Ево шта се заиста деси када умремо

Године истраживања, развој науке и свакодневно људско искуство помогли су нам у откривању света, дали су нам одговоре на досад неодговорена питања, али једно је питање остало прекривено велом тајне.

Занимљивости 21.04.2015 | 10:02
Ево шта се заиста деси када умремо

Што се догоди када умремо? Истраживачи који покушавају огонетнути ову мистерију не могу се сложити који орган ради најдуже. У тренуцима пре смрти средишњу улогу игра срце, тако барем каже генерално прихваћено веровање, док новија истраживања тврде да пре него што наступи смрт мозак шаље масу сигнала срцу који потом узрокује неопозиво оштећење органа и његову смрт. Када су научници блокирали те сигнале, срце је дуже живело. Ко је јачи? Срце или мозак?

Док научници не утврде чињеничне податке, остаје нам само да верујемо у приче оних који су умрли, а онда се поновно вратили у живот.

Њихова искуства могла би да се поделе у три категорије. Прва категорија је она у којој људи који су доживели клиничку смрт нису осетили баш ништа. Не знају ни где су били, ни шта им се догодило. Знају да су заспали, а онда се пробудили. У другу категорију спадају они који су видели "свјетло" или се сусрели са другим људским бићем. Трећа група људи су они који су осетили како излазе из тела, а потом су лебдећи могли да виде сами себе и остале који су окруживали тело.

На друштвеним мрежама је покренута тема у којој људи пишу о својим искуствима са смрћу.

"Лежао сам на болничком кревету, гледао у монитор који је кренуо да пишти, сећам се лица доктора који су стајали поред мене. Осећао сам како расте напетост и да су у паници због нечега, али нисам разумео шта се догађа. Све око мене је постало магловито, а онда се све претворило у црнило. Ничег није било. Било је невероватно мирно. Осећао сам спокој. Следеће чега се сећам је како отварам очи и чујем како доктор говори 'Имамо га'", казао је човек који је искусио смрт.

"Срушила сам се једног дана на часу. Престала сам да дишем, а крв је престала да тече мојим венама. Осетила сам како падам у дубину без дна. Ухватила ме је паника, у себи сам вриштала и тражила помоћ. Ускоро су ме оживели, али не сећам се тачно тренутка када је смрт наступила", написала је једна девојка.

Због предозираности хероином, један је човек умро, а онда је, како каже, осетио да спава, без сна.

"Срушила сам се приликом радног састанка. Кажу да сам умрла. Једино чега се сећам је сат времена пре тог несрећног догађаја, а следеће сећање које имам је оно када сам се након два дана пробудила из вештачки изазване коме", стоји у још једном сведочанству.

"Чисто, савршено, неометан сан без снова", описао је још један човек.

"Сећам се вожње у возилу Хитне помоћи, али осећај као да не потиче из мог тела. Дефинитивно најчуднији осећај који сам искусио. Било је као да сам у сну, али сам могао да видим своје тело, без свести. Видео сам особље болнице које ме је сачекало, људе које до сада никад нисам видео. Били су одевени у зелено. Сећам се њихове боје косе и изгледа. Када сам се пробудио, потражио сам их и пронашао", стоји у једној објави.

"Стајала сам испред великог белог зида, зида светлости. Зид се простирао горе, доле, лево и десно, докле год је мој поглед сезао. Следеће чега се сећам је буђење у болници."

"Био сам на непознатом месту. Око мене се ширила густа магла. Угледао сам пријатеља с којим сам у том тренутко био у свађи. Пришао ми је и почели смо да разговарамо. Сећам се, рекао ми је како још није време да одем, да се морам трудити. Требало је да му обећам како нећу одустати од борбе за живот. Безпоговорно сам обећао, а онда у тренутку био враћен у своје тело", написао је један од сведока који је окусио смрт и повратак у живот.

"Не сећам се никаквог осећаја лебдења, никаквог светла или преминуле породице. Сећам се болнице коју сам гледао из угла из ког је немогуће гледати са земље и тела. Сећам се да сам био љут јер нико није желио да ми одговори на постављена питања", стоји у објави.

"Видела сам, не знам како описати, видела сам ништа. Мрачну и дугачку празнину, али сам имала осећај као да је све у реду, без проблема, без осећаја страха и слично."

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар