Парламент ФБиХ усвојио Закон о раду

Представнички дом Федералног Парламента БиХ усвојио је нови Закон о раду након десетосатне, бурне расправе.

Босна и Херцеговина 01.08.2015 | 07:30
Парламент ФБиХ усвојио Закон о раду

Закон је подржан са 50 гласова "ЗА", 28 гласова "против" и без суздржаних гласова. Претходно је Новалићева влада одбила свих 45 амандмана, а усвојила два која су предложили Деннис Граз из Наше странке те Азра Хаџиахметовић из СБиХ, који ће бити уврштени у колективне уговоре.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ казао је да они који су подржали закон заправо људи који су показали да су на европском путу.

Новалић је истакао да су јуче стигле бројне честитке представника ЕУ због усвајања Закона о раду.

Премијер ФБИХ истакао је да је Закон о раду морао ићи у хитној процедури јер једноставно нема више времена за чекање, мада оставља доста простора за социјални дијалог.

Сједница је трајала од 14:00 сати, а читава два сата се усаглашавао дневни ред.

Опозиција је покушала склонити тачку Закона о раду са дневног реда, но, то због његове хитности није прошло.

Савез самосталних синдиката БиХ раније је најавио генерални штрајк уколико Закон прође на Представничком дому, а њихови представници били су присутни на данашњем цјелодневном и цјеловечерњем засједању у згради Парламента ФБиХ.

Будући да је закон усвојен, чека се њихова коначна одлука о штрајку, и када би евентуално могао ступити на снагу.

Извор: Н1

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

рале

01.08.2015 05:50

Само нам остаје да никада не гласамо за странке које у парламенту подрзе закон о раду,тако када овај закон буде усвојен у Републици Српској, немојте гласати за странке које га подрзе,мада у РС.у,нема ниједна странка против овога закона, могуце да продје једногласно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

01.08.2015 08:03

Није висе битан предлагац колико је битно да се овај закон усвоји и продје, а све само из једног разлога а то је да се напокон дира у осињак, будзетски корисници и јавна предузеца. Ова огромна нерадницко потросацка скупина годинама зиве паразитски , осигурана кроз законе гдје им једноставно нико ниста није могао , а ми смо требали све то гледати и радити за њих. Напокон се дира у највеце непријатеље ове насе заједнице и гдје се исти тај непријатељ тренутно грцевито брани лазима , фрустрацијом и лазним патриотизмом. П.С. Коментар пренесен са једног другог портала , наравно слазем се са цињеницама !

Name

Алф

01.08.2015 06:17

Ово није добро сто ви радите,немојте мислити да нецете одвести народ Босне и Херцеговине у пакао,а властити народ у ропство и нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

01.08.2015 06:18

Па тај Закон не дотице ове који су га изгласали! Е бас нас третиају горе него ЗИВОТИЊЕ-СТОКУ,?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

01.08.2015 07:29

Треба сад све сравнити са земљом, па опет из поцетка лагано...

Name

Два црна гаврана

01.08.2015 06:59

Уз овакве законе иду и много другачији синдикати: паметнији, поштенији, принципијелнији, одлучнији, енергичнији, револуционарнији, бескомпромиснији...., независни од политичког и пословног тајкунлука, дакле све оно што данас нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

01.08.2015 07:07

Ово је права влада. Пуна зграда полиције док су доносили закон побјегли на тајни излаз а све то доврсили по ноци. Синдикат је са њима у договору оно мало народа сто је се дигло је ради реда. Де смо ми досли као друство а де цемо јос доци кад наси политицари бјезе од свог народа ни један политицар не смије сам просетати градом толико је увјерен да га народ воли. Ово све док су спремали народ су забављали ратним темама и сад це и Додик исто потјерат тај закон . Када ми нецемо сами себи помоц нека нам је Бог на помоци,ово је се морало зауставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

01.08.2015 07:50

Све законе треба ускладити са законима ЕУ. Радник је плацен за свој рад и мозе зивјет ко господин од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

01.08.2015 08:30

Одлицна вијест!!! Радницка багра це бити јос казњена, јос це имати неизвјеснију будуцност, бице отпустана опет како партијски моцници буду зељели....зато це да скаце са зграда на главу, да се вјесају по супама и парковима, да гледају дјецу која нема никакву будуцност, да пуцају у себе орузјем које су сацували јер их политицари пласе новим ратовима. Али зато будуцност имају дјеца насих политицара и моцника јер изгледа да смо се за то борили. Добро је реко Рамбо, народ је глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.08.2015 11:30

Овај народ је збиља стока.