Да ли се каже "ВИБЕР" или "ВАЈБЕР"

Једна од интересантнијих дилема последњих пар месеци настала је око правилног изговора ове речи. Колика је недоумица око правилног изговора речи вибер-вајбер, говори и чињеница да се чак и мишљења стручњака за српски језик по овом питању разликују. Питали смо лингвисте шта мисле, и ево какве су нам одговоре дали.

Информационе технологије 17.08.2015 | 09:30
Да ли се каже "ВИБЕР" или "ВАЈБЕР"

Наравно, вибер! Неколико је разлога за то. Реч је ушла у наш језички фонд и у свакодневној је употреби. Онда је подешавамо по изговору прирођеном српском језику и по његовим правилима, као што и речи: шофер, телевизија, палата, изговарамо "по српски", а не "у оригиналу", и мењамо их по падежима, роду, броју, лицу. Ако неко хоће баш оригинал, требало би да зна да су систем вибер осмислили Белоруси, и они и изговарају вибер - "вајбер" је енглески "превод" - објашњава за "Блиц" Миља Лукић, лектор српског језика.

У вези са овом недоумицом, Миља Лукић нам нуди још једно објашњење.

- Ко се заинатио, па инсистира на "вајберу", рећи ће да је то у вези с енглеским "вибе", међутим, нек се подсети да ми не кажемо "вајбрирати" већ - вибрирати - закључује она.

Са друге стране, лингвиста Иван Клајн је другачијег мишљења.

- Реч је измислио човек који је Америчко-Израелско-Белоруског порекла и вероватно ни сам не зна који му је матерњи језик. У питању је чисто комерцијалан назив, који није везан за традиционалну реч која има корен у неком језику, већ је измишљена. Није неправилно изговарати ни вибер ни вајбер. Једноставно је преовладало вајбер - рекао је Клајн.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Просто к`о пасуљ

06.09.2015 08:03

Зар смо заборавили да писемо као сто говоримо и да говоримо као сто писемо?

ОДГОВОРИТЕ