Вето Бошњака иде на Уставни суд Српске

На Заједничкој комисији Вијећа народа и Народне скупштине Републике Српске данас није постигнут договор о вету Бошњака на одлуку Народне скупштине о референдуму у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, те ће она бити упућена на одлучивање Уставном суду Републике Српске.

Република Српска 30.07.2015 | 13:28
Вето Бошњака иде на Уставни суд Српске

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске је 23. јула покренуо питање повреде виталног националног интереса на одлуку Народне скупштине о референдуму у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, која је скупштинска већина у Српској усвојила 15. јула. 

Најавили су и да ће затражити оцјену уставности Закона о референдуму у Српској. 

Предсједавајућа Заједничке комисије Нада Тешановић истакла је на прес-конференцији да је било очекивано да нема сагласности о овом питању. 

Сада ће вето Бошњака бити упућен на одлучивање Уставном суду Републике Српске, а Тешановић сматра да тај суд неће прихватити одлуку Клуба Бошњака да покрене питање заштите виталног интереса на одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву. 

Одлука ће у Уставни суд Српске бити упућена у року од седам дана, а тај суд онда има 30 дана да одлучује о овом питању.

Потпредсједник Народне скупштине Српске Сенад Братић потврдио је на прес-конференцији да ће Бошњаци тражити оцјену уставности и Закона о референдуму те поновио да Народна скупштина нема мандат да одчује о питањима с нивоа БиХ, као што је правосуђе.
 
Вијеће народа Републике Српске јучер није усагласило ставове о вету Клуба Бошњака у вези с одржавањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Клубови Срба, осталих и Хрвата, осим два делегата из ХСП-а, изјаснили су се да одлуком Скупштине Срспке референдуму није повријеђен витални национални интерес Бошњака.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реванш

30.07.2015 11:49

Сада је вријеме да се Селман захвали Баји што га као нестручног а подобног стави на највише функције и омогући да се преко њих обогати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

30.07.2015 17:08

Ко се смије кладити да ће Уставни суд овај пут пресудити у корист Бошњака. Зато јер ће им тако бити наложено. Одличан начин да се Додик извуче. Провидни су. Све ово вам организовано раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.07.2015 19:19

У КОРИСТ ПРАВА

Name

Геограпхy

30.07.2015 19:23

Ја сам одмах након сто је Додицк имао састанак са Вуцицем рекао да це бити тако да це Бисњаци улозити вето и гле цуда суд це пресудити у њихову корист и ако сваки пута лагано одбије њихове залбе