Америка гомила трупе, Кина спрема одбрану!

САД су данас обећале да ће наставити са слањем војних авиона и бродова у спорне делове Јужнокинеског мора и позвале на хитну обуставу полагања права Пекинга у напетом региону.

Свијет 30.05.2015 | 13:45
Америка гомила трупе, Кина спрема одбрану!

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер изјавио је, на безбедносној конференцији у Сингапуру, да је интензивирање активности на полагању права Пекинга у Јужном кинеском мору "у раскораку са међународним нормама", пренела је агенција АФП.

"Прво, желимо мирно решавање свих спорова. У том смислу, требало би да се хитно и трајно зауставе полагања права од стране свих они који полажу право.

Ми (САД) се такође противимо свакој даљој милитаризацији спорних области", рекао је Картер на годишњем Шангри-Ла дијалогу о безбедности којој је присуствовала и висока војна делегација Кине.

Ко све полаже право на спорна острва?

Мада међу онима који полажу право на вештачка острва су Вијетнам, Филипини, Малезија и Тајван, међутим Кина полаже право на много већу површину него други.

"Нејасно је колико ће Кина ићи далеко. Зато су ове воде постале извор напетости у региону и тема за насловне стране широм света", приметио је Картер.

Картерови коментари уследили су пошто су војни званичници открили да је Кина поставила два велика артиљеријска возила на једном од вештачких острва која се стварају у Јужнокинеском мору.

Тај податак, установљен пре најмање неколико недеља, подгрејао је страхове у САД-у и широм Азије и Пацифика, да ће Кина покушати да искористе хидромелиорацијске пројекте у војне сврхе, додаје АП.

Извор: Србија данас

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

_

30.05.2015 11:59

Гдје год САД мире, ето ту рата. Доказано уназад 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.05.2015 12:00

Кина ће ићи толико далеко колико јој буде требало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цудо

30.05.2015 12:14

Одкуд право Кини да ради несто у кинеском мору?Та дрскост, брезобразлук нема краја док им мали зути не стану на врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба бити објективан

30.05.2015 12:47

Кина је огромна и скоро хомогена. Они могу мобилисати мозда 300 милиона војника ако не и висе. То је сила. Они могу економски паралисати Глобус јер малтене сви су у похлепи преселили фабрике тамо. У кинеском слуцају САД има теску и одговорну улогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урааа

30.05.2015 13:26

Каубоји пребацују тезисте својих интереса далеко од своје куце. Све у циљу да нас све поробе. Мислим да су Русија И Кина способне одговорити злотворима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дмитар

30.05.2015 17:53

Г-дине Си Ђипинг шта траже Американци у кинеском мору?! Г-дине Председниче нема компромиса са болесним педофилима из Ватикана. Ватикан уз помоћ Орвеловске прпоаганде ствара свету Кину представља као свтску опасност по цивилизацију. Пуштају причу о Кинезима коа лошим момцима И на крају ће поставити питање докле толерисати такво понашање. А онда ће болесни педофили из Ватикана да покрену својоу приватну католичку војску НАТО-у на Кину. Ви Г-дине Си Ђипинг први морате да испалите нуклеарни удар на: Ватикан, Вашингтон и Лондон да спасите човечанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

31.05.2015 06:11

Логицно је да Јузно Кинеско море припада Америци а не Кини.Име само говори да је то одувјек Америцо било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.05.2015 10:37

Ови каубоји горе се понасају него хитлер,Кина нема право на кинеско море а они имају,Руси немају право на Руске територије они имају кад це неко и вама разбити зубе мамицу вам јарецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

31.05.2015 19:12

Ма нема од тога ниста,амери су бог и батина,сви једу из њихове руке,свидало се то вама или не ,а и сами то знате а вазда говорите против амера.проблем је сто остали немају петљу да уцине несто.

ОДГОВОРИТЕ