Вимблдон - Новак: О птичици и "рат" српских и енглеских новинара!

Бурна конференција за медије после првог меча Новака Ђоковића на Вимблдону.

Тенис 30.06.2015 | 22:20
Вимблдон - Новак: О птичици и "рат" српских и енглеских новинара!

Без икакве намере да од тога правимо "теорију завере", не можемо да не приметимо да су се Енглези буквално окомили на Новака Ђоковића инсистирајући на причи да – вара!

Два пута, светски "Број 1" љубазно је (иако му сигурно није било право) говорио о томе да је контакт очима између тенисера и њихових тренера, у његовом случају Бориса Бекера или Марјана Вајде, сасвим нормална ствар и да то није варање.

Два пута, званични шампион Вимблдона покушао је енглеским медијима, који су зајахали на текст таблоида "Миррор" објављен уочи почетка грен слем турнира, да објасни да то што Бекер не крије да постоји комуникација између њих двојице није ништа ново, ни различито од онога што раде остали.

Трећи пут, променио је реторику, али не и тон, о чему сведоче и твитови појединих новинара из иностранства који "нису купили" овај енглески "хyпе", већ реално сагледали ствари и приметили да се ствара додатни притисак на нашег аса. Не само према речима наших новинара из Лондона, већ и неколицине страних, Ђоковић је данас прилично учтиво, мирним тоном, питао Енглезе...

"Шта покушавате да докажете? Да варам? Шта стоји иза овога?"

Уследила је помало непријатна тишина.

"Разумем ја све, али ово питање ми постављате већ други дан заредом. Шта да вам кажем што већ нисам рекао? Постоји одређени ниво комуникације, који представља охрабрење, подршку, аплауз у правом тренутку, подигнуту песницу, нешто што ми даје енергију и мотивацију... Али, то је све у оквиру правила", поновио је и питао:

"Зашто ми се чини да само мене ово питате?"

Касније, у разговору са српским репортерима из Лондона, Новак је рекао да се нада да ће се на овоме завршити.

"Нема разлога да се томе придаје пажња и ствара додатни притисак, не само на мене, него и на судије и све около... Имам осећај као да ће се појавити тајни агенти и судски тумачи који ће седети поред Бориса и анализирати његове покрете".

С обзиром на то да се, сасвим случајно, на Новаковој премијери на "Централном стадиону" појавио и један неочекивани гост, птичица која је слетела на терен и с којом је Ђоковић, на опште одобравање публике, кратко "поразговарао", српски новинари искористили су тренутак и питали Новака:

"Да ли очекујете да ће колеге сада окривити птичицу да вам је донела скривене поруке на терен?"

Уследио је смех у сали, а када је преводилац превео питање на енглески, многи новинари из остатка света праснули су у смех. Не и неколицина...

Када је тензија спласнула, Ђоковић је замољен да каже шта је рекао птичици...

"Питао сам је да ли се плаши, рекао сам јој да се осећа пријатно, да буде мој гост на мечу и да остане ту", рекао је Новак са осмехом.

"Вероватно су је послали чак из Србије да ми пренесе подршку", додао је.

Ђоковић је у понедељак, с почетком у 14 часова, "отворио" одбрану круне победом над Филипом Колшрајбером у три сета.

"Наравно да ми је драго што сам се вратио овде. Ово је врх у намеш спорту, 'Централни терен'... Не постоји већа привилегија него отворити овогодишњи Вимблдон на том месту. Овде се веома обраћа пажња на традицију и историју, а она каже да бранилац титуле отвара програм на 'Централном стадиону', што је увек изазов, а поред тога имао сам и веома неугодног противника, који нарочито добро игра на трави", похвалио је Ђоковић борбеног Немца, који је прошле недеље умало избацио Роџера Федерера у првом колу Халеа.

"Наравно да су ми се вратила најлепша сећања кад сам изашао на терен. Увек се јаве 'лептирићи у стомаку' када се вратиш на место на ком си освајао титуле".

Коментари / 0

Оставите коментар