Да ли живите живот какав желите?

Несвесно, можда, увучени сте у свакодневицу која вам не делује аутентично или није нешто о чему сте сањали. Ево начина да то исправите...

Занимљивости 27.04.2015 | 11:05
Да ли живите живот какав желите?

Да ли сте се икада осврнули на свој живот - стан, посао, пријатеље, дечка - и помислили „Како се ово догодило?“ Можда вам се не свиђа да погледате истини у очи, али можда сте прихватили први посао који вам је понуђен после факултета и то је разлог због чега вам се сада чини да вам је позив права ноћна мора. Или је вашем дечку био потребан неко са ким би поделио трошкове станарине, па сте се ви уселили код њега. И некако вам се чини да вам се ствари дешавају без контроле, уместо да ви вучете животне потезе.

То је феномен који неки стручњаци називају „плутање“. „Плутање“ се дешава када дозволите да околности или други људи одлучују уместо вас. А то је, само по себи, одлука која може да вас учини несрећном. Наравно, имате среће што сте запослени, обожавате да се ушушкате поред дечка сваке вечери и ваш нови стан је прилично кул... Али временом, ове прилично добре ситуације могу да изазову незадовољство. Што сте дуже у томе, више ћете се осећати као заробљеник у животу, који као да није ваш. Да ли вас носи струја?

Најтежи део је да откријете да ли живот, којим сте можда и задовољни, представља резултат „плутања“. Али важно је да то спознате док сте још у позицији да лако повратите контролу, пре него што се заглавите на послу који мрзите... или нешто горе. „Плутање“ води до кајања. Када нисте искрени према себи, пропуштате прилике и искуства који би могли да вам донесу богат, испуњен живот.

Па како да постанете искрени према себи? Предлажемо два једноставна теста. Прво, присетите се неколико великих одлука које сте донели. Ако је ваш посао, место где живите или рецимо веза, последица туђих одлука, онда „плутате“. Још једна ствар на коју би требало да обратите пажњу: како одговарате на свакодневне позиве. Да ли често користите фразе као што су „Зашто да не?“, „Могла бих!“ или „Могло би да буде забавно“? Ови одговори су знаци упозорења који указују да је ваш мозак подешен на „плутање“. Преузмите кормило

Није вам потребан тотални преокрет како бисте се вратили на прави пут. Штавише, када схватите шта се дешава, чак и мале промене у начину на који се носите са свакодневним ситуацијама могу да промене вашу перспективу и врате вам навику да преузимате контролу над животом. Када постанете свесни да „плутате“, имаћете прилику да откријете шта заправо волите и желите, тако што ћете променити једноставне обрасце понашања. Искључите се са аутопилота уз помоћ следећих шест трикова

• Замените фразу „Свеједно“ са „Желим/Мислим да/ Осећам да...“

Било да одговарате на питање колегинице где желите да ручате на паузи или на мамино пропитивање о свом петогодишњем плану у вези са професионалним циљевима, приморајте се да кажете - и откријете - шта заправо желите.

• Недељу дана се будите један сат раније

Додатно време искористите за вежбање, уживање у сласној кафи с млеком или погледајте филм који никако нисте стигли. Суштина је да ћете радити ствари зато што ви то желите, а не зато што морате.

• Дешифрујте свој „ФБ Фид“

Понекад се дешава да плутате зато што ни сами нисте свесни шта желите од живота. Ево једног интересантног експеримента: следећи пут када откријете да вас изнервира неки „неwс-феед“ пост, запитајте се зашто сте љути. Превазиђите негативне емоције и можда ћете открити да је то што вас узнемирује заправо нешто што и сами прижељкујете.

• Региструјте се на “Пинтерест”

Стручњаци кажу да је креирање табли, на којима су прикачене ствари које вас инспиришу, делотворно зато што дајете себи простора да откријете шта вас заиста узбуђује.

• Прикључите се некој групи

Часови плеса, сат времена пливања, пријава на квиз знања... не размишљајте, само учествујте. Управо ова непланирана искуства ће вам помоћи да откријете у чему уживате.

• Почните да пишете блог

Писање о свом дану и качење слика ствари које сте видели и радили је опипљив начин да постанете свесни пролазности времена, а стручњаци кажу да је то важно за процену образаца у вашем понашању. Видећете колико сте постигли и схватићете да поступци имају реалне последице.

Извор: Супер жена

Коментари / 0

Оставите коментар