Савјети како преживјети тропске температуре

Узимање течности, лагане исхране, адекватна одећа, избегавање алкохола, смањити унос кафе, туширање и заштита од сунца, савети су стручњака Института за јавно здравље Србије "Батут" поводом веома топлог времена.

Регион 06.07.2015 | 20:00
Савјети како преживјети тропске температуре

Туширајте се или купајте у расхлађеној води, примењујте и хладне облоге, пешкире, сунђере, купке за стопала, наведено је у саопштењу Института "Батут", преноси Тањуг.

Лекари препоручују ношење лагане, комотне одеће од природних материјала светлих боја, а приликом изласка напоље, неопходан је шешир или капа са широким ободом и наочаре за сунце.

Редовно треба уносити течност, пре свега воду, а елиминисати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића.

Такође треба чешће конзумирати храну, при чему треба избегавати храну с високим садржајем протеина.

Новорођенчад, одојчад и деца узраста до четири године посебно су осетљива на високе температуре ваздуха, при чему често не испољавају брзо знаке и симптоме као одрасли.

Због тога деци треба обући памучну одећу светлих боја која није тесна, а бебама је довољна пелена и бенкица без рукава.

Бебе и мала деца неће вам рећи да су жедни, зато је веома важно да им редовно дајете воду.

Током топлотних таласа бебама које сисају биће потребни додатни подоји, а између подоја може им се понудити вода у кашичици.

Бебе и децу за време топлотног таласа не треба изводити напоље, а ако се изводе, то треба чинити искључиво у раним јутарњим или вечерњим сатима.

Током изласка, бебе и децу узраста до годину дана увек треба држати у хладовини уз одговарајућу заштиту од сунца, што подразумева памучну широку гардеробу светлих боја, која не стеже, шеширић, крему са заштитним УВ фактором.

Деци старој годину дана и старијој могу се понудити комади расхлађеног воћа, на пример лубенице које могу да сисају и тако унесу додатно течност и истовремено се расхладе.

Редовно проветравање просторија у стану је најбоље у раним јутарњим и касним вечерњим сатима, а у најтоплијем делу дана треба затворити прозоре, спустити ролетне да би се створила пријатна хладовина.

Они који користе вентилатор никада не треба да га усмере директно ка себи, а они који користе клима-уређај, треба да температура у стану не буде испод 24 степена Целзијуса.

Кад је реч о путовању, на пут треба кренути у раним јутарњим сатима, заштитити прозорска стакла кола тамним фолијама или засторима да би се спречио контакт са сунчевим зрацима.

Не треба прекривати столицу за бебе пешкиром или памучним ћебетом јер то спречава кретање ваздуха, саветују лекари и додају да током путовања треба правити честе паузе и обезбедити довољан унос воде, наводи се у саопштењу Института "Батут".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

радник

06.07.2015 15:00

А ми сто радимо на отвореном, послодавац сједи испија пиве а ми липсамо на 36ц... а плату неда и како да се сацувамо кад је и инспекција рада црвена (СНСД)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

06.07.2015 18:40

И ове фолије што предлажете послије полиција па атест па скидај на лицу мјеста а казна то само код нас има

ОДГОВОРИТЕ