Патриота до патриоте и на крају банкрот

Е фино. Чули смо да има "агрегат за смјену", да је "сензибилирана Свјетска банка", "импутираће се мјере", да ће бити страних саветника, да свугде у свету шефови партија управљају владама и министрима, а од оба премијера порука је више него јасна: треба помоћ странаца. Сложно до страних пара и консултаната.

Босна и Херцеговина 29.05.2015 | 22:47
Патриота до патриоте и на крају банкрот

Које ћемо, такође, отплаћивати, а може бити да ће неке финансирати матичне владе. Двадесет година након потписа Дејтонског споразума! Два-де-сет!

Ја сам отписала ову годину. Јесте да је тек мај, али сам је већ ставила у прошло свршено време, јер док сачекамо странце да кажу домаћима, прође година. У мају већ погледавамо на лето, у којем се паузира и одмара, да ли на оној јахти баханалија, коју помену Министар безбедности, или некој другој дестинацији, сасвим свеједно.

Нама баханалије не гину како год окренеш: што националне, што кредитне, као последица ових осталих на јахти и јахтама. Онда ето јесени, па док се захукта, па покуша нови закон о раду усвојити, ето зиме, а онда ниски старт за локалне изборе. Ако не буде и још каквог тероризма и угрожености.

У међувремену ће се смењивати и даље записи и обвезнице, јер је порука међународних јасна: нема пара без усвајања новог закона о раду.

То ће нам, као, откочити привреду и све ће бити супер. Добро. Хајде да видимо и то.

Иначе су нам стабилне ентитетске владе: у федералној бацају грах и гледају у кашике хоће ли ХДЗ доћи на седницу и то је најзначајнији догађај, а у РС по кога треба послати хеликоптер или ко је препознао по 2342. пут праву снагу и патриоте. Да ли опозиција стварно мисли да ће Додик изручити Владу на први знак крњења већине? Као што је то Чавић 2006. урадио.

Има још да се пређе велики комад пута: од састављања већине, изгласавања неповерења, па онда пред Вожда са списком. (Што бих волела и да гледам, наравно, да ли ће му Босић, рецимо донети тај списак у Палату или у судницу). А све патриотски онако да чисто не знаш који мерач да употребиш за мерење ем висине, ем дубине патриотске мисли. Све патриота до патриоте и на крају банкрот. Ако не буде странаца.

Развићемо се патриотски до дна. Посебно овим тестерисањем гране на којој се седи свеколиким напорима да се и оно преживеле привреде завади и подели. Што ме, да будем искрена, највише и боли. Како ко отвори уста, она пуна приче о економском напретку, окретању ка економији, економским реформама, економској сарадњи, а збиља каже да су јавна предузећа партијски депои и ратни плен, док се све чини да се приватни сектор разједини и стави под партијску шапу.

БиХ је протеклих деценија, а биће и наредних судећи по економској политици, при дну светске лествице по нивоу улагања у истраживање и развој. За неупућене, то је оно што доноси нове производе и нова радна места. У често цитираном Лисабонском споразуму, као и Европа 2020, лепо се каже да је циљ Европске уније улагање у истраживање и развој три посто БДП-а ЕУ.

Улагања у истраживање и развој предузећа са седиштем у ЕУ порасла су за 2,6 одсто у 2013. упркос неповољом привредном окружењу, мада се тај раст успорио у поређењу са растом од 6,8 одсто из 2012. године; нижи је и од светског просека за 2013. од 4,9 одсто те заостаје за растом улагања предузећа са седиштем у САД-у (пет одсто) и Јапану (5,5 одсто).

Од 2.500 најбољих предузећа диљем света, која чине око 90 одсто укупне потрошње предузећа за истраживање и развој, подаци показују да су 633 предузећа са седиштем у ЕУ уложила 162,4 милијарде еура у 2013., док су 804 предузећа са седиштем у САД-у уложила 193,7 милијарди еура, а 387 јапанских предузећа уложило је 85,6 милијарди еура. Волксwаген, произвођач аутомобила са седиштем у ЕУ, већ је другу годину заредом на првом месту с укупним улагањима у истраживање и развој у износу од 11,7 милијарди еура, што је пораст од 23,4 одсто. Друго и треће место заузимају Самсунг (Јужна Кореја) и Мицрософт (САД).

Током периода од 2005. до 2013., предузећа са седиштем у ЕУ повећала су број запослених за 18,2 одсто, при чему су погонска сила тог раста била предузећа с вишим улагањима у истраживање и развој, а 97 одсто укупних улагања у истраживање и развој остварила су предузећа из десет држава.

За укупну успешност највише су заслужна она из Немачке, Француске и Уједињеног Краљевства, чији је допринос више од две трећине укупних улагања. Нека од предузећа забележила су пораст улагања у истраживање и развој виши од светског просека: Ирска (13,6 одсто) и Италија (6,4 одсто), а виши од просека ЕУ Шпанија (4,4 одсто).

БиХ чека стране инвестиције, стране кредите, стране консултанте, а практикује домаћу свађу. Истраживање је показало и да две трећине предузећа са седиштем у ЕУ сматра своју земљу најатрактивнијом локацијом за истраживање и развој, а ван своје земље САД, Немачку, Кину и Индију.

Западни Балкан није поменуо нико, наравно. Западни Балкан још увек не помиње ни сам себе, а ни ЕУ тако нешто не помиње у својим документима за земље чучалице, чамилице и чекалице. Ваљда смо себи наменили улагање у партијски развој и истраживање где се даље задужити.

(Магазин Дани)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

печат

29.05.2015 10:07

И то Грчки банкрот и бјежанија из земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.05.2015 10:11

Домаћи економисти су листом тврдили да су мала и средња предузећа будућност Републике Српске. У свјетским размјерама та њихова мала са 10 и средња са 50 запослених су микро предузећа да не кажем прашина. Уништена су сва предузећа која су могла издвајати за развој. Корупција и негативна селекција су све уништили. Болесници звани тајкуни и политичари су зло којег ће се овакав народ сада тешко ријешити. Народ од вукова очекује да се они промијене. Нема везе што смо сто хиљда пута до сад чули да вук длаку мијења а ћуд никада. Кад буде било могуће у хипермаркету купити нови мозак, тад ће доћи до промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

29.05.2015 10:27

Ниста ме висе неце изненадити на Балкану!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

29.05.2015 10:38

Ма ста нас брига бицемо ми самостални за коју годину рекао је водја, а дотле стрпите се, не мора се ни сваки дан јести.Битно је да смо ми све ово знали и опет слиједимо водју јер нам је он рекао да нам је прелијепо и да имамо дрзаву,ста хоцемо висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

29.05.2015 10:38

Нису они патриоте већ патриЈоте,није председник већ преЦедник...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоланда

29.05.2015 22:04

Ево процитах бас сад да се у БиХ појавила нека рупа у земљи и да је дубока око пола километра.Стизу светски струцњаци да виде ста је у рупи а и ови из Еуропе се љуте хоце први да виде ста је то? Ал вец има објасњење за то од домацег зивља тамо. Казу они ајде болан стас видит тамо рупа ко рупа ј'бес је.Испрдили се босамци и прде јос у ту рупу па је она јос дубља.А тек кад се јаро израколи па пљуне у њу оно доле пукне ко бомба. Ето нас а богами и вас па се ј'бте.

ОДГОВОРИТЕ