Знате ли што МОРА да се носи бијела боја на Вимблдону?

Вимблдон је најцењенији тениски турнир, са најдужом традицијом, и сматра се највећим од четири гренд слема. Међутим, он вероватно не би био све то да Британци нису народ који држи до традиције. Једна од њих пак није многима јасна, а то је да сви такмичари морају да наступају у потпуно белој одећи. Ево како је до тога дошло.

Тенис 01.07.2015 | 21:40
Знате ли што МОРА да се носи бијела боја на Вимблдону?

Наиме, у 19. веку, када је тенис тек почео да се популаризује, владале су неке другачије друштвене норме. Тада је било потпуно незамисливо да се виде флеке од зноја, посебно на девојкама, па су тенисери облачили белу одећу како би оне биле што мање упечатљиве.

То је некако био обавезан и саставан део тениса све до седамдесетих година 20. века, када је већ постало важно чији се лого види на мајици и ко је коме спонзор.
На УС опену 1972. године први пут је дозвољено тенисерима да се такмиче у одећи у боји, што је убрзо усвојено и за све остале турнире.

Све, осим Вимблдона, где је бела опрема остала као део традиције. Нису међутим правила била толико стриктна раније, мајице и шорцеви јесу били бели, али није било забрањено да се нађе по која шара неке друге боје све до прошле године.

Тада су организатори Вимблдона избацили посебан правилник, са 10 тачака, по коме играчи више не смеју ни да носе мајице беж боје, већ искључиво беле, а штрафте примера ради морају бити уже од једног центиметра.

Многи играчи, попут Роџера Федерера, побунили су се против овога, али нису имали много избора - морају да поступе по правилима уколико желе да играју на највећем тениском турниру на свету.

Коментари / 0

Оставите коментар