"Сви водопривредни пројекти биће завршени до краја године"

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас у Бијељини да се у овом граду финансира неколико пројекта из Европске инвестиционе банке у области водопривреде, те да би они у најскорије вријеме требало да буду окончани.

Република Српска 05.08.2015 | 13:29
"Сви водопривредни пројекти биће завршени до краја године"

Мирјанић је подсјетио да је реализација тих пројеката, са улагањима од 6.500.000 КМ, већ при крају, а биће, каже министар, завршени до краја године.

"Веома су значајна ова средства, као и дестинације на којима су извођени радови, са становишта отклањања посљедица евентуалних поплава, у случају енормних падавина", рекао је Мирјанић након састанка са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Он је подсјетио и да се 2.500.000 КМ од Европске инвестиционе банке улажу и у реконструкцију црпних станица, што ће хидромелиорациони систем учинити ефикаснијим.

Мирјанић је истакао да се, осим овога, на подручју Семберије реализују пројекти у износу од 4.600.000 КМ, које финансира Фонд солидарности Српске, а двије трећине тих пројеката је у високом проценту завршено.

"Једна трећина остала је да се заврши, а на састанку са градоначелником Мићићем договарали смо на који начин да се убрзају радови. Ту, прије свега, треба убрзати радове који се односе на пројектовања и динамику везану за извођаче радова како би највећи дио послова до краја године био завршен", навео је Мирјанић.

Мирјанић је навео да је неопходно ријешити и питање дринског насипа, на којем ће радови почети наредних дана, како је најавио, а укупан износ инвестиције за тај пројекат је 13.500.000 долара.

"Очекујем да ћемо за неколико недјеља имати договорену активност везану за пројектовање, укључујући и питање имовинских односа, што значи да реализација овог пројекта почиње", нагласио је Мирјанић.

Он је навео да ће изградњом тог насипа у значајној мјери бити повећана сигурност добара на овом подручју, када је ријеч о изазову од поплава, киша и сличних непогода.

"Осим тога, за подручје Јање наговијештена је могућност једног дијела донације. Са домаћим изворима требало би затворити то подручје око Јање и уз Јању, што значи да изградњом Дринског насипа, изградњом и регулацијом ријеке Јање и притока уз Јању, дефинитивно се рјешава проблем највећег дијела Семберије", навео је Мирјанић.

Он је навео да ресорно министарство, Влада Српске и град Бијељина заједнички морају радити на овоме како би се све везано и за савске насипе и Дрински насип завршило у што краћем року, те коначно ставила тачка на све могуће изазове.

Мирјанић је навео да на подручју Бијељине има око 5.500 хектара државног земљишта, а један дио је дат под концесију Пољопривредном добру "Семберија", један дио је уписан на општину, а други на град Бијељина, а трећи на Републику Српску.

Према ријечима министра Мирјанића, кад се све то сабере, ипак остаје недефинисано још више од 1.000 хектара.

Он је навео да је на састанку са Мићићем договорено да службе Министарства и службе града Бијељина наставе рад, да га убрзају када је ријеч о овом проблему, те да се за наредних двадесетак дана доврши инвертизација тих површина, које нису ангажоване по основу закона и концесија, те да се дефинише на који ће се начин оне ставити у функцију производње.

Мирјанић је најавио сљедећу посјету Бијељини за двадесетак дана.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је састанак обиловао пољопривредним темама, а да је најважнија и најактуелнија била заштита Семберије од поплава.

"Рађена је санација објеката, а разговарано је и о томе шта приоритетно треба радити у наредном периоду, као и шта су стратешки циљеви", навео је Мићић.

Он је додао да је на ријеци Сави доста тога већ урађено, те да ти послови иду добром динамиком, па ће, како каже, Семберија у наредном периоду бити веома добро заштићена од евентуалних поплава.

"Наш приоритет у овом тренутку, а што није урађено, јесте заштита Семберије од ријеке Дрине. Због тога је и подигнут кредит, а очекујемо и неке донације. Неопходно је да се крене са експропријацијом земљишта и појектовањем, те ћемо, у складу са нашим могућностима, помоћи у томе", рекао је Мићић.

Он је навео да је неопходно у потпуности уредити корито ријеке Јање од ушћа у дужини од осам и по километара.

"Имамо обећања да ће нам турска Амбасада донирати средства од 4.000.000 КМ за уређење ријеке Јање, али то није довољно", каже Мићић.

Министар Мирјанић борави у радној посјети Бијељини и након састанка са градоначелником Мићићем посјетиће пољопривредника Славенка Петровића у насељу Дијелови, потом предузеће "Натура фуд" у Балатуну, пољопривредника Остоју Николића у Батковићу, као и пољопривредну задругу "Повртарство" у Доњем Црњелову.

Радну посјету Бијељини министар Мирјанић завршиће посјетом предузећу "ЗП Комерц" у Вршанима.

Коментари / 0

Оставите коментар