ФИБА покреће ново такмичење, са 100 клубова!

Почиње већ на јесен и биће друго по значају. Савезима је речено да региструју екипе. Нацрт нове ФИБА Евролиге и даље у разради.

Кошарка 01.07.2015 | 14:20
ФИБА покреће ново такмичење, са 100 клубова!

Нова Евролига, у организацији ФИБА, неколико је пута најављена овог пролећа. Поред осталих, о њеном покретању говорио је и председник КСС Драган Ђилас, док је Дејан Бодирога неколико пута истакао да је жеља ФИБА да сва такмичења стави под своје окриље.

Дакле, не само Евролигу, већ и Еврокуп, на који је ФИБА "ударила" у уторак!

У преподневним сатима, стигло је званично саопштење о формирању новог другостепеног такмичења, у реализацији кровне кошаркашке организације.

Почеће већ у сезони 2015/16!

"Учествоваће сви клубови који не учествују у најјачем клупском такмичењу", објашњено је и тако разјашњено да се мисли и на све учеснике Еврокупа, у којем Србија неће имати представника.

Како ће изгледати ново такмичење?

"У различитим фазама, учествоваће до 100 клубова из више од 40 земаља. После квалификација, прву групну фазу играће 64 тимова, подељени у 16 група".

"Пласман ће обезбедити по најбоље две екипе из сваке групе, које ће формирати нових осам група, такође састављених од по четири тима. И ту ће по две најуспешније обезбедити пласман, овог пута у плеј-оф, који ће битии организован у две рунде. Шампион ће бити одређен на Фајнал-фору", саопштено је.

Уз техничке детаље, кровна кошаркашка организација најавила да ће ФИБА Европа инвестирати у овај пројекат значајна финансијска средства. Томе је посвећена највећа пажња.

"Главни циљ ФИБА Европа биће да клубовима смањи трошкове учешћа у овом такмичењу и да им гарантује бонусе за пласман у наредну фазу, после сваке рунде", поручено је.

На крају, савезима је препоручено да региструју тимове за ово такмичење и да, тамо где је потребно, раде са представницима националних лига на томе да клубови из свих земаља учествују.

Што се тиче нове ФИБА Евролиге, њен концепт је и даље у разради.

"Борд је закључио да су ФИБА и ФИБА Европа спремне да покрену најјаче евро-такмичење, са огромним потенцијалом даљег развитка. То се посебно односи на обезбеђену снажну финансијску подршку, као и на жељу ФИБА Европе да инвестира и сопствене ресурсе у тај пројекат. Борд је ускладио тај предлог са Радном групом и предложио да се са тим што пре изађе пред клубове и друге акционаре, како би нацрт био поправљен, а пројекат покренут што је пре могуће", поручила је ФИБА.

Према саопштењу ФИБА, тимови ће се пласирати у ново такмичење на основу резултата у својим националним лигама и европским клупским такмичењима.

Коментари / 0

Оставите коментар