Питате ли се - какав је живот скупљача лоптица на Вимблдону?

Високе температуре, дисциплина и падање у несвест! Након што је један од сакупљача лоптица на Вимблдону пао у несвест због несносних врућина током јучерашњег меча на терену 17, поставило се питање какав је заиста живот дечака и девојчица који се сваке године до максимума посвећују овом послу.

Тенис 05.07.2015 | 23:20
Питате ли се - какав је живот скупљача лоптица на Вимблдону?

На хиљаде тинејџера се сваке године пријави да буде сакупљач лоптица током Вимблдона, али само њих 250 буде одабрано у последњи круг, током шест месеци тренирања за овај догађај. Сви учесници одлуку добијају на свом налогу, на официјалном сајту тениске асоцијације.

У одабиру за скупљаче лоптица, позива се 32 школе у близини Вимблдона, које даље шаљу ученике на аудицију за тениски турнир. На тесту познавања тениса, морају да освоје макар 80 одсто да би прошли у следећи круг.

Потом, сва деца могу да испадну у било ком тренутку, уколико изводе шале, понашају се непристојно или чак не седе право!

Финални круг почиње у новембру и вођен је од стране тениске асоцијације, а тинејџери тренирају по два и по сата сваког викенда у војном окружењу док им надређени вичу задатке који се састоје од 30 секунди трчања у месту, скакања, чучњева и склекова.

Они такође морају да савладају правилно додавање лоптица тенисерима, иако их већина воли да им буду спуштене на рекет. Сакупљачи лоптица морају да стоје потпуно мирни током вежби, а управо нагло стајање између активних вежби доводи до вртоглавице. Њима је дозвољено да покрећу само очи и прсте.

То је посебно напорно када су у питању дуги мечеви, попут оног између Ђоковића и Федерера који је трајао скоро нестварних четири сата.

На крају радне недеље, сви волонтери добијају број, па на официјалном сајту гледају да ли су прошли у следећи круг.

Посебну ствар на коју морају да обрате пажњу пре сваког меча, су навике и сујеверја играча за које скупљају лоптице, како им не би бацали лоптице са стране која им не одговара.

Они зарађују 165 фунти за четири дана, иако је од њих некада тражено да раде и по 14 сати, а ту су и незаобилазне повреде након што их погоди брза лопта, од које не стигну да се склоне.

Упркос свему томе, сви учесници Вимблдона сматрају рад на истом као део престижа који се не допушта свима и на који ће се редовно пријављивати сваке године.

Коментари / 0

Оставите коментар