Позив грађанима да обиљеже Дан жалости

Српски представници у извршној и законодавној власти Брчко дистрикта позвали су држављане Републике Српске у овој локалној заједници и све грађане Брчког да данас достојанствено обиљеже Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији хрватске војске "Олуја", иако 5. август није званично проглашен за дан жалости у дистрикту.

Босна и Херцеговина 05.08.2015 | 11:36
Позив грађанима да обиљеже Дан жалости

"Обиљежавање 20 година од страдања Срба из Српске Крајине није политички догађај већ је цивилизацијско питање, због чега очекујемо да се обиљежавању Дана сјећања придруже и медијске куће на простору дистрикта емитовањем пригодног програма", наводи се у саопштењу српских представника у извршној и законодавној власти у Брчком.

Тим поводом, у свим храмовима Српске православне цркве у Брчком биће служени парастоси, а Дан сјећања обиљежиће и црквена звона тачно у подне.

Обиљежавање Дана сјећања од ове године постаће традиционално и на простору дистрикта Брчко, као и у другим градовима Републике Српске и Србије, додаје се у саопштењу.

Српски представници у власти Брчко дистрикта подсјећају да је у војној акцији "Олуја", у којој је почињено највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата, страдало је више од 2.000 Срба, док их је 250.000 протјерано са својих огњишта.

Коментари / 0

Оставите коментар