Траје дискриминација полицајаца из Српске

Кубови Бошњака и Хрвата у Вијећу народа парламентарне скупштине БиХ нису данас прихватили приједлог српских делегата из СДС-а Огњена Тадића и Дарка Бабаља да се по хитној процедури усвоји Измјена закона о полицијским службеницима БиХ како би се полицајцима који долазе из Републике Српске омогућило право на пензију.

Босна и Херцеговина 30.07.2015 | 20:25
Траје дискриминација полицајаца из Српске

Предложена измјена Закона о полицијским службеницима третирала би само измјену члана 119 којим би се полицијским службеницима омогућило да иду и пензију када стекну услове прописане пензиско-инвалидским осигурањем на основу мјеста пребивалишта.

То би у пракси значило да би полицијски службеници из Републике Српске запослени у СИПИ, Граничној полицији и Дирекцији за координацију полицијских тијела у БиХ, у пензију одлазили када напуне 65 година живота, за разлику од својих колега из Федерације који се могу пензионисати знатно раније јер федерални Фонд ПИО, за разлику од Фонда Српске, признаје бенефицирани радни стаж.

Бошњачки и хрватски делегати нису прихватили да се ово питање ријеши по хитној процедури него су приједлог измјене закона упутили у редовну процедуру.Међутим судећи према ставовима ова иницијатива неће добити подршку јер неки покушавају,наводно рјешавајући тај проблем,извршити пренос надлежности тачније питање пензиског осигурања пренијети са ентитета на ниво БиХ.

Бошњачки делегате Сифет Поџић то покушава неувјерљиво негирати:

,,Ја нисам рекао да треба извршити пренос надлежности али хајде на покушамо наћи заједничко рјешење.За све категорије људи који раде у Заједничким институцијама треба наћи јединствено рјешење,па и оно које третира питање пензионог осигурања'', предлаже Поџић.

У клубу Хрвата,иако су гласали против хитне процедуре измјене Закона о полицијским службеницима,истичу да разумију проблем полицијаца који су у БХ агенцијама пензионисани по сили закона,али право на пензију не могу остварити у Републици Српској због неусклађеног закона.

,,Реално њима остају само двије могућности.Једна је да сами себи испале метак у чело,а друга је да иду за Њемачку.Ни једна ни друга могућност није добра'', каже хрватски делегате Марио Караматић и додаје да је по њему излаз из те ситуације је усаглашавање закона о пензионом осигурању Републике Српске са законом на нивоу БиХ.

Да ли ће Влада Републике Српске пристати на усаглашавање закона и омогућити полицијски службеницима из Српске да добију пензију?

То питање још увијек није на дневном реду Владе али нешто се мора подузети,сматрају и предлагачи измјене Закона о полицијским службеницима БиХ.

,,Молим Владу Републике Српске да што прије ријеши проблем тих људи јер је евидентно да ћемо ми на нивоу БиХ тешко доћи до рјешења која ће одговарати тим људима.То су све људи из Републике Српске,то су људи који су се борили за Републику Српску,стварали Републику Српску а данас су остали на улици'', упозорава српски делегате И члан СДС-а Дарко Бабаљ.

За сада једини одговор из Владе Републике Српске стигао је као мишљење Министарства унутрашњих послова о предложеним измјенама Закона о полицијским службеницима.

Кажу да немају примједби на предложене измјене јер не утичу на надлежности Српске,али изражавају резерву јер се плаше да може доћи до злоупотреба,односно промјене мјеста пребивалишта са циљем избјегавања прописа који уређују ту област.

(БН ТВ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Лија

30.07.2015 18:47

Једини начин да се ова дискриминација ријеши је масован протест. Констатација да ће предложенимм измјенама члана 119. Закона о полицијским службеницима БиХ,полицијски службеници из државних полицијских агенција моћи одлазити у пензију са 65 година старости, није тачна. Чланом 178. став 1 Закона о ПИО РС прецизирани су услови стицања права на старосну пензију изузето од члана 42. став 1 истог закона, по којем у 2015. години осигураник може остварити право на старосну пензију са 40 година пензијског стажа и 57. година старости. Ова старосна граница се подиже, сваке наредне године за 4. мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

30.07.2015 18:56

Цена се мора платити кад наси у свему виде "пренос надлезности". Ако нецес заједно онда реси проблем сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Библ

30.07.2015 19:52

Био си и остао велики србомрзац!

Name

Нормала

30.07.2015 21:08

Нормала, па неће Бошњаци и Хрвати дозволити да се србује с њихових леђа. Или надлежност или животарење на улици.

Name

губите вријеме на погрешном мјесту

30.07.2015 21:17

Рјешење проблема се налази у адекватној измјени Закона о ПИО РС, а не Закона о полицијским службеницима БиХ. Немојте заваравати полицајце без разлога. Права адреса је Влада РС, а не институције БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за лију

30.07.2015 21:21

Проблем је настао доносењем новог Закона о ПИО РС!!! Они који су га доносили морали су знати за полицајце који раде у Агенцијама на ниво БиХ јер су хитно прилагодили Закон о пс у РС! Крај приче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудо невидјено!

30.07.2015 21:26

Ентитетски фонд не да бенефицију својим полицајцима од којих су многи и бивси борци за тај исти ентитет а политицки представници тог истог народа не смију тразити права тих људи од Главног Баје па се на ниво БиХ пребацује лопта. Сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицко

30.07.2015 22:01

Проблем је настао доносењем новог Закона о ПИО РС, прије тога није било проблема!!! Јасно као дан, након тога је прилагодјен Закон о ПС у РС, а полицајци у Агенцијама на нивоу БиХ пустени низ воду или шутнути на улицу. Не знам хоцете ли да вам објашњавам шта је старије јаје или кока!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

30.07.2015 22:06

Лопта је у терену РС. Покушавају је избацити и пребацити преко другој страни, али не иде. И не треба да иде. Тој лоптици није мјесто на другој страни терена. Рјешење треба тражити и наћи на овој страни, у РС. Покушава се и то исполитизовати, што је глупост ноторна. Треба то да ријеше овдје, то се брзо и једноставно може ријешити, правично рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

30.07.2015 22:13

Ово треба рјесити сто прије на овај ил онај нацин,нису ти људи криви сто политицари доносе погресне законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истинито

30.07.2015 22:22

Полицајци из РС су уписивали ратни стаж у дуплом трајању да би имали по 0,5% на плату по години на минули рад. Посто су сад релативно добре плате у полицији, њима одговара Закон о ПИО РС јер би по њему радили пуно дуже и ако су знали кад су ступили у полицију да се у пензију иде са 30 год ефективног стажа тј. 40 пензионог, свјесни су да је проблем изазвао Закон о ПИО РС али прстом упиру у Закон о ПС БиХ јер би његовом измјеном радили дуже, сто наравно не одговара другим из ФБиХ који би раније ишли у пензију! Да нису уписивали ратни стаж, због 0,5%, сад би радили још 4 године и исли би нормално у пензију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истинито

31.07.2015 12:53

Некоректно је да тврдиш да се на уписани ратни стаж било коме обрачунавало 0,5% минулог стажа, јер то није истина. Наведени стаж, никоме из Републике Српске није уписан у радној књижици као радни стаж, јер то у ствари и није. Уписан је као посебан стаж у двоструком трајању на 22 страници књижице. Одговрно тврдим да сви Бошњаци и Хрвати, учесници рата имају рјешења о утврђеном посебном стажу у двоструком трајању и њима је омогућено да, ако то желе, да од послодавца траже да се тај стаж рачуна као пензијски стаж.Ако пак не желе, нико их не тјера на то. Надаље, чланом 124. Закона о раду Републике Српске, регулисано је право запосленог да посебан стаж у двоструком трајању може захтјевом претворити у једноструко трајање, дакле уредити радни стаж према пропису Републике Српске, у органу гдје је и остварио тај стаж. Али,то појединци,квази правници,из полицијских агенција на нивоу БиХ не признају, већ узимају себи за право да уређују радни стаж стечен код другог органа, што је правни нонсес. Постављам питање, како је било могуће 2010.године извршити измјене Закона о раду у Институцијама БиХ, те свим државним службеницима и упосленицима омогућити да своја права из ПИО стичу искључиво по законима ентитета и Брчко дистрикта, зависно од пребивалишта ( члан 104. Закона о раду у Институцијама БиХ). То није био пренос надлежности на ентитете, јер се измјена искључиво односи на њих који себи кроје прописе како им одговара. О томе су се брзо договорили.

Name

Срби

30.07.2015 22:32

Не иде , два закона у једној дрзави. И не разумијем сто се сви праве блесави ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

два покварена

30.07.2015 23:18

Ста ова два купљена,покварена створа могу предлозит да неко усвоји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

31.07.2015 05:51

Па не могу сви у пензију сунце му мило, сви грађани хоце у пензију, то нема нигдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

31.07.2015 07:11

Дискриминација је преблага ријеч кад се говори о односу Бошњака и Хрвата према Србима у Федерацији БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

31.07.2015 11:25

Одговорно тврдим да Срби у институцијама БиХ немају иста права као друга два народа у БиХ Хрвати и Бошњаци??? Рецимо бошњаци могу да се запосле у граничну полицију без љекарских увјерења о радној способности да буду болесни примјер Турциновиц Ахмет и Барјактаревић Мирзета примљени у институције БиХ без љекарских увјерења које је општи услов, а Србима се због повреде на раду на послу изнудјује отказ случај полицајца Палалиц Далибора. Није ли то лицемјерје и безобразлук ако је устав БиХ у који се заклињу бошњаци једнак за све градјане. Полицајац Палалиц је имао саобрацајну несрећу приликом повратка са посла тешко повредјен и због тога су му покушали дати два пута отказ.Но протузаконито наравно, јер је гранична полиција БиХ лажно навела податке са којима је покушала да изнуди отказ.Што је министарство правде БиХ утврдило и одбило.Нажалост још нико није одговарао због овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нино

03.08.2015 06:33

Ти "ИСТИНИТО" не се.и кад се не разумијес.

Name

Кгб

17.11.2015 19:29

Ко је узео новац и примио у границну полицију људе које не испуњавају услове за рад јер нису просли безбједоносне провјере а сто је услов седамдесет пет људи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маратон

24.11.2015 16:45

Изледа да Босњацки кадрови могу све за њих закон правилници не вреде.Да је то тако свједоце пријеми у границну полицију БиХ Турциновиц Ахмета,Барјактаревиц Мирзете.....?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

М12

29.11.2015 17:48

У парламентарној скупстини треба да се позабаве овим проблемом по највисе у границној полицихи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М12

29.11.2015 20:00

Какав пренос надлезности људи моји па засто су у опсте дозволили да се онда формирају заједницке институције .Знали су за овај проблем одавно није фер према тим људима кад је требало били су ту а сад су на улици социјални слуцајеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нло

13.12.2015 15:57

Ако сте Босњак имате ратне заслуге знате много о несталим Србима успјех вам је загарантован.То свједоци примјер Турциновиц Ахмета документованог лудака и официра границне полиције са дијагнозом параноидни поремецај .Како је овај дусевни болесник заврсио у плавој униформи без љекарског увјерења примлхен са једном звијездом ајредром Бања Лука а отисао са три звијезде у пензију.Напредовао нема ста и ако незна и нихе знао забиљеску написат или саставит просту просирену реценицу.Ухљебио сина,у границну свака цаст нема ста све по слову корупције и непотизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туù

10.05.2016 13:24

Проблем је фонду Оио Републике Српске и измјенама допуна закона о фонду ПИО кои оцигледно не функционисе и од радника прави социјалне слуцајеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРАМППППП И ПУТИН

14.09.2016 12:11

Засто о овој афери ССТРМИЦА, И СИКАНИРАЊУ ПОЛИЦАЈЦА СРПСКЕ НАЦИОНЛАНОСТИ, КОЈИ ЈЕ РАЗОТРКРИО МИЛИОНСКИ СВЕРЦ ЦИГАРЕТА ПРЕКО ПРЕЛАЗА СТРМИЦЕ И ПРИЈЕЦЕНО МУ СМРЋУ ЋУТИ ОДБОР ЗА БЕЗБЈЕДНОСТ бОСНЕ И Херцеговине, ко се и од чега скрива.......

ОДГОВОРИТЕ