Како су нас ојадили подстицаји и концесије

Локалне заједнице у Републици Српској већ деценију упозоравају на маћехински одност Владе према њима. Један од драстичних пријемера тог односа је општина Соколац. Спрега републичког руководства и локалних моћника оштетила је општину и све њене грађане за милионе марака.

Република Српска 04.07.2015 | 21:42
Како су нас ојадили подстицаји и концесије

Соколачко предузеће Клаоница и прерада меса некада је запошљавала 100 радника, а чак и у рату 30-ак запослених је одржавало производњу.

Након приватизације предузећа, чија је процјењена вриједност била око милион марака, држави је остало мање од 30% предузећа, фондовима 15, а већина дионица прешла је у приватни капитал односно власништво 150 малих акционара.

Међутим, контролу над Клаоницом преузео је соколачки функционер СНСД-а Мирко Чоловић, иако има само 2,6% удјела у власништву.

Убрзо након приватизације у предузећу није остао ни један радник, сва опрема је однешена у приватну фирму Мирка Чоловића, а сви рачини су блокирани.

Ипак то није сметало Министартву пољопривреде, на чијем челу је тада био Радивоје Братић, да Клаоници, односно Мирку Чоловићу под концесују изда преко 600 хектара пољоприврденог земљишта и редовно исплаћује подстицаје из буџета Републике Српске.

Исплата подстицаја се наставила и наредних година, иако предузеће Клаоница и прерада меса Соколац никада није поднијело финансијски извјештај о утрошку средстава за подстицај, није имала ни једног запосленог радника, није плаћала порезе а рачуни су и даље били блокирани, па није јасно ни како се новац уплаћивао.

Клаоница није плаћала ни концесиону накнаду па је на тај начин, осим државе, директно оштећена и општина Соколац.

Међутим Комисији за концесије Републике Српске све то није сметало и чак су направили записник да је све у складу са законом и Клаоници омогућили да користи и објекте Фарме крава у Сокоцу.

Након жалби општине Соколац, овом криминалу се коначно стало у крај, па је ресорни министар Стево Мирјанић почетком марта ове године донио одлуку о раскидању концесионог уговора са предузећем Клаоница и прерада меса, а општина је Клаоницу продала на лицитацији.

Резултата ће можда бити јер је Министарство пољопривреде Републике Српске наложило Правобранилаштву да покрене тужбу против предузећа Клаоница и прерада меса Соколац, а општини Соколац дало сагласност да почне са издавањем пољопривредног земљишта.

Одговор на све оптужбе за малверзације предузећа Клаоница и прерада меса Соколац покушали смо добити и од Мирка Чоловића, али је он један од ријетких функцинера СНСД-а који још увијек поштује наредбу страначког шефа и не даје изјаве за БН телевизију.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ИНСАЈДЕР

04.07.2015 19:59

ЧОЛОВИЋА И ЊЕМУ СЛИЧНЕ ПОД ХИТНО ПОСЛАТИ ИЗА РЕШЕТАКА!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басхка

04.07.2015 20:03

Да му макар ради та приватна фирма гдје је пренио опрему из државне фирме па да народ заради коју марку за живот. То је једини бизнисмен коме не раде ни приватне фабрике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паја патак

04.07.2015 21:03

Све је опљацкао и узео себи, све сто је остало од АД Клаоница и прерада меса... Сада вози не регистрованог дзипа а полиција ниста... Све у свему варалица и преварант каквог Соколац није запамтио... П.С. СЕБЕ НАЗИВА УГЛЕДНИМ ДОМАЦИНОМ И ПРИВРЕДНИКОМ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама

04.07.2015 21:21

Куку нама!О криминалу и лоповлуку појединих додикових компањоња це се прицати годинама.Крало се одувијек али ово је преврсило сваку мјеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЦА ВУЦЕТИЦ

04.07.2015 22:31

ПОСЛЕ ЦОЛОВИЦА ПРВИ ОДГОВОРНИ ЈЕ И МИЦА ВУЦЕТИЦ ПРЕДСЈЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА.ЦОВЈЕК ПОКРИВА САВ КРИМИНАЛ ЦОЛОВИЦА ВЕЦ НЕКОЛИКО ГОДИНА.КАДА СУ УСЛИ У ДИЛ ВУЦЕТИЦУ ЈЕ ОДМАХ ОБЕЗБЈЕДЈЕНО МЈЕСТО СЕФА ФИНАНСИЈА АГЕНЦИЈЕ ЗА ПОСТАНСКИ САОБРАЦАЈ БИХ.КАДА СЕ КЛУПКО ПОЦНЕ ОДМОТАВАТИ БИЦЕ СВАСТА.ЛИЦНО САМ ПРИСУСТВОВАО КАДА СЕ ПРАВИО ПАКЛЕНИ ПЛАН.ПОЗДРАВ ЦОЛОВИЦУ ОД КОМСИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бодо ј

05.07.2015 05:20

Мица док је био директор у Романији све са њима покрао и купио три стана у БГ. Сад ода за Цоловицима и коси им сијено

Name

Црни

05.07.2015 06:58

Локалне заједнице стално кукају а вецини њих примања зспослених су астрономска. Многи нацелници имају веца примања од министсра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

05.07.2015 07:02

Сву политицку елиту, од рата до дана данасњег, треба похапсити јер су овај нас народ у црно завили, ја незнам ста је народу све исти људи вец 30 год на власти само се мјењају главни људи! Од великих комуниста, у рату велики срби ,који незнају ни ста знаце три прста ал битно да се дизу И стално увијек исте греске никако да додје прави патриота на цело дрзаве!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

соколац ливе

05.07.2015 08:04

Немојте заборавити Будимира Зивановица,предсједника скупстине акционара и Миломира Томовица у цијелој овој прици.Сви они су заједно са Цоловицем,Братицем и Тосицем направили удрузени злоцинацки подухват да хара и пустоши ионако сиромасни Соколац.Томовић је на име разним махинација запослио церку у Геодетској управи РС и то све преко Ољаче и Ашкрабе из Комисије за концесије које су лазирале концесиони записник.КО СТИТИ ОВУ КРИМИНАЛНУ ГРУП?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрена

05.07.2015 10:03

Ово је још један доказ да ни једна институција на ниову РС не функционише, све приватно и власт једног бахатог човјека у лику председника. Само промјене што прије.

ОДГОВОРИТЕ