Мррррррш стоко неотесана.... Народ скапава од муке а ви се играте жмурке и ко ће кога насамарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

28.08.2015 06:45

Умјесто да заједно устану против свих земаља које нас је.у, они се медјусобно обрацунавају. Цовиц Драгане, хоцес ли и ти позвати Босанце на бојкот ХР производа? Или си ти лобирао за блокаду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

28.08.2015 06:47

Задњи покушаји криминалаца да не иду иза решетака. Ал', џабе им је, похапсиће их Мектић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трут

28.08.2015 07:51

Баш?!!!

Name

Јустице

28.08.2015 08:41

Бас!!!

Name

било

28.08.2015 06:47

Ко су ови људи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

имв

28.08.2015 06:55

Само је један Мирко Саровиц.Свака ти цаст министре,једини си се огласио у вези млијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 07:45

Понављам од прије пар дана,ако је ко нормалан,одмјерен,уљудан,господин и цовјек који једини заслузује да буде министар то је господин Мирко Саровиц!! Да сам неко у овој квази дрзави дао бих му неограницену власт да доведе ову вуко..бину у ред ! П.С. Мектицу хапси сто прије,риба од главе смрди:Цовиц,Изетбеговиц,Додик,Радонциц итд.!

Name

борац

28.08.2015 07:21

Презапослени су сами собом народ би им требао помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

безбједност

28.08.2015 08:07

Препали се Мектића...хахахахах. И Човића иза решетака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

по

28.08.2015 08:24

Браца по занату Миле и Драган хтјели безвласце и наставак криминала.Не иде готови су.Сад или никад Савез свим силама у напад или цете нас разоцарати зестоко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

28.08.2015 08:32

Били су на власти,Мексички одлично ради свој посао.За вријеме Радоница изостао је фамозни цунами који је најављивао,али његове везе са Кељмендијем су јако биле добре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србинбаналуцки

28.08.2015 09:54

Треба смјенити директора УИО хрват је не мозе бити и председник управног одбора и директор из истог народа зато се Цовиц бори јел му је Додик то дозволио . Брацо срби освестите се видите ста Цовиц ради преко Додика.

Name

перхан

28.08.2015 10:12

СНсд се боји да це конацно сипа поцети да их хапси.Морају да се довијају.Мозда це се СДС пробудити,даце бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

28.08.2015 10:32

Дозивјели су врхунац ината и нељудскости и нема се гдје даље.Сад им је прузена прилика да показу другу страну људкости која це и народ да задовољи.

Name

ЈУГОСЛОВЕН

28.08.2015 22:18

Е моји глупи Срби,Босњаци и Хрвати, ста трпите.Имате ли ви мотке.Ову багру само моткама мозете растјерати.Брига њих сто ви немате ниста,нека тако вам и треба кад им редовно дајете легитимитет да вас праве будалама,испадосе стварност они вицеви о глупим Босанцима.

ОДГОВОРИТЕ