Преостале фирме из Српске селе се у ФБиХ

Највећи произвођачи и велетрговци најављују гашење фирми у Републици Српској и пресељењу сједишта и погона у Федерацију БиХ уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји Нацрт закон о порезу на добит чији је предлагач Владе РС, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Босна и Херцеговина 05.05.2015 | 09:11
Преостале фирме из Српске селе се у ФБиХ

Највеће преостале компаније у Републици Српској са којима је огорчене су Нацртом Закона о порезу на добит, прецизније чланом 21., којим се рабат, који улазе у пореску основицу, ограничава на максимално три одсто вриједности прихода од продаје.

„Хемофарм“ Бања Лука, једина фабрика лијекова у Републици Српској и највећа србијанска инвестиција послије „Телекома“, „Бањалучка пивара“ и највећа велетрговина фармацеутским производима „Интерпромет“ Нови Град, само су неке од фирми које упозоравају на катастрофалне посљедице предложеног Закона.

„Усвајање Закона са овим чланом довело би предузећа из Републике Српске у неконкурентан положај у односу на предузећа из Федерације БиХ. Закон о порезу на добит ФБиХ не познаје ограничење рабата, тако да се предузећа из Федерације могу прилагодити тренутним тржишним условима, при чему им дати рабат умањује њихову пореску основицу“, изјавио је данас за ЦАПИТАЛ Александар Веселиновић директор „Хемофарма“ једине фабрике лијекова у Републици Српској.

Предложени Закон о порезу на добит био би „кап која је прелила чашу“ стрпљења привредника у Републици Српској.

„Чак и прије овог нацрта Федерација је имала далеко повољније пореске законе, што је и довело до пресељена значајног броја фирми из РС у Федерацију које су, просто, искористиле предности које пружа тамошњи порески систем. С друге стране, нама у Хемофарму, а верујем и осталим привредницима, све чешће се поставља питање: „До када остајете у РС“? Искрено се надам да ће законодавац имати слуха и увидјети да ће предложени члан Закона неминовно довести до још веће неконкурентности фирми из РС у односу на фирме из Федерације БиХ“, упозорава Веселиновић.

Хемофарм Бањалука је једина фабрика лијекова у РС и један од носилаца цјелокупне фармацеутске индустрије БиХ. Око 200 радника, на 10.000 м2 производног комплекса, производи око 650 милиона таблета годишње и остварује промет од око 50 милиона КМ. Оснивач фабрике у Бањалуци је вршачки Хемофарм који је од 2006.  члан њемачке СТАДА Групе, једне од највећих генеричких фармацеутских компанија у Њемачкој.

 Највећа велепродајна фирма фармацеутских производа у Републици Српској „Интерпромет“ Нови Град са годишњим прометом већим од 70 милиона КМ и са више од 200 запослених радника, отворено најављује пресељење сједишта у Федерацију БиХ.

„Уколико овај Закон буде усвојен нама преостају само двије опције, гашење фирме или пресељења сједишта у Федерацију БиХ. На тржишту велепродаје фармацеутских производа ми се боримо са још 3-4 јака конкурента из Федерације БиХ око цијене која се разликује у пола процента. Овим Законом ми потпуно испадамо из игре, јер ћемо бити у знатно неповољнијем положају“, каже за ЦАПИТАЛ директор „Интерпромета“ Драган Пилиповић.

Он истиче да је и без овог закона готово немогуће борити се са компанијама из ове бранше чије је сједиште у ФБиХ, јер они долазе са дупло већег тржишта и на којем је повољнија пореска политика.

„За произвођача попут Бањалучке пиваре, накнадни рабат је једини начин да на неки начин, контролишу своје купце, стимулише продају својих производа, поврат амбалаже, као и наплату. Са сваким купцем се, унапријед, уговором и анексима уговора дефинишу услови, који морају испунити, попут плана продаје, чување производа и амбалаже у одговарајућим условима, поврат празне амбалаже, правовремено плаћање обавеза за купљену робу, да би могли остварили право на одређени рабат“, каже за ЦАПИТАЛ Мирјана Јовановић директор финансијско-информатичког сектора Бањалучке пиваре.

На пореском савјетовању које су са привредницима одржали представници Министарства финансија Републике Српске, како сазнаје ЦАПИТАЛ, као разлог ограничења рабата на три одсто, наведено је „поједностављење припреме пореског биланса и приближавање финансијском билансу“.

Међутим, овдје то конкретно није случај, јер се у финансијском билансу укупно одобрени попусти сматрају ставком, која умањује приход, а не само дио, као што се предлаже за порески биланс.

Стручњаци сматрају да су неоправдани и други аргументи којима Влада покушава да прогура ово законско рјешење.

Представници Министарства финансија рекли су привредницима да желе спријечити злоупотребе, јер се прекомјерним изданим попустима/рабатима фирме доводе до губитака, да се ово уводи због пословања са повезаним страним лицима у иностранству, те да се жели помоћи привредницима, које купци условљавају огромним рабатима (из контекста се могло закључити да Министарство финансија овде „циља“ на велике трговинске ланце).

Заиста, није јасно како ће се признавањем само три одсто накнадног рабата (рабат, који се издаје преко књижног одобрења, у односу на рабат, који се издаје на фактури) као расхода у пореском билансу ријешити било која од наведених ставки, сматрају економисти.

Они истичу да се рабатом у висини од три одсто од прихода од продаје не могу покрити сви трошкови логистике и дистрибуције. Треба имати у виду да дистрибутери сносе трошкове својих запослених, превозних средстава, објеката у којима послују, ризик наплате од малопродаје, итд. Да се сви ови трошкови могу покрити са само три одсто рабата, произвођачи би их сами сносили.

Друго, свака фирма појединачно одлучује колико вриједи услуга, коју за њу обављају њени купци и она зависи у потпуности од врсте производа и гране индустрије, у којој се послује. Уколико ту услугу вреднује искључиво унапријед (путем рабата на фактури), суочава се са врло великим ризиком да ту услугу не добије у складу са свим очекивањима.

„Мислимо да се врло лако може утврдити шта чини саставни дио пословања једне фирме, а шта су малверзације, којима се жели створити штета фирми или дозволити одлив вриједности у иностранство. Оно што посебно смета је то што оваквим опорезивањем власти сигурно неће спријечити тзв. условљавање висине рабата, која долази од купаца – то што ће нама порасти обавеза према држави сигурно неће спријечити било ког купца да тражи оно што сматра да му припада за његов рад“, истичу привредници.

„Увођењем ограничења на признавање накнадног попуста као расхода привреда се оптерећује. Сав накнадни рабат улази у пореску основицу као приход на страни купца у пуном износу – дакле, он је већ предметом опорезивања порезом на добит. Дио рабата изнад 3% (који, дакле, не умањује приход у пореском билансу) на овај начин ће постати пореска основица и на страни продавца, те је тај ниво “прихода” два пута саставни дио основице за обрачун истог пореза – пореза на добит, што нарушава конкурентност привредних субјеката из Републике Српске“, објашњава Мирјана Јовановић, директор финансијско-информатичког сектора „Бањалучке пиваре“.

Сет законски реформи које је Влада упутила у скупштинску процедури, умјесто најављеног олакшања привредног амбијента, могао би постати камен око врата већ посрнулој привреди. Уколико не буду слушали глас пословне заједнице, Влада ће закомпликовати пословање, и ово мало произвођача што је остало у РС, постаће неконкурентно и бити присиљено ставити катанац на капију. Реформе се проводе у сарадњи са пословном заједницом. Власт мора пронаћи други начин да спријечи трансферне цијене и сумњиво пословање са повезаним правним лицима.

Влада се пречесто користи принципом „лежећег полицајца“. Уколико не можеш пронаћи и казнити пар бахатих возача који брзо возе, поставиш „лежеће полицијце“ па казниш и оне возаче који поштују прописе, тако што ће убрзано потрошити амортизете, трап и гуме. Тај принцип је већ примијењен код ПДВ-а, уз образложење да се не може увести двије стопе ПДВ јер држава, ето, не може контролисати евентуалну утају.

Влада не смије кажњавати добре привреднике, јер тиме отворено признаје да није способна пронаћи и казнити лоше.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

снсд

05.05.2015 07:17

Браво Баја само их порезуј . На крај крајева треба неко да плати бајином сину свадбу, сиромах цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

05.05.2015 07:18

Ста се бринете,селите се и ви радници са фирмама у федерацију,тако цете бити сигурни да се богати у РС неце моци висе богатити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

05.05.2015 08:37

Радници се не селе него се отпусте, па се запосле нови из федерације, паметњаковићу...

Name

бањалука

05.05.2015 07:18

Вријеме је да неко поведе овај народ у русење ове власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

па добро

05.05.2015 07:20

Па добро свако иде гдје му је боље и лаксе. Има ли ико информацију: да ли је регистрација возила јефтинија у Федерацији или Брцком у односу на РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

05.05.2015 08:40

голф дизел 74кw све 425КМ у Фбих

Name

Ненад

05.05.2015 07:22

Ово се десава кад немамо ниста своје... ...само кад се сјетим како смо све сј..али за пар мјесеци - а градјено деценијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

05.05.2015 13:30

У биједним земљама као РС треба порез бити много низи.Тако би се направио бољи пословни амбијент за домаце фирме као и за страна улагања. Веци број радних мијеста и сви би плацали порез и самодоприносе. Оцито је да Тегелтија ради против РС.

Name

абц

05.05.2015 07:45

Да се најезис ста раде. Мозда је то И добро јер негдје мора да пукне овако се висе не мозе са лоповлуком. Па да испоцетка кренемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.05.2015 07:56

А да се одвојимо од ФБиХ и осамосталимо? Тако бисмо спријечили наше фирме да се селе тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметни

05.05.2015 09:19

како си ти само паметан... сад постоје двије опције а то је гасење фирме ил пресељење у Федерацију па ет ако се осамосталимо онда једина опција остаје ГАСЕЊЕ ФИРМЕ мангупе један!

Name

ма дај

05.05.2015 09:35

Несто контам,ако Баја овако настави неце му висе имати ко да гласа на референдуму...

Name

народ

05.05.2015 08:05

Влада зели да нестане Републике Српске.Ако нема фирми народ нема посла ста да се ради и од цега да се зиви у Републици Српској. Цудне ствари се десавају . Поставља се питање сто је то тако? Закљуцак логицан . То некоме одговара да ово ради сто не би требао. Брука. Народна мука.Влада се понаса као Мацеха ,треба домацински радити ,запосљавати и сколовати младост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

05.05.2015 08:07

Нису само власти криве,вецина фирми из Србије су страсни лицемјери!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

05.05.2015 08:43

ИСКЉУЧИВО је власт крива, фирме не интересује политика него да ли могу профит да остваре.

Name

Рабат

05.05.2015 08:09

Иако нисам уопште у том сектору, игром случаја препознајем зашто страх. Нормално маx 3% рабата не би требало бити никакав проблем, једноставно формирате у старту праву цијену за производ и то је то, никакви рабати нису потребни. АЛИ, апотекарски лоби увијек накнадно тражи књижња одобрења са рабатима, да би избјегао ограничења максимално допуштених маржи на лијекове. Тако нпр. Аспирин купи за 3 КМ, продаје за 3,30 КМ а од добављача тражи рабат од 1 КМ на оне 3 КМ које су му фактурисане...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

05.05.2015 12:05

Непозњес друзе материју,зна се како се књизе додатни рабати

Name

мирко

05.05.2015 08:22

Мицо или Боскееее??

ОДГОВОРИТЕ
Name

др Дабиц

05.05.2015 09:54

моја Бања Лука и Мањаца су за комаданта Мајевицке бригаде ипак смо ми Краисници ратницки нартод,а Мицо не само да има као и Доктор вецу харизму политицара,доказали се људи у рату,имају изборну базу и харизму. ОЦЕМО ПРОМЈЕНЕ

Name

Саво

05.05.2015 08:34

Па ови су изгубили сваки компас, докле висе мислите да ударате по привреди.... Имали сансе да се смање плате дрзавној администрацији за 20% и да се отпусти 30% јос нерадника из исте. И наравно смањите корупцију и криминал истих дрзавних циновника и директора јавних предузеца (Посте РС, ЈФ ЗДравства, Електропривреде...) за само 30% па цемо имати за измиривање будзета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нло

05.05.2015 12:58

Друзе, да правимо партију? То сто си написао плус пар ситница су нам основа програма.

Name

не вриједи

05.05.2015 22:46

Да су имало размисљали цобани ми не би били сад гдје јесмо, цобани само постују завртање усију тј јза.

Name

Црни Груја

05.05.2015 08:39

И треба да се селе тамо гдје су бољи услови пословања. Нико није луд да плаћа рекет овим нашим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

05.05.2015 08:43

Алај волим овај резим Додик и Зељка РС русе,а ја лезим!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

у посљедњој фази

05.05.2015 08:47

Хоце активисти са батинама и кесом ици од фирме до фирме и скупљати готовину за савог сефа бас као у мафијаским дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

05.05.2015 08:49

Таман кад сам мислио да не може горе кад оно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прст на чело

05.05.2015 09:44

"Чак и прије овог нацрта Федерација је имала далеко повољније пореске законе, што је и довело до пресељена значајног броја фирми из РС у Федерацију које су, просто, искористиле предности које пружа тамошњи порески систем." Напријед Баја, напријед Кончита, напријед СНСД! До 2018. ћете у РС-у - када "прогласите" "самосталност" - остати само ви. А ти народе гласај и даље за исте. Један паметан човјек (њемачки комуниста Бертолд Брецхт) је лијепо рекао "Најгора од свих врста неписмености јесте политичка неписменост. Политички неписмена особа не чује, не говори, не учествује у политичким дешавањима. Она не зна да трошкови живота, цена пасуља, рибе, брашна, станарине, ципела, лекова, зависе од политичких одлука. Политички неписмена особа је толико глупа да је поносна и буса се у груди говорећи како мрзи политику. Тај имбецил не зна да се из његовог политичког незнања рађа проституција, напуштена деца, и најгори од свих лопова: лоши политичари, корумпирани и поткупљени од стране локалних и мултинационалних компанија."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

05.05.2015 10:01

Ста хоцете,ово је демократски изабрана власт. Народ је гласао за ове,нису силом досли. Тразили сте, ево вам га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уцитељица за енглески

05.05.2015 10:04

Гарант не зна ни ста је трзисте ни ста су му детерминанте ни каква све пореска политика има ни кад се користи а да не казем да не зна за ове непореске приходе. Ал неко то код ње тамо.зна и то јако лосе не знају људи да кад узимас минимално од 300.000 је вазда висе него дупло од 200.000 јер ако ових 100.000 остану без поала урусице се систем. А да не казем да ова влада има неке визије ста зели постици са овим мозда висе пара у будзету па сад је по будзета на благајницким записима и кредитима ово би била кап у мору а растјерала би и ово мало радецих фирми. А и Енглески јој користи бас пуно ни њу ни Бају није примио нико озбиљан са стране вец мјесецима а теско и да це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

05.05.2015 11:28

Бујрум, сви у Федерацију сад мозете видјети како је стање у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руле

05.05.2015 11:31

Свим срцерм желим да се тај закон усвоји. Живио ГОСПОДИН МИЛОРАД ДОДИК, ваш доживотни Предсједник, једини "бранилац" РС-ке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

05.05.2015 11:50

Како ли је тек у ФБиХ кад је у бољем дијелу Босне и Херцеговине овако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Марко

05.05.2015 11:53

Па одвоји се ко ти брани И Баја се одваја годинама па никако да се одвоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зв

05.05.2015 14:27

Неки су се већ одвојили, али од мозга.

Name

јгз

05.05.2015 20:14

Ма он само трабуња , воли он Босну висе од пола босанаца.

Name

всс

05.05.2015 12:08

Само код Срба влада оволика негативна селекција. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.05.2015 12:32

Капитал иде гдје има профита.Некад и новинари измишљају разне теорије завјера.Понекад се питам са сумљом у стручност појединих новинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми у РС

05.05.2015 13:10

Јесмо наивни кад су нас комсије из Федерације звали да гањамо своја права нама су говорили хоце да вас преваре да укинемо РС ста сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сути и трпи

05.05.2015 16:50

... ето ста!

Name

Енес

05.05.2015 14:18

Знају гдје им је боље, зато се и селе у ФБиХ. Нек се захвале Милокраду и осталим политицарима. Зао ми је народа, да тај лоповлук трпе. Јос кад цитам да це Додо 400.000 КМ платити сину свадбу. Доста је висе са лоповима сто краду дрзаву и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШВЕДСКА

05.05.2015 19:36

ШТА ХОЋЕ ОВАЈ НАРОД, ДА ЈЕДЕ, А ДА НЕМА ПОРЕЗА, ТРЕБАЈУ БИТИ 100 ОДСТО, ПА ДА БАР У ТОМЕ БУДЕМО КО РАЗВИЈЕНА ЕВРОПА, ШВЕДСКА НА ПРИМЈЕР. ШТА МИСЛИТЕ МИ БЈЕЖИМО КО БЈОРН БОРГ ОД ВЕЛИКИХ ПОРЕЗА. МИЛИНА ЈЕДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

05.05.2015 20:17

А онда, идући за послом, и народ ће се из РС преселити у ФБиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

фбих

05.05.2015 20:37

Немој их вамо нека остану у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

05.05.2015 20:39

Додик & Цо уместо да глобе сиротињу и раднике на минималцу, треба да размисле какве користи имају од уплаћивања оноликих пара у заједнички буџет за ону смејурију од оружаних снага и прегломазни бирократски апарат у федерацији, тужилаштво, сипе и остале глупости који ионако пола не раде ништа, пола наносе штету Србима, а они што стварно нешто раде на нивоу статистичке грешке

ОДГОВОРИТЕ
Name

федерајлија

05.05.2015 20:41

Неце овакав порески систем остати дуго ни код нас у Федерацији,нема сансе.Ко це да се клади.Зато нека приватници из РС не зуре са пресељењем фирми у Федерацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

06.05.2015 08:32

Идући за послом и народ ће да се из РС пресели у ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.05.2015 10:52

Баја је у праву.Сконто да нам је национализан храна,па му зато фирме не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЉИ ЕНТИТЕТ

06.05.2015 16:11

КАКО ТО У СРПСКОЈ СИЈА СУНЦЕ 24х----РЕКАО ПРЕДСЈЕДНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

06.05.2015 20:31

А ТИ БУ...О ИЗ ШВЕДСКЕ, НЕ ЛУПАЈ ГЛУПОСТИ, ТИ СИ ЈЕДАН ОБИЧНИ СНСД УВЛАКАЧ!

ОДГОВОРИТЕ