Шта се крије у садржају Реформске агенде?

Реформска агенда за БиХ, оквирни документ који су представници извршне власти усвојили претходних дана, није ни први ни посљедњи којим домаће власти најављују промјене у пословним и политичким оквирима.
Агенда утврђује главне планове за социо-економске и повезане реформе, у циљу јачања одрживог, ефикасног, социјално праведног и стабилног економског раста, као и отварања радних мјеста.

Босна и Херцеговина 28.07.2015 | 20:46
Шта се крије у садржају Реформске агенде?

И овај, као и претходни документи, није плод домаће памети и воље, већ је донесен под притиском међународних институција, истичу аналитичари и опозиција.

Агенда ће, у циљу фискалне и финансијске одрживости и социо-економских реформи, бити допуњена конкретним мјерама, а једна од њих би могла да буде и повећана стопа ПДВ-а. То је у агенди је стидљиво наведено, али остаје као могућност која је најнеповољнија за грађане.

Стручна јавност домаћим властима и међународној заједници замјера инсистирање на тајности документа, који је свјетло дана угледао тек када је усвојен и потписан, и то само у оквирној форми.

Рефомска агенда односи се на шест кључних области. У јавним финансијама, опорезивању и фискалној одрживости, наглашено је да ће буџети бити утврђени и одржавани у договору с ММФ-ом кроз нови аранжман, а нови фискални оквир ће смањити ниво јавног дуга, повећати јавне инвестиције и смањити учешће владиног сектора у економији.

За побољшање пословне климе и конкурентности спремају се бољи закони и праксе за заштиту инвеститора, укључујући боље корпоративно управљање и олакшан приступ финансијама.

Јавна предузећа ће бити подијељена на она која су одржива и она која то нису.
Тржиште рада захтијева боље коришћење радне снаге, смањење социјалне заштите, реформу образовног система према потребама тржишта рада и јачање инспекцијских органа, као и промјену закона о раду и његову флексибилизацију у договору са ММФ-ом и Свјетском банком.

Из опозиције подсјећају да нема нових аранжмана са ММФ-ом, Свјетском банком и Европском комисијом без провођења агенде, али напомињу да се не могу прихватити баш сви захтјеви.

Савез синдиката тврди да власт неодговорно приступа реформама јер у јавност пласира само дијелове агенде.

Према документу, провођење реформи почиње одмах, кроз широки сет средњорочних приоритета, који ће бити преточени у конкретне мјере до краја ове и почетком наредне године.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Боле борик

28.07.2015 18:51

Агенда је добра али ова власт да реформисе себе,знацило би губитак власти.Тако да це се агонија развуци до избора или социјалних нереда, који логицно долазе, јер све стаје у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је преводио

28.07.2015 19:48

Преводилац је превео како њима одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

28.07.2015 20:48

Бице нама агенда по ритици кадје преведу како треба телеком воде и привреда све у пакету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

28.07.2015 20:59

Остат це нам барем зрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

29.07.2015 02:55

@Логика неце ни Зрак,и то је додик давно продао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

29.07.2015 11:55

Да је наш Закон о Раду ваљао,Запад би га усојио.ТАЧКА.

ОДГОВОРИТЕ