Секс у замјену за посао и кредит

БиХ је према последњим истраживањима најкорумпиранија земља у региону и у врху европских земаља на овој неславној листи, а као средство "подмићивања" све чешће се користи секс уместо новца!

Босна и Херцеговина 01.04.2015 | 15:45
Секс у замјену за посао и кредит

Ово су подаци до којих је у свом истраживању дошло Удружење жена судија у БиХ и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), који упозоравају да се о такозваној сексуалној корупцији мало зна јер углавном остаје у "сивој зони".

Истраживања показују да је сексуална корупција укорењена у готово свим сферама друштва, али и у државним институцијама, министарствима, па чак и у правосуђу и полицији!

Понижавајућа "понуда"

Жртве су изнеле бројна искуства од тога да су им сексуалне услуге тражене у полицији, као и да су оваква непријатна искуства имали са професорима приликом полагања испита, одласка на инструкције, покушаја запошљавања у јавној управи и слично.

- На сваком састанку управног одбора и на сваком пословном ручку, све се понављало, и тако већ осам месеци! У последње време ме зове и на кућни број. Размишљам о томе да се преселим, али немам где. Самохрана сам мајка и тај посао ми је живот и егзистенција - стоји у једној од бројних исповести које је прикупило Удружење жена судија у БиХ у истраживањима о сексуалној корупцији у БиХ.

Такође, у БиХ су забележени и случајеви да банкарски службеник од клијенткиње захтева секс у замену за погодности приликом одобравања кредита, или примери сексуалне корупције у министарствима како би се омогућиле погодности код јавних конкурса, тендера и слично.

- Сексуална корупција појављује се у готово свим подручјима живота и деловања. То је један од најчешћих облика сексуалног насиља, који се најлакше толерише и за који већина законодавстава нема механизам санкционисања - наводи се у поменутом истраживању.

До оваквих застрашујућих прича дошао је и Пресс, а наша саговорница, 33-годишња Бањалучанка С. Б., испричала је своје непријатно искуство које је имала са директором једног јавног предузећа.

- Отишла сам на разговор за посао и већ приликом првог контакта приметила сам његове непримерене погледе и одмеравања. Није оклевао да почне и са сексуалним инсинуацијама иако смо се знали врло кратко. Након неколико дана је рекао да за посао никада не би тражио новац, али да би ми пружање сексуалних услуга олакшало могућност да се ту запослим. Осећала сам се понижено и дигла руке од свега, али никада то никоме нисам пријавила - испричала је наша саговорница.

Злоупотреба положаја

Стручњаци истичу да се случајеви сексуалне корупције морају пријављивати како би били процесуирани, што је веома важно како због подизања свести јавности, тако и због друштвене осуде ових дела која треба да буду препозната као друштвено неприхватљива. Према постојећем кривичном законодавству, за кривична дела полног односа или обљубе злоупотребом положаја, предвиђене су казне од пет месеци до пет година.

Судија Адиса Захирагић из Удружења жена судија у БиХ нагласила је да је код сексуалне корупције неопходно да се фокусира на идентификовање, пријављивање и процесуирање ове појаве која жену ставља у позицију жртве некога ко обавља друштвену функцију и од чије одлуке зависе њена права, било да се ради о радној средини, државној институцији, правосуђу или образовним установама.

- Важно је направити разлику између сексуалне корупције и мобинга, односно сексуалног узнемиравања - истакла је Захирагићева.

Извор: ПрессРС

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

xy

01.04.2015 14:13

Увијек се жене представљају као жртве, све више су оне управо актери, једноставно, све у име каријере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

агенција

01.04.2015 14:17

Нема код нас у Влади РС, кад смо сви фамилија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

робна размена

01.04.2015 14:59

Па људи овдје нема силе,кад је вец дајес онда гледај да је сто боље продас.Па нецес у њој купус кисалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

01.04.2015 15:06

СВАКАКО ТЕМА ЗА ОЗБИЉАН ПРИСТУП ОВИМ ПОЈАВАМА, АЛИ НЕ МОЗЕ СЕ НА БАЗИ РЕКЛА-КАЗАЛА, ДОНОСИТИ ОЗБИЉАН СТАВ. ОСУДЈУЈЕМ СВЕ ВРСТЕ НАСИЉА... КАО И У СВЕМУ УВИЈЕК ЛИЦНО ДОПРИНЕСЕМО ЛОСЕМ ДОГАДЈАЈУ. КАНДИДАТКИЊЕ СВАКАО БИ ТРЕБАЛЕ ПРИСТОЈНО БИТИ ОБУЦЕНЕ, ЈЕР ЛИЦНО САМ ВИДЕО 15 КАДИДАТКИЊА У ЈЕДНОЈ ФИРМИ КОЈЕ СУ ДОСЛЕ НА РАЗГОВОР САМО 1 ЈЕ ПОСЛОВНО - ПРИСТОЈНО ОБУЦЕНА, А ОСТАЛЕ СУ ИЗГЛЕДАЛЕ КАО ДА СУ УПРАВО ИЗАСЛЕ ИЗ НОЦНОГ БАРА......... НАЗАЛОСТ ИСТИНА. СВЕ ЈЕ ДЕО КУЛТУРЕ......ТЈ. СВЕ ЈЕ КУЛТУРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

01.04.2015 15:22

За све је потребно двоје.Они који су одбијени имају своју верзију,а они који се запосле не орзнају да су злостављани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докле

01.04.2015 15:23

Па цега се бојис да именујес мајмуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука Патриота

01.04.2015 15:53

Направите анинимну анкету у згради владе РС, тако званом БЛ борделу. Биће вам јасно да је то наша стварност. Наравно, част изузетцима има тамо и поштених жена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

01.04.2015 16:04

Која је то земља у Европи која је корумпиранија од БиХ, дајте њено име....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА ЗИВА

01.04.2015 16:07

ТАЦНО ЈЕ ДА СЕ ЗА ПОСАО И ДРУГЕ СТВАРИ ТРАЗИ СЕX ОД ЗЕНА ДЕВОЈАКА КОНОБАРИЦА ... ТАЦНО ЈЕ ДА СУ ЗЕНЕ УЦЈЕЊЕНЕ ПО ПИТАЊУ ТОГА... ТАЦНО ЈЕ ДА ОТАЦ РОДИТЕЉ ПОКУСАВА ДА ОБМАНИ СВОЈУ ЦЕРКУ...С ВАСТА СЕ ДЕСАВА ДАНАС... ТАЦНО ЈЕ ДА ПОЛИЦАЈЦИ ТО ПОКУСАВАЈУ И РАДЕ ..ТРЕБА ЗЕНЕ ЗАСТИТИТИ ОД ТЕ КОРУПЦИЈЕ ЗЛИХ ЉУДИ АЛИ ТРЕБАЈЕ И КАЗНИТИ АКО СЕ НАМЕЦЕ НАМЕРНО РАДИ ПОЛОЗАЈА..ТРЕБА ЗЕНА ПРИЈАВИТИ СЛУЦАЈ А НЕ ЦУТАТИ...ЗА НОСЊУ СВАКЕ ЗЕНЕ УПРАВУ СУ ДА СЕ НОСЕ ЛЕПО И СЕXИ ЛЕПО ЈЕ ВИДЈЕТИ И ПОНОСИМ СЕ ТИМЕ НАРАВНО НЕКА УЗИВАЈУ У СВОЈОЈ ОДЈЕЦИ ЛЕПОЈ... ПОЗДРАВ СВИМ ЗЕНАМА ОВОГ СВЕТА ..А МУСКАРЦИМА ПОРУКА..БУДИТЕ МАЈСТОРИ И ОСВОЈИТЕ ЗЕНУ ЛЕПИМ ПУТЕМ ДАБИХ УСПЕЛИ У СВОЈИМ НАМЕРАМА..ЉУБАВ ЗА ЉУБАВ А НЕ ..ЉУБАВ ЗА ПОНИЗАВАЊЕ И УЦЕНУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

контра

01.04.2015 17:50

Јел има обрнутих ситуација Да се И ја пријавим БиХ пуна зена а мало мускараца И јос уцјењују за сеx. Умјесто да буде обрнуто тј.КОНТРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.04.2015 18:18

Насе је да тразимо а до зена је хоцел дати или не. Засто се све гледа кроз призму запосљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

робијас

01.04.2015 20:22

Кад се нема новца јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цанцианиангело

24.04.2018 12:33

Поздрав Окренем се све особе у потреби за своје фаитпарт који не одобравају кредите новца од 5000 € за 5 милијуна еура за све особе у стању отплаћивати уз каматну стопу од 3% на годишњем нивоу и рок од 1 до 15анс, овисно о количини затражио. Ја лефаис у сљедећим подручјима: - финанцијске позајмљивање хипотека кредита-кредит за инвестиције-ауто кредита консолидације дуга-кредит искупљење-особни кредит - ви сте заставицом ако сте стварно у невољи, молимо пишите на мене за више информација. Молим да ме контактирате путем поште: Цанцианиангело55@Гмаил.цом WХАТСАПП: + 22963048841

Name

ЖИКА Ж

02.04.2015 08:31

ТРГОВИНА ЈЕ НАЈ ПОСАО! ТРГУЈЕ СЕ СВИМ И СВАЧИМ, А НАЈВИШЕ СА ОНИМ ШТО ИМАШ!

ОДГОВОРИТЕ