Очување Палмире - битка за читаво човјечанство

Каирски универзитет Ал-Азхар, водецхи ауторитет сунитских муслимана, саопштио је данас да очување древног града Палмире од уништења џихадиста из Исламске државе представља "битку за читаво човечанство".

Свијет 24.05.2015 | 20:31
Очување Палмире - битка за читаво човјечанство

Екстремисти из Исламске државе, који су ове недеље заузели чувени антички град Палмира у Сирији, ушли су у четвртак у музеј тога града, али нису уништили драгоцености у њему.

"Заштита те археолошке зоне од уништења и пљачке представља битку за читаво човечанство", наводи се у саопштењу џамије-универзитета.

"Морамо да ујединимо напоре и заштитимо један од најзначајнијих археолошких налазишта на Блиском истоку од џихадистичког уништења", додаје се у саопштењу, у којем се позива међународна заједница да предузме хитне мере и спречи Исламску државу да уништи споменике Палмире.

Сунитски универзитет је навео да је уништавање светске и културне баштине забрањено шеријатским законом, као и крадја антиквитета.

Пре рата у Сирији, хиљаде туриста сваке године је посећивало тај археолошки локалитет дубоко у пустињи, ког Сиријци зову "Невеста пустиње".

Палмира је позната по остацима из римског доба, а својевремено је привлачила хиљаде туриста својим стубовима и храмом бога Бала. Од почетка сиријског сукоба у марту 2011, пљачкаши краду предмете из музеја, док су оштећени остаци древних грађевина.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxx

24.05.2015 22:38

Све је ово унапријед смисљено.Цак И пут куда треба да осваја исил даље. Све смисљено И зацртано,а пут обасјава свјетиљка ЦИА агенције.Све са циљем да оне који су покренули ово зло,приказу као наводне постењацине И спасиоце. Фуј..

ОДГОВОРИТЕ
Name

цорман

24.05.2015 22:45

лудаци

ОДГОВОРИТЕ