Анализа: Креће Мундијалито! Фаворити, изненађења...?!

Аргентинци имају паклен тим, Немци долазе са буднеслигашким звездама, Бразил куља од талента, Португалци, Нигеријци и Американци вребају из сенке. Катар може да буде нагазна мина, Северна Кореја је непознаница, Мјанмар и Фиџи ће бити вреће за ударање.

Фудбал 29.05.2015 | 21:00
Анализа: Креће Мундијалито! Фаворити, изненађења...?!

На крају света, на Новом Зеланду почиње јубиларно 20. Светско првенство за играче до 20 година. Популарни Мундијалито. Пре шест година је ова земља организовала првенство за играче до 17 година, а Мундијалито ће бити највећи фудбалски догађај у историји Новог Зеланда

У шест група ће бити подељене 24 репрезентације. По два најбоље пласирана тима из група иду у осмину финала, плус четири најбоље трећепласиране. То значи да после групне фазе испада само осам репрезентација и да ће се у нокаут фазу пласирати практично сваки тим који вреди. Утакмице се играју у седам различитих градова широм Новог Зеланда, а полуфинала и финале ће бити одиграни у Окленду. Највише екипа долази из Европе - шест. По четири репрезентације учеснице су из Азије, Африке, Јужне Америке и Северне Америке. Фиџи представља Океанију, док је Нови Зеланд стекао право учешћа као домаћин. На првенству могу да играју фудбалери рођени 1. јануара 1995. и млађи.

Временска разлика у односу између Србију и Новог Зеланда је десет сати. То значи да ће најранији термин за мечеве групне фазе такмичења бити у три часа ујутро, а најкаснији у девет ујутро по нашем времену. У нокаут фази, мечеви осмине финала ће почињати у терминима од шест и од девет после поноћи. Четвртфинала ће се играти у терминима од три и пола седам ујутро. Полуфинала се играју у терминима 06.00 и 09.30, а финале у пола четири ујутро по нашем времену.

И то су неке основне информације Мундијалита које треба да знате пре него што се наоштрите да уживате у бравурама младих мајстора. Ово су наше квоте за коналног победника

А сада о фудбалу који нас очекује на Новом Зеланду.

ГРУПА А (Нови Зеланд, Украјина, САД, Мјанмар)

Можда и најслабија од свих шест група. Американци и Украјинци су велики фаворити за пролаз у осмину финала, а Нови Зеланд би требало да прође као једна од најбољих трећепласираних екипа. Американце са клупе предводи некадашњи репрезентативац и Клинсманов помоћник Таб Рамос, а у екипи је неколико изузетно талентованих момака. Арсеналов Гидеон Зелалем је у последњи час добио зелено светло од ФИФА за учешће и биће највећи адут Американаца. Он је ту највеће име и звезда, али њега још нико није видео како игра у јакој утакмици. Зато посебно запамтите имена Фуламовог везисте Емерсона Хајндмана и Утрехтовог нападача Рубија Рубина. Они су носиоци игре. Поготово Рубин може да буде убојито оружје.

Цео тим Украјинаца долази из домаћих клубова и уиграност им је највећи плус. Кључна утакмица у групи ће бити дуел Украјине и Новог Зеланда у првом колу. Домаћин нема јак тим, али је у предности што игра пред својим навијачима и што није морао да превали на хиљаде километара као играчи осталих тимова. Баш због тога што игра против домаћина, украјински тим је први допутовао у Нови Зеланд како би био што спремнији за кључну утакмицу. Слабашни Мјанмар је тотални аутсајдер у групи. Обезбедили су пласман на Нови Зеланд испред Саудијске Арабије, Ирана, Јапана и осталих азијских сила, али највише захваљујући чињеници да су били организатори квалификационог турнира и да су имали „домаћинско“ суђење. Тренер им је Немац, али играчи су далеко од потребно нивоа за овај тип турнира. Биће врећа за ударање.

ГРУПА Б (Аргентина, Панама, Аустрија, Гана)

Први фаворит не само групе Б, већ и целог такмичења је Аргентина. Шампион Јужне Америке има фантастичну генерацију. Аргентина је рекордер са шест титула првака, а управо на овим такмичењима су лансирали брдо звезда. Од Марадоне, преко Буручаге, Симеонеа, Рикелмеа, Самуела, Камбијаса, Сорина, Савиоле, Д’Алесандра, Маскерана, Ди Марије, Агуера, Аимара до Месија и Тевеза.

Аргентинци су покорили Јужну Америку, време је да после осам година опет покоре планету. Макар они тако мисле. Ко је гледао недавне окршаје Боке и Ривера сигурно је запазио неколико младића који ће бити носиоци игре младих Аргентинаца. Ђовани Симеоне је ту најзвучније име због славног оца Дијега и одличних партија на првенству Јужне Америке, али поред њега ту је и плејада сјајаних клинаца. Анхел Кореа из Атлетика је ударна ига Гаучоса, из Боке долазе Кристијан Павон, који је недавно решио Суперкласико, и везиста Андрес Кубас. Обојица су незамењиви у Боки. Ривер поред Симеонеа који није стандардан код Гаљарда даје феноменалног десног бека Емануела Маману и будућег голмана Реал Мадрида Аугуста Батаљу. Ту су и талентована браћа Макс и Лео Ролон. Хендикеп за Аргентину је чињеница да је због повреде отпао Риверов брзоноги нападач Себастијан Дриузи.

Аустрија, Гана и Панама су прилично изједначени и штета што ће једна од тих екипа бити елиминисана. Аустријанци имају у просеку најстарију екипу. Одбрана је јачи део тима, тешко примају голове, а везни ред са Конрадом Лајмером је сигурно један од најбржих на турниру. То искуство и чињеница да им је 18 од 21 играча рођено 1995. године даје Аустријанцима предност у односу на Панаму. У овом узрасту годину дана разлике може да значи много. О Панами се мало тога зна, али се зна да су понизили Американце на квалификационом турниру и да су једва у финалу на пенале поражени од Мексика. Довољно упозорење. Гана се узда у физичку супоериорност и Годфрида Донсу. Овај момак је одушевио у Каљарију и натерао Јувентус да пре неколико дана за њега плати 6.000.000 евра. Донса је један од момака који су светла будућност Старе даме и највећи адут Гане на Мундијалиту. Наравно, увек постоји доза сумње у крштенице афричких фудбалера. Неки изгледају као да се брију већ годинама.

ГРУПА Ц (Португалија, Колумбија, Сенегал, Катар)

Пре свега ово групу треба партити због Маркоша Ронија Лопеса, вероватно најатрактивнијег играча на турнбиру. Он је гаранција Португалаца да могу далеко. Ову генерацију смо и ми у Србији добро упознали. У Литванији су их наши омладинци једва победили на пенале, да би прошле године у полуфиналу првенства омладинаца у Мађарској Португалци сервирали Орлићима освету, такође с пенала. Поред Лопеса, кичму екипе чине школарци Бенфике, Порта и Спортинга. Чак десеторица долазе из три највећа португалска клуба. Запамтите и име Андреа Силве. Ако овај нападач Б тима Порта проради и почне да решета, Португалци могу до самог краја.

Колумбија је највећа претња Португалцима. Кафеџије долазе Мундијалито као вицешампиони Јужне Америке. Прве звезде екипе су Алексис Запата којег је већ уграбила чувена скаутинг мрежа Удинезеа и Андрес Тељо којег је пре шест месеци купио Јувентус. Међутим, проблем је што су претходних пола године мало играли. Зато неће бити чудо ако експлодира Џејсон Лукуми. Момак суперсоничне брзине може да буде неухватљив за вршњаке. Дијего Симеоне га жели у Атлетику, зову га и скаути ПСВ Ајндховена. У одбрани обратите пажњу на Давинсона Санчеза. Међутим, поред Колумбије велики кандидат за друго место је и селекција Катара. Званични су шампиони Азије и никада Катар није имао талантованију генерацију. Много је уложено у њих и огромна су очекивања у домовини. Тренира их Шпанац Феликс Бас, а чак десеторица фудбалера играју у Европи. Посебно се истичу Ахмед ал Сади, Султан ал Кувари и Ахмед Дозандех. Немојте се изненадити ако се буду борили чак и за прво место. Потпуни аутсајдер у групи је Сенегал.

ГРУПА Е (Бразил, Нигерија, Мађарска, Северна Кореја)

На сам поглед састав групе, вероватно немате дилему ко је ту најбољи. И не би требало да је имате. Бразил ће се прошетати до осмине финала. Предводи их Андреас Переира којег је Манчестер Јунајтед уграбио после жестоке трке са осталим великим клубовима са Старог континента. А обавезно обратите пажњу и на момка по имену Кенеди. Има гром у левици, пореде га са Адријаном и Хулком, када се намести на шут противничким голманима се црно пише.

Међутим, ова бразилска генерација поред сувог квалитета и талента има проблема са самопоуздањем. Често не умеју да крунишу бољу игру и да преломе меч. Највећи конкурент ће им бити афрички шампион Нигерија. Недавно је Нванкво Кану рекао да одавно није видео талентованији и бољи тим. Нигеријцима се предвиђа чак и борба за титулу. Мађарска је на Мундијалиту понајвише захваљујући чињеници да је организовала ЕП за омладинце и да се преко тога докопала пласмана на светску смотру. Нема неку посебну талентовану генерацију или неки посебно атрактиван бисер. Чак се предвиђа и да ће Мађари завршити као последњи у групи и иза Северне Кореје. Ипак, обратитите пажњу на момка по имену Жолт Калмар. Већ је одиграо пет мечева за А селекцију. Момци са северног дела корејског полуострва су непознаница, али неки извештаји говоре да су изузетно технички поткована екипа с војничком дисциплином у игри. Уосталом, реч је о вицешампионима Азије који су завршили испред Јапана, Јужне Кореје, Аустралије… Физичке предиспозиције су им хендикеп у односу на Нигерију и Бразил.

ГРУПА Ф (Немачка, Узбекистан, Хондурас, Фиџи)

Дефинитивно најмање интересантна, али најегзотичнија група. Пре ће да буде смак света него што Немци неће освојити прво место у групи у конкуренцији Хондураса, Узбекистана и Фиџија. Првак Европе је можда и највећи конкурент Аргентини за светску круну. Ипак, у односу на екипу која је покорила Европу, недостаје им прва звезда звезда Дави Зелке. Ипак, и без њега у тиму су много јаки. Ту је феноменални племејкер Марк Штендера и корпулентни капитен Кевин Акпогума којег су етикетирали као наследника Џерома Баотенга. Накнадно је на списак уместо повређеног Цетерера устављен Шалкеов голман Штефан Феленројтер и он је један од звезда такмичења. Ту је и Хани Муктар којег је прошле зиме уграбила Бенфика, а за голове ће бити задужено ново Леверкузеново чудо Јулијан Брант.

Тешко Хондурасу, Узбекистану или несрећном Фиџију кад се та сила сручи на њих. Хондурас би у свакој другој групи био аутсајдер, али се у овој конкуренцији нада пролазу. Једва су се кроз плеј-оф квалификовали, а адути су им физичка спрема и брзина. Све наде Хондураса почивају на Брајану Рочезу и Дејбију Флоресу који доолазе из америчке МЛС лиге. Мало тога се зна и о Узбекистану који ће се с Хондурасом борити за друго место. Потпуни аутсајдер је Фиџи. Најслабија екипа на турниру која је у пријатељским дуелима уочи првенства примала и по пет комада за полувреме. Једина нада да би могли да избегну дебакл је чињеница да им је селектор Френк Фарина који је седам година предводио А тим Аустралије.

Коментари / 0

Оставите коментар