Вучић у Тирани: Косово је српска територија

Премијер Александар Вучић изјавио је данас у Тирани да је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посету Тирани, да има много области у којима две земље треба да сарађују, али и да нису сагласне по питању Косова и Метохије.

Регион 27.05.2015 | 22:58
Вучић у Тирани: Косово је српска територија

Србија Косово третира и наставиће да га третира као свој саставни део, изјавио је данас у Тирани премијер Србије Александар Вучић.

Српски премијер је истакао, на заједничкој прес конференцији са албанским премијером Едијем Рамом, да Србија и Албанија, без обзира на различите ставове према Косову, не треба да заоштравају међусобне односе, већ треба те разлике да уваже и пронађу заједнички језик.

Захваливши албанском премијеру на добродошлицу, Вучић је казао су два народа суседи и да ће то тако остати заувек, те да стога све проблеме треба решавати дијалогом.

"Чињеница је да се не слажемо око Косова и Метохије. Србија га третира и наставиће да га третира као свој саставни део, док Албанија третира Косово као независну државу", рекао је Вучић.

Ипак сматрам да то неподударање не значи да разлике не можемо да ублажимо дијалогом и на миран начин.

"Ови проблеми се не решавају ратом већ дијалогом", рекао је Вучић и поручио да су Србија и Албанија суседи, те да због тога треба да узму судбину региона западног Балкана у своје руке.

"Размишљамо другачије, говоримо другачије. Али то није у вези са оним како радимо заједно. Хвала Албанији на позиву. Однос Србије и Албаније је важан за Балкан. Односи увек могу бити бољи", рекао је Вучић.
Албански премијер је такође истакао значај дијалога Београда и Приштине.

Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двеју страна и посебно да се спроведу договорени споразуми.

Зато је, каже, наставак дјиалог од животне важности за читав регион.

Он је, међутим, додао да Тирана жели да се више уради за Албанце на подручју Прешева.

"Они желе да буду третирани као Срби на северу Косова", рекао је Рама.

"Нисмо разговарали само о дипломатији, говорили смо о развоју туризма и како да мотивишемо грађане Србије да дођу у Тирану и обрнуто. На добром смо путу, морамо да радимо на томе. Чињеница је да нисмо сагласни по питању КиМ“, рекао је Вучић, истичући да је дошао у име грађана Србије.

Премијер Србије је оценио да су економски развој и сарадња веома важни и за Србији и за Албанију и да је стога од изузетног значаја да две земље раде на том пољу заједно.

Вучић је истакао да Србија и Албанија треба заједно да раде на инфраструктирним пројектима које би требало да споје два народа и две земље.

"Пред нама је десетине и стотине километара које треба заједно да изградимо" рекао је српски премијер истичући значај изградње ауто пута који ће повезивати Београд и Тирану.

Он је рекао да ће такви пројекти бити од користи Србима и Албанцима на Косову и Метохији, али и у интересу унапређења односа Београда и Тиране.

"Србија је спремна за такву сарадњу", рекао је Вучић.

Албански премијер Еди Рама изјавио је да се данас пружа могућност Албанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Немаци урадили за себе после Другог светског рата.

Рама је српском премијеру пожелео добродошлицу, истакао да се нада да ће оставити добар утисак на њега и да ће после тога Вучић моћи својим сународницима да каже да могу слободно да долазе у Албанију, народчито у време лета.

"То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувања мира", рекао је Рама.

Он је рекао да верује да ће заједно успети да унапреде односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

"Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ", рекао је Рама.

"Имамо много тога заједничког што може да допринесе напретку наших земаља", рекао је албански премијер.

Вучић је поновио данас у Тирани да је инцидент са дроном на фудбалској утакмици у Београду била провокација, док је албански премијер Еди Рама то поново протумачио као шалу.

"То је била политичка порука. Не можете донети заставу `велике Албаније` чисто ради шале", указао је Вучић.

Одговарајући на Вучићев коментар о дрону и застави "велике Албаније", Рама је рекао да "велика Албанија" за Албанце није ни визија, ни пројекат, нити програм.

Рама је казао да та застава не оставља утисак на Албанце када се појави у било ком облику и мјесту, као што је то био случај у Београду.

"Не разумијем због чега се Србија толико љути у вези са том заставом на фудбалском мечу. Ми се не бисмо љутили. Да смо видјели заставу 'велике Србије' смијали бисмо се, као и читав народ, и не бисмо је озбиљно схватили", рекао је Рама.

Извор: Тањуг

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ако

27.05.2015 10:41

Продје сусрет без обострани боцкања, могао би то знацити напредак ка обостраном постовању И разумијевању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

27.05.2015 11:12

Слазем се са васим коментаром

Name

камелеон

27.05.2015 10:43

Земља бункера ужурбано иде ка демократији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

27.05.2015 11:09

Од старог непријатеља никад новог пријатеља , САМО ДИСТАНЦА , СВАКО СЕБИ . Тито је пустио шиптаре на Косово и знамо како је то завршило , даш прст откину руку. Рак рана бивше Југославије. Само име Југославија је говорило да је то славенска држава , вјероватно да није било тумора неби се ни распала. Браћо Славени будимо паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БањалукаМ

27.05.2015 12:53

Свака цаст за коментар.Тито је смисљено населио сиптаре на Косово,а с обзиром како се "сире",сад имамо ста имамо.

Name

Не какај

29.05.2015 19:39

Кога населио па људи ту зиве од памтивјека.

Name

СВИНГА

27.05.2015 11:18

КАД НА ЦЕЛУ ЈРДНЕ ЗЕМЉЕ СТОЈЕ ПАМЕТНИ И СПОСОБНИ ЉУДИ КОЈИ НИСУ ОПТЕРЕЦЕНИ МИТОВИМА И КОЈЕКАКВИМ ГЛУПОСТИМА А КОЈИ СУ ЗАГЛЕДАНИ У БУДУЦНОСТ ТО МОЗЕ ЊЕНИМ ГРАДЗАНИМА ОБЕЗБИЈЕДИТИ БОЉИ ЗИВОТ И СВИЈЕТЛИЈУ БУДУЦНОСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

27.05.2015 11:59

Бозе ме сацувај испасцемо јос и братски народи и да никада нисмо ратовали...све по диктату запада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тирана

27.05.2015 12:02

Хвала Вучићу што је дошао! Сада имамо 5 пешачких прелаза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

27.05.2015 12:28

Басна:Човјек имао змију у свом дворишту која је живјела у једној рупи.Годинама су били у финим односима док једног дана син од тог човјека случајно није стао на змију у тој рупи.Змија је рефлексно реаговала и угризла дјечака.Човјек узе мотику и удари змију те јој одсјече реп.Убрзо након тога дјечак је умро.Послије неколико мјесеци човјек дође до змије и рече јој:Драга змијо,ајде да се помиримо,ниси ти крива што је мој син умро,реаговала си тад рефлексно,не могу те кривити.Змија му одговори:Док год ти гледаш гроб свог сина а ја свој одсјечени реп ми се не можемо измирити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре синнy боy

27.05.2015 12:57

Наравоученије: Убиј змију прије но што ти напакости.

Name

_

27.05.2015 13:13

Ах, државника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.05.2015 13:45

Ја Вуцицу,по уставу Србије јесте саставни дио Србије,тј.на папиру а у стварности назалост ни "С" од Србије .Засто ми Срби нисмо самокритицни,па да каземо, могли смо га задрзати да смо били паметнији и да смо доносили на вријеме праве политицке одлуке.Увијек каснимо,односно филозофирамо мимо цитав свијет.Ако овако наставимо,бојим се да једног дана и РС не нестане,јер не мозе ици у недоглед,остацемо у Босни,па онда референдум о независности,па ово,па оно.Вријеме је сазрело да се висе одлуцимо,продје нам зивот у неизвјесности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.05.2015 13:52

Николиц је требао код сиптара,а ти се позабави стањем у Србији!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

28.05.2015 04:57

Ништа тај човјек је требао узети реп да га змија не гледа више и мирна Босна :)

ОДГОВОРИТЕ