"Немамо више времена за БиХ"

БиХ више није у фокусу САД и међународне заједнице, као што је то била почетком деведесетих година, речено је на дебати у Вашингтону, одржаној у Институту "Џон Хопкинс", на којој су учествовали Ларс Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ, и Хојт Ји, замјеник помоћника америчког државног секретара.

Босна и Херцеговина 27.05.2015 | 08:40
"Немамо више времена за БиХ"

Ји је рекао да су владе САД и других земаља сада фокусиране на много свјетских проблема и да су ограничени и ресурси и вријеме које они могу посветити БиХ. Рекао је да је потребно испунити три услова да БиХ крене напријед - да политичари и грађани који су их изабрали покажу вољу за доношењем тешких одлука и реформи, да међународни актери координишу своје напоре и да се кључне реформе почну спроводити прије изборног циклуса.

Додао је да САД подржавају европски приступ који у први план ставља социјалне и економске реформе, али уз очекивање да то касније доведе до озбиљнијих институционалних и системских промјена, без којих, како каже, није могуће остварити истински напредак.

"Поента је да садашња европска иницијатива почне са социјалним реформама. Ми је подржавамо јер очекујемо да ће она водити ка промјенама Дејтона", рекао је Ји.

На питање да ли је свјестан руског утицаја који кроз политичку куповину покушава остварити утицај у БиХ, Ји је рекао да не вјерује да је то случај.

"Моје искуство с Русијом у мом дугогодишњем дјеловању на Балкану је да је Русија веома често била позитиван фактор. Ја никако не бих прихватио тезу да руске компаније у БиХ долазе с лошим намјерама.

Компаније, било да долазе из Русије, Кине или друге земље, желе да остваре профит, оне не желе да њихова инвестиција пропадне. У ситуацији у којој се руска економија данас налази, не налазим и да има могућности за политичке инвестиције", рекао је Ји.

Вигемарк је рекао да је Европа често била критикована да није успјела на прави начин одговорити на оно што се десило у БиХ, уз напомену да се европска заједничка одбрамбена и безбједносна политика у великој мјери развијала као одговор на оно што се дешавало на западном Балкану.

Рекао је да је приједлог Њемачке и Велике Британије о новом приступу, који је прихваћен као европска иницијатива, вратио БиХ на европске трачнице, али да захтијева подршку партија и свих политичких актера у БиХ.

Одговарајући на питање зашто у фокусу ЕУ није уставна реформа, Вигемарк је рекао да је искуство са неимплементирањем одлуке "Сејдић и Финци" показало како је тешко ријешити чак и само једно осјетљво питање дејтонског уређења, али да је очекивање да ће се БиХ кретати од Дејтона ка Бриселу.

У овом тренутку, рекао је, фокус је на социјалним и економским реформама уз условљавање финансијске помоћи БиХ уз тијесну координацију с међународним финансијским институцијама.

"Фокусирани смо на реформе које се не могу одбијати под изговором да штете правима било које етничке или било какве друге групе", рекао је Вигемарк.

Одговарајући на питање о руском утицају кроз куповину предузећа у БиХ, нагласио је да му је руски амбасадор недавно рекао да "ниједна руска компанија није заинтересована да купује бх. компаније које нису перспективне".

Нагласио је да је у овом тренутку, осим реформи, фокус на механизму координације с нагласком на координацију, што, како је објаснио, значи да се не узимају надлежности ентитетима.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Довољно

27.05.2015 07:51

Довољно сте урадили на нашем уништењу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цалифорниа дреамин

27.05.2015 11:01

За БиХ је најбољи разлаз. Ако Југославија није опстала онде не треба ни БиХ.

Name

Ираклије

27.05.2015 07:56

То је оно ко цунами прво се море повуче(нема времена за БиХ) па кад удари сатре све тако да треба очекивати велику заинтересованост амера за БиХ у наредном периоду (нешто се спрема ) ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

печат

27.05.2015 08:14

Све виде а ништа не чине нити шта подузимају годинама у овој њиховој Демократији, како народ са овима на власти тоне и пропада у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није фер

27.05.2015 08:27

Бас сад кад су досли Босиц и Иваниц ви немате времена...нисте ви никад ни имали времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

27.05.2015 08:41

Мене брине сто времена немају НАСИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

27.05.2015 09:12

Па то се одавно зна да је УСА Босну препустила Турској...! Због НАТО уступака и добре сарадње... То знају и птице на грани..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

27.05.2015 09:19

Имали су они времена док су постављали лопове на власт да нас осиромасе и направе робљем...људи Хрватска је у ЕУ па је у кризи а камоли ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

27.05.2015 09:21

Е да и требамо им за нуклеарни отпад...посто би овде и родјену мајку продали па иде лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација и РС

27.05.2015 09:29

Драги моји градјани довољно смо паметни не цекајмо милостињу од свијета окренимо се једни другима, постујмо једне друге, знаци БиХ по Дејтону помазимо једне друге да нам омладина остане да смо слободни на сваком педљу БиХ. Политицари договарајте се попустајте једни друге за боље свима нама кад буде. Земља сигурна само ми у Дијаспори да улаземо у БиХ земља има да цвијете наси би људи улагали у насу БиХ али нема тврдог тла односно земља је нестабилна а то нама свима у БиХ не иде у прилог. Будите паметни и само нас договор спасава, зиви били у цитавој БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

27.05.2015 12:08

Имали сте времена док сте је унистили и покупили паре ааа доце и вама рус зскоро главе зиви били па видили

ОДГОВОРИТЕ