Наредни дани биће изузетно важни за БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће наредни дани бити изузетно важни за БиХ те да је потребно да кључни људи који воде БиХ сједну заједно и покушају доћи до договора.

Босна и Херцеговина 03.07.2015 | 20:42
Наредни дани биће изузетно важни за БиХ

''Имамо отворену понуду из Европске уније, очекивало се да ћемо доћи до заједничког плана реформи, али нажалост нисам оптимистичан да ћемо стићи то брзо урадити (... ) Ако пропустимо ову прилику, која можда није идеална, али је озбиљна, сумњам да ће се у наредних десетак година појавити више иједна озбиљна земља која ће се бавити БиХ'', изјавио је Иванић у Мостару.

Рекао је и да није оптимистичан да ће до посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел БиХ водећи људи у БиХ имати јасну визији шта хоће и желе.

''Видјећемо шта ће бити наредних неколико дана или седмица. Сви требају бити свјесни своје одговорности и позивам све, прије свега власти у Бањалуци, да добро размисле у којем правцу се иде'', рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ који је у Мостару учествовао на Петој регионалној конференцији Бизнис плус ''Мостове гради економија''.

Иванић је критиковао и рад државних те ентитетских премијера, рекавши да су погријешили јер су требали осмислити реформе и с тиме отићи пред ММФ, а не чекати да из ММФ-а кажу што се мора урадити у БиХ.

''Очито је да смо имали неки наставак старе праксе'', оцијенио је Иванић, поновивши да је изразито важно да у наредним данима кључни људи у БиХ сједну и дођу до договора.

''Доста је непотребних свађа, улазака у теме у којима се разликујемо. Потребно је да се прича о заједничкој перспективи, будућности, економији, о стварању позитивног амбијента како би изашли из сивила свакодневнице'', поручио је Иванић.

Говорећи о значају регионалне економске сарадње, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је регионална сарадња неопходна ако нека земља жели бити успјешна.

''Подручје југоисточне Европе је подијељено и ми смо сви релативно мале економије. Стога нам је заједничка потреба да будемо дио ширег и озбиљнијег пословног окружења те већег тржишта и зато смо упућени на заједничку сарадњу'', рекао је Иванић, напоменувши да не познаје малу економију која је успјешна када је затворена за друге.

Додао је да је потребно промијенити и политичку слику у региону да не би стално кружила слика о овој регији као регији сукоба, свађа, прошлости и различитих виђења.

''Има охрабрујућих ствари у том погледу, али пословна заједница треба наставити притискати политику да се бави економијом'', поручио је Иванић.

(Фена)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сустина и форма

03.07.2015 18:52

Погресна формулација, нису наредни дани битни ни за БиХ, ни за РС, вец за људе у њима. Посто се све промјене у РС и у БиХ морају договорити концензусом, и РС и БиХ имају сансу презивјети вецину људи који у њој зиве. Када це вецполитицари поцети прицати о цовјеку? БиХ це опстати са реформама или без њих, хоцемо ли ми?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

03.07.2015 19:17

Док год су ентитети вазнији од људи нема нам напријед.

Name

исправка

03.07.2015 20:59

РС и ФБИХ*

Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.07.2015 19:33

НАРОД ТЕ ИЗАБРАО ДА УРАДИС НЕСТО КОНКРЕТНО... А КОНКРЕТАН ПОСАО ЈЕ ДА ПОСТУПИШ ПО ЗАКОНУ И ДА ПОЦНЕ ФУНКЦИОНИСАЊЕ ПРАВНЕ ДРЖАВЕ И НА НИВОУ БИХ И НА НИВОУ ОБА ЕНТИТЕТА. А ПРАВНА ДРЖАВА СУ И КРИВИЧНИ ЗАКОН И ЗАКОН О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ И ТУЖИЛАСТАВА И СУДОВИ И ПОЛИЦИЈА БЕЗ ОБЗИРА НА КОМ СЕ НИВОУ НАЛАЗИ... КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА СУ СТИГЛИ ДО НЕСЛУЋЕНИХ РАЗМЈЕРА... ДА ЛИ СТЕ НОРМАЛНИ КАДА СВЕ ТО ТАКО МИРНО ПОСМАТРАТЕ... ЗАТРАЖИТЕ ПОМОЦ ОД ЗЕМАЉА ЕУ И ЊИХОВИХ ПОЛИЦИЈА, АМЕРИЧКОГ ФБИ-а И РУСКОГ НКВД-А... ОВО ЈЕ НЕОДРЖИОВ СТАЊЕ - НЕМОЈ ВИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна48

03.07.2015 20:06

У подпуности се слазем.... Нетреба нам прицати ста треба радити ,то су нам прицали пред изборе, сад треба да раде, пет минута је до дванаест, народ је сит њиховог препуцавања.Рекао би да су све зивотиње али ми савјест не дозвољава да вредјам зивотиње.

Name

ре ГАСТАРБАЈТЕР

03.07.2015 19:52

Има још 2 члана не може он сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за макс

03.07.2015 20:15

Докле год је унитарна БиХ вазнија од људи и ентитета тапкамо у мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

03.07.2015 20:29

Неби било лосе да се мало опет запуца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узето од виза

03.07.2015 20:42

Питање за противнике ЕУ. Јел вам било драго цекати у реду за визе? Није? А волите отици на море у Хрватску, схопинг у Италију или Аустрију, скијање Свајцарска, скловати дјецу у Енглеској или мало зарадити на црно код родјака у Њемацкој? Е па драги противници ЕУ казите да нисте за ЕУ (овое се не односи на Грцку)! Па онда идите на море у Русију (јер це нам врло брзо и Црна Гора увести визе ако се будемо овако понасали)... А ови из границних градова це лијепо пјевати пјесму "Путуј Европо" гледајуци преко границе у немогуцности да је предју јер су нам опет увели визе.. Да прицам о привреди и пољопривреди у том слуцају? Лаксе би ми било прицати о смаку свјета ста нас цека, него да прицам о томе како це привреда да се СУНОВРАТИ.... А ви прицајте о преносима надлезности резолуцијама, хапсењима, ослобадјањима, бла бла.. БХ струцњаци сте ви. Најпаметнији, а људи копају по контејнерима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

03.07.2015 20:53

Свака част Иванићу, слажем се

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаа

03.07.2015 20:58

Па хајде урадите несто и за овај народ напацени било би и вријеме..да и народу мало буде боље..ал...теско се договорити...а плате иду..па сто једноставно када мозе компликовано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

03.07.2015 21:14

Народ зели промене има пуну подрску странаца,али газде недају.Три клеронационалистицка клана зајахали овај народ и недају му висе ни да дисе.И господине Иваницу уз дузно постовање појединцима ви актуелни политицари сте једино гаранција рата на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

03.07.2015 21:57

Наравно да нема напредка,кад ви из Рс-а све опструирате.Зивите у заблуди ако мислите да це РС мирним путем постати дрзава.Мислим да сте и превисе добили у Дејтону и не пљујте по Американцима јер су за вас у Рс-у пуно висе уцинили него Руси за којима се губите.Ми који волимо БиХ једва цекамо васе референдуме,да конацно разјаснимо ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписујем

04.07.2015 10:06

Потпуно тацно.

Name

Случајни пролазник

03.07.2015 22:49

Само погледајте плус/минус однос на коментар од @Бих и ето мишљења гдје смо и шта смо.... Ни за пећине!

ОДГОВОРИТЕ