Гоогле планира да лансира хиљаде онлине балона

Пројекат Лоон жели брзу интернет везу да омогући балонима, а у видеу наводе да сада могу остати и 100 дана у ваздуху и да их могу производити много брже.

Информационе технологије 21.04.2015 | 10:08
Гоогле планира да лансира хиљаде онлине балона

Гооглеов пројекат Лоон већ је неколико година у развоју, а за разлику од Фацебоокових дронова, они интернет до недоступних подручја желе да доведу балонима. Пројекат су тестирали изнад Новог Зеланда, а сада га желе проширити на много више земаља.

Балони лете на висини од 20 километара и користе софтвер уз помоћ којег знају где морају да пошаљу одређени балон, у зависности од струјања ваздуха. За разлику од 2013. године балони данас могу остати у стратосфери и до 10 пута дуже, а многи су у ваздуху били и више од 100 дана. Рекорд је, кажу у Гооглеу, био 130 дана. Развили су и аутоматски систем, који им омогућава да лансирају балоне много брже.

"Циљ пројекта је довести интернет до двоје од троје људи у свету који га још немају," каже Мајк Касиди из Гооглеа. Додаје да се приближавају тренутку у ком ће моћи да лансирају хиљаде балона. Услугу тестирају и у Аустралији и Јужној Америци, а с оператерима сарађују како би балонима омогућили ЛТЕ везу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар