Анализа: Могу ли Лејкерси опет на врх НБА лиге?!

Лос Анђелес Лејкерси, други најтрофејнији тим у историји НБА лиге, иза себе имају најгору сезону од постојања франшизе, основане у Минеаполису 1947. године. "Језераши" су у протеклој сезони, својој 67, остварили само 21 победу на 82 утакмице, што је тек 25,6% победа, за 0,8% слабије од скора Минеаполис Лејкерса из сезоне 1957/1958 (19-53). Лејкерси су својим четвртим најгорим скором у историји први пут од 1976. године две сезоне у низу без плеј-офа. То је превише за тим који поседује 16 титула.

Кошарка 19.04.2015 | 00:00
Анализа: Могу ли Лејкерси опет на врх НБА лиге?!

"Ово ми баш не прија, не свиђа ми се призвук тога. Али ће бити велика прича када преокренемо ситуацију", уверен је у повратак великана тренер Лејкерса Бајрон Скот, троструки НБА шампион.

"Ово су Лејкерси. Неће ово дуго трајати", оптимиста је и крилни центар Карлос Бузер, који је као велико појачање стигао летос у Лос Анђелес.

Шта навијачи Лејкерса, које су Вилт Чемберлен, Џери Вест, Карим Абдул-Џабар, Меџик Џонсон, Шекил О'Нил, те Коби Брајант навикли на константне успехе из године у годину, могу да очекују следеће сезоне?

Актуелну су Лејкерсима пре свега уништиле повреде, па прво се уздају у крај агоније која је постала уобичајена прича за "пурпурно-жути" тим из Стејплс центра.

Играчи великана из Лос Анђелас су због повреда пропустили укупно 339 утакмица ове сезоне, а међу њима је била и прва звезда тима Коби Брајант, који је ове, као што ће и следеће сезоне, зарадио 25 милиона долара.

Поред Кобија, Лејкерси су због повреде остали и без прошлогодишњег седмог пика, момка од кога се очекује да буде будућност тима Џулијуса Рендла, док ветеран Стив Неш није успео ни да почне сезоне, током које се предао и пензионисао. Слична ситуација је била и прошле сезоне, када су играчи због повреда пропустили 319 утакмица.

Друга ствар је предстојећи драфт 25. јуна, који ће као и прошле године обиловати талентима, а Лејкерси би могли да имају један од највиших пикова, те још један у првој рунди.

Власник Џим Бас и генерални директор Мич Купчак мораће да надмаше себе како би надокнади све промашаје из претходних сезоне, а истакли су се неуспеси у покушају да се доведе Крис Пол и одлазак Двајта Хауарда, те катастрофалан трејд за Стива Неша.

Лејкерси би због доласка Канађанина могли да остану без пика прве рунде, јер ако не добију једног од првих пет избора, препустиће га Филаделфији, одакле је стигао Неш пре три године.

Американси су израчунали да Лејкерси као четврти најгори тим лиге имају 38% шанси да добију једног од прва три пика, али и 16% да остану без избора уопште.

Ипак, наду улива то што Лејкерси поседују право на избор Хјустон Рокитса, који ће због одличног скора (трећи у лиги), бирати пика на крају прве рунде, те њихово лично право на 34. избор.

Трећи адут "језераша" је богата понуда атрактивних слободних играча предстојећег лета. И поред Брајантових 25 милиона долара, Лејкерси имају довољно простора у "селери кепу" да доведу неког суперстара.

У оптицају ће између осталих бити Леброн Џејмс (избор играча), Ламаркус Олдриџ, Кевин Лав (избор играча), Марк Гасол, Двејн Вејд (избор играча), Пол Милсап, Ал Џеферсон (избор играча), Грег Монро, Ражон Рондо, Брук Лопес (избор играча), Рој Хиберт (избор играча) уз још неколико занимљивих ограничених слободних агената (Кавај Ленард, Џими Батлер...).

Највише се спекулише о Ронду...

Што се тиче актуелног састава, најважнија ствар је што ће Коби Брајант бити потпуно здрав (тренутно диже тегове на Хавајима), очекује се повратак и Рендла, а Бузер има довољно искуства да поред њих додатно појача тим.

Повреде првих звезда искористио је прошлогодишњи избор из друге рунде Џордан Кларксон. Просечно је бележио 16,9 поена уз 3,5 асистенција, те без већих одступања играо углавном константно добро и задобио огромно поверење тренера Скота. Поред њих, више него солидна подршка се очекује још од Џеремија Лина и Ника Јанга.

"Сви знате да ће Брајант бити потпуно здрав за следећу сезону. То ће бити велика ставар за младе играче нашег тима, јер ће моћи да уче од најбољег", сматра Скот.

Да ли ће Лејкерси следеће сезоне успети да преокрену ситуацију? Може ли Коби Брајант и даље да доминира у НБА лиги? Који играч би могао да унесе револуцију у редовима "језераша"?

Коментари / 0

Оставите коментар