Јавна предузећа под политичком контролом

Јавна предузећа и даље су под политичком контролом партија и на тај начин су један од највећих ризика за нетранспарентност и корупцију у јавном сектору, слаже се већина стручњака.

Босна и Херцеговина 24.04.2015 | 21:00
Јавна предузећа под политичком контролом

Душко Шњегота, главни ревизор Републике Српске, истиче да је потпуно јасно да се људи који се налазе у руководству предузећа бирају по партијској линији. Он је истакао да је од прошле године постала законска обавеза да ревизија чешће и детаљније "чешља" пословања јавних предузећа, подсјетивши да је прошле године провјерено пословање њих десет и да је ове године планирано исто толико.

"То је сада редовна пракса, али да бисмо уочили трендове, потребно је да прође још мало времена. Што се тиче пропуста, они су стандардни - непоштовање прописа при запошљавању, стандардно се прича о проблемима са јавним набавкама и негативним резултатима пословања", рекао је Шњегота.

Вехид Шехић, предсједник невладине организације "Форум грађана Тузла", истиче да су странке интересне групе које се не праве на програмским начелима, него да се преко њих превасходно води борба за контролу над јавним предузећима.

"Афере у сусједним земљама показале су кроз судске одлуке да се често јавна средства слијевају у буџете политичких странака на криминалан начин, али и то да се ухљебљују они који су на неки начин задужили политичку странку", нагласио је.

Ивица Ћавар из "Центара цивилних иницијатива БиХ", рекао је да ће БиХ постати европска земља када се на чело јавних предузећа буду бирали најстручнији и најспособнији кадрови.

"Наравно, врло је тешко доћи до тог циља, али није немогуће, уколико истински жели добро овој земљи и уколико је власт спремна, али не само декларативно, одрећи се било каквих страначких или особних интереса због јавног интереса грађана, који су јој повјерили да у њихово име управља јавним добрима. Увјерен сам да ће то вријеме доћи, прије или касније, и од тога циља се не смије одустати", рекао је он.

Антон Касиповић, министар правде Српске, који је данас организовао састанак Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције, рекао је да ће се као министар залагати за енергичну и досљедну борбу против корупције, а сваки покушај политичког утицаја за који Министарство правде буде имало аргументацију ће бити спријечен.

Упитан да ли Влада има план за борбу против политичког утицаја и управљања јавним предузећима, чији се ресурси онда користе у партијске сврхе, Касиповић је рекао да врста нежељених утицаја да челни људи у предузећима одговарају само партијама које су их изабрале више не постоји.

"Поједностављени начин гледања да неко одговара само суду своје партије, то је иманентно неким другим системима и четвртој деценији прошлог вијека. Одговара се институцијама према закону и на основу утврђеног учињеног или пропуштеног дјела. Начин да неко може посматрати да је заштићен тиме што је члан неке партије, то једноставно није прихватљиво", рекао је Касиповић.

Он је истакао да је природно да политичке партије имају настојање да након освајања власти спроводе своје политике кроз утицај на предузећа, али да институције морају бити и стручно и кадровски оспособљене да спријече злоупотребе.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

допуна навода

24.04.2015 20:13

и Јавне установе су десет година под политичком контролом, бирају незналице, политички подобне за директоре установа. За то струка зна, али ништа није у стању поправити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

24.04.2015 21:07

Постављање партијаша по политичкој линији за директоре јавних предузећа кривично је дјело. Иако сви знамо да је тако, све партије то јавно раде, годинама. Ништа се не крије. Страшно је докле је ова септичка јама догурала. Јама одавно прелијева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

24.04.2015 21:15

Корупција у јавним предузећима је неиздржива. У тим предузећима је све наопако, власт треб отјерати и почети уредјивати ову септичку јаму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

24.04.2015 21:30

Сваста реце овај Касиповиц!!! Какав просли вијек он помиње када зна да су директори скола, за вријеме његовог министровања просвјетом, постављани управо странацком а не струцном линијом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

25.04.2015 05:24

Није тацно да су само 10 година под контролом партија,то је наследјено из комунизма,само сто су тада колико толико домацински управљали,а сад багра само ради по систему спрзене,земље,после њих само стецај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

25.04.2015 05:52

Ниста се код нас неце промјенити док је свијест народа оваква.Док год будете цитали да је тамо неки министар запослио своје дијете,а народ правдао да је то нормално,док се краду милиони а народ говорио да је тако и у окрузењу ниста од промјена.Кад народ прихвати да је сасвим нормално да један министар због прекорацења овластења злоупотеби слузбену картицу у приватне сврхе у вриједности 700 Еура и да за то мора дати неопозиву оставку( као у Сведској)онда це бити напретка.Тко доцека нека прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.04.2015 10:14

Од 1997 год. политика диктира и поставља своје кадрове.Нажалост,чак и у покопна предузећа политика бира своје послушнике. Значи,ништа ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.04.2015 12:13

Да се случајно ова владајућа клика добровољно одрекне јавних предузећа то би била њихова пропаст. То је очит примјер у Требињу док год запошљавају партијске послушнике у енергетски сектор СНСД је у огромној предности над осталим странкама.Због тога ће прије падати сјекире са небеса него да се Црвени кмери одрекну добровољно јавних предузећа.Срећом има у коалицији са Црвеним кмерима и осталих тако да има превише гу...а, а премало фотеља, па је могуће да дође до конфликта унутар те коалиције.Први је министар Ђокица који није ни одлежао своју правоснажну затворску казну већ се крије иза имунитета, а има их охохо

ОДГОВОРИТЕ